Pentru ca o buna perioada de timp cumparatorii au stat in expectativa, proprietarii presati sa vanda si dezvoltatorii in criza de lichiditati s-au gandit la cea mai la idemana metoda pentru a debloca tranzactiile: reducerea preturilor, au anuntat joi reprezentantii companiei de consultanta imobiliara EuroMetropola. Potrivit acestora, preturile au scazut in medie cu 15-20% pe toate segmentele pietei, inclusiv la vile si apartamente noi, agentia prezentand exemple concrete din portofoliul propriu.

Achizitia de birouri: Cat se scade de la peste 1,5 milioane euro in Dorobanti si Timpuri Noi

"De 4 luni avem in portofoliu o cladire de birouri in zona Dorobanti pe care proprietarul a dorit initial 1,7 milioane euro, pentru ca mai apoi sa-si reconsidere pozitia si sa schimbe pretul la 1,5 milioane euro. Saptamana aceasta a primit o oferta de 1,3 milioane si cel mai probabil vanazarea se va concretiza cu acest pret final. Tot dupa 4 luni de asteptari, proprietarii unui imobil de birouri din zona Timpuri Noi au scazut pretul de vanzare de la 1,3 milioane la 1 milion", au exemplificat reprezentantii companiei imobiliare EuroMetropola.

Scaderi la chiriile birourilor

"Pe Blvd. Barbu Vacarescu avem un imobil de birouri care a fost anuntat in piata la pretul de 17.000 euro/luna, insa dupa 3 luni de asteptare proprietarul este dipus sa accepte si 13.000 euro/luna. Pentru acest imobil, chiriasul ar trebui sa fie o companie foarte mare care are nevoie de un sediu de 970 mp utili, ceea ce este destul de dificil de gasit, mai ales ca multor companii mari le este teama acum sa-si asume o chirie de peste 10.000 euro, in conditiile in care activitatea lor este pusa sub semnul intrebarii pe fondul unei crizei al carei final nu-l poate preconiza nimeni", au mai precizat reprezentantii EuroMetropola.

"In Pantelimon, chiria a scazut de la 18 euro/mp/luna la 16 euro, insa cu siguranta proprietarul ar accepta si 14 euro, mai ales ca imobilul nu mai are chiriasi de mai bine de 4 luni", au mai precizat cei de la EuropMetropola. Si in nord, unde este cea mai mare concentratie de birouri, au aparut scaderi importante de preturi ale birourilor oferite spre inchiriere: in medie avem reduceri de 2-3 euro/mp/luna.

La terenuri, cele mai mari scaderi sunt in nord

Pe segmentul terenurilor, oficialii EuroMetropola spun ca cele mai mari scaderi sunt in zona de nord.

"Nordul se afla la polul opus pentru ca aici sunt de departe cele mai mari scaderi de preturi: pe Sos. Pipera Tunari preturile anumitor terenuri s-au injumatatit, in special al celor care sunt la vanzare de mai bine de 6 luni in piata, de la 900 euro/mp s-a ajuns la momentul acesta si la 400 euro/mp. La fel, in Baneasa s-a coborat de la 450 euro/mp, pana la 290 euro/mp", mentioneaza cei de la EuroMetropola.

Potrivit acestora, terenurile din zonele ultracentrale au avut cel mai putin de suferit, scaderea pe acest segment fiind aproape insesizabila (5-10%), in timp ce in sud, proprietarii sunt mai degraba increzatori in finalizarea unor obiective majore precum aeroportul si canalul Dunare – Bucuresti, decat in pericolul unei crize economice, refuzand sa coboare pretul sub nivelul actual.

"Aici inca se mai gasesc terenuri cu 2-3 euro/mp, foarte aproape de zona in care s-a anuntat aeroportul, un pret pe care cei mai multi refuza sa-l negocieze", spun acestia.

Scaderile au aparut si la apartamentele noi

Dupa scaderile preturilor la apartamentele vechi, a venit si randul vilelor si apartamentelor noi.

"Segmentul vilelor si al apartamentelor noi parea mai putin vulnerabil decat cel al locuintelor vechi ale caror preturi au cunoscut primul declin inca de la finele anului trecut. Totusi, discounturile au aparut si pe acest palier: promovam un imobil de apartamente in Baneasa care pana acum s-a vandut cu 2.500 euro/mp, iar mai nou proprietarul a venit cu un discount de 500 euro dupa ce mai bine de 2 luni nu a mai vandut niciun apartament", a exemplificat EuroMetropola.

EuroMetropola este o companie de consultanta imobiliara, cu peste 30 de consultanti desfasurandu-si activitatea pe segmentele: rezidential, spatii birouri, spatii comerciale, terenuri Bucuresti, terenuri adiacente Capitalei si terenuri in provincie.