Curtea de Conturi a Ungariei a anuntat sambata ca a suspendat pentru zece zile tranzactionarea actiunilor fondurilor imobiliare, anunta AFP. "Obiectivul acestei decizii este ca, pe durata suspendarii, fondurile sa poata informa clientii asupra naturii si a evolutiilor posibile ale investitiilor acestora, precum si asupra riscurilor pe care si le asuma", precizeaza Curtea.

Decizia intervine dupa recentele retrageri de capital din partea investitorilor, in special a celor straini - 423 milioane euro dintr-un total de 2,2 miliarde euro, potrivit cifrelor Asociatiei fondurilor imobiliare Bamosz - retrageri aparute pe fondul scaderii profitabilitatii fondurilor imobiliare.

In urma crizei financiare internationale, Banca centrala a Ungariei a majorat recent de la 8,5 la 11,5% nivelul dobanzii de interventie, astfel incat dobanda oferita de bancile comerciale poate depasi usor un nivel de 10% pe an, in raport cu randamentul maximal de 7-8% propus de fondurile imobiliare.

In plus, pe fondul evolutiilor recente, este asteptata si o criza a sectorului imobiliar ungar, cauzata de reducerea veniturilor populatiei si de accesul mai dificil la credite, ceea ce face si mai dificila situatia fondurilor imobiliare.