In pofida crizei financiare globale, miliardarii rusi cumpara frenetic proprietati pe litoralul turistic al Muntenegrului. In ultimii cativa ani, Muntenegru a devenit, in ochii investitorilor rusi, o alternativa la moda la statiunile cunoscute din sudul Frantei sau de pe malurile Turciei. “Geamantane cu valuta” si iahturi de lux continua sa soseasca in idilicul oras Budva, de la Marea Adriatica, motiv pentru care Muntenegru a dobandit porecla de “Moscova-pe-mare”.

Unul dintre cele mai recente proiecte, in valoare de 310 milioane de dolari, prevede contruirea, cu fonduri rusesti, a unui hotel cu 27 de etaje, vile de lux, locuri de ancorare pentru iahturi si un aqua-parc. Publicatia New York Times, citata de agentia RIA Novosti, a scris ca un ansamblu turistic de cinci stele a fost achizitionat in Muntenegru de persoane din conducerea unor mari companii ruse, precum Gazprom, Lukoil si BTV (Vnestorgbank).

Un metru patrat costa 10.400 dolari, plata facandu-se in numerar si in avans. “In pofida crizei, banii continua sa soseasca”, a declarat un mare investitor rus, Viaceslav Leibman. Tanarul om de afaceri de la compania Mirax Group a cerut recent ajutorul Madonnei, pentru a face reclama proiectului de la Budva.

Cei mai bogati oameni din Rusia, inclusiv Oleg Deripaska, au investit sume semnificative in sectorul industrial al tarii, motiv pentru care Muntenegru se bucura, in prezent, de mai multe investitii decat alte tari europene, scrie NYT, preluat de agentia rusa de stiri.