Greseli care se fac cind se vorbeste despre criza

de Alex Dumitrascu     Balonul imobiliar
Vineri, 14 noiembrie 2008, 12:09 Economie | Imobiliar


"Denumirea frecventa de "criza creditelor subprime", este improprie, si generatoare de confuzii, mutand atentia asupra sistemului bancar", scrie Alex Dumitrascu intr-un post pe blogul Balonul Imobiliar.

In fapt, sistemul bancar, creditarea, nu a fost decat suport de crestere pentru piata imobiliara, iar creditele care au intrat in dificultati de rambursare/recuperare, au fost creditele imobiliare ipotecare. Criza a fost provocata strict de creditele imobiliare, nicidecum de creditul de consum sau de productie.

Sa vedem prin ce se caracterizeaza aceste credite ipotecare nesanatoase.

In primul rand prin perioada mare de derulare. S-a ajuns in unele cazuri la credite pe 30 de ani, sau chiar pe doua generatii.

S-a ajuns in aceasta situatie, deoarece s-a pornit de la o premisa falsa, si anume de la ipoteza ca economia va creste la infinit, cu un ritm cel putin constant.

In realitate, istoria arata caracterul ciclic al cresterii economice, iar perioada cea mai probabila a acestui ciclu in conditiile geoeconomice actuale, era de... 10 ani.

In al doilea rand, gradul de indatorare mai mare de 50-60%.

Gradul de indatorare de max. 50-60% din venit, rezulta din observarea "cosului de consum" al principalelor regiuni economice implicate. Acest cos arata un necesar de cel putin 40% din venit, pentru subzistenta absolut obligatorie, hrana, energie, transport.

De aici rezulta si acel pret "economic corect" al unei locuinte pentru o zona economica anume, de care am tot vorbit in ultimul timp, adica de 5-6 venituri medii anuale din zona respectiva, adica 10 ani de indatorare 50-60%. Remarcam faptul ca piata imobiliara a crescut in principal pe seama valorii tranzactiilor, si mai putin pe seama numarului de tranzactii.

Adica locuinte cat mai putine si cat mai scumpe. Cel putin in Romania, aspectul asta a fost pregnant. Se vorbea vesnic despre "clasa medie" si despre cererea care depaseste oferta, fara a se studia insa solvabilitatea cererii. In felul acesta s-a creat prin monopolul imobiliar si prin promovare agresiva, o falsa impresie de piata libera, prin amputarea ofertei in zona inferioara a preturilor, si ignorarea cererii in aceeasi zona.

Aceasta manevra a indus ideea cresterii iminente si nelimitate a preturilor, si a exacerbat entuziasmul speculativ.

Sistemul bancar a fost prins in angrenaj si a inceput sa dezvolte creditatea, pe baza unor asa zise preturi "ale pietei" care de fapt erau manipulate asa cum am aratat mai sus.

Pe baza acestor "preturi formate prin mecanismul cererii si ofertei" bancile au facut evaluarea ipotecilor, ceea ce le-a dus la imposibilitatea recuperarii in contextul actualelor dificultati de rambursare.

Astfel, asa zisa "criza a creditelor subprime" nu este altceva decat un efect al crizei sistemice din piata imobiliara, nicidecum o criza de sine statatoare.

Practic, speculatorii din piata imobiliara au jucat si impotriva bancilor, si impotriva propriilor clienti. Castigurile consistente au fost marcate in perioada de crestere artificiala a preturilor, iar valoarea totala a acestora se regaseste in prezent in cantitatea de bani "lipsa" din sistemul financiar, adica in ceea ce este de fapt criza de lichiditati.

Vedeti ca intr-un fel sau in altul, legea conservarii materiei functioneaza si in economie. In spatele banilor, exista totusi marfuri si servicii, pentru asta au fost inventati banii, pentru a facilita schimbul acestora. Chiar daca exista variatii si speculatii, fundamentul ramane.

Asa ca ce lipseste acum din resursele economiei mondiale, se regaseste sigur la acei imobiliari care au castigat in timpul boom-ului. Banii astia sunt irecuperabili, asa ca guvernele ii vor acoperi din taxe si prin austeritate, populatiile prin diminuarea consumului, bancile prin falimente sau prin irosirea provizioanelor, adica ... recesiune.

Daca este sa dam o denumire crizei corespunzator cauzelor ei, ar trebui sa-i spunem cinstit criza imobiliara mondiala.

Comenteaza pe Balonul Imobiliar


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3386 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  n-as vrea sa fiu rau... (Vineri, 14 noiembrie 2008, 12:23)

  f [anonim]

  ... dar nu inteleg finalitatea articolului. Incepe cu 'nu e vina bancilor', dupa care se insira mai multe explicatii cum ca e vina bancilor, dar, de fapt, la final, se spune ca e criza imobiliara, nicidecum a bancilor.
  Eu cred ca mie, unul, mi-e destul de clar ce s-a intamplat cu toata criza asta - si, sincer, nu vad nicio mare necunoscuta in asta, nu e niciun 'rocket science', insa devine amuzant cate articole se scriu pe tema asta.

  Oricum, succes in explicatii...
  • 0 (2 voturi)    
   stiinta cu racheti (Vineri, 14 noiembrie 2008, 13:02)

   AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui f

   F, e cea mai mare criza si ar merita o oarecare atentie...intre 2 greve si 5 pseudo-candidati. Tie ti-e foarte clar ce s-a intamplat cu criza, dar abia acum a intrat in insula de bunastare numita Romania. Iti recomand sa nu mai comentezi subiecte care te plictisesc.
  • 0 (0 voturi)    
   mda (Vineri, 14 noiembrie 2008, 13:44)

   mda [anonim] i-a raspuns lui f

   incepe spunand ca nu e vina directa a acelor "subprime" care sa tot vehiculeaza. bancile nu sunt nicaieri absolvite de partea lor de vina. se accentueaza insa vina sectorului imobiliar. pt a completa articolul cu o parere, bancile au dezvoltat acele credite exagerate pe zeci de ani pentru a acoperi cererea crescuta de finantare a unor locuinte mult prea scumpe, pentru o populatie care nu si le permitea altfel. cf principiului cerere/oferta acest lucru este corect, dar s-a exagerat cu treaba asta, asa ca daotorita unor case artificial scumpite in mod exagerat, bancile care au incercat sa finanteze (si sa profite, de acest lucru bine-nteles), au ramas fara lichiditati din lipsa de previziune. ergo, lipsa de lichiditati, banci falimentare, limitarea dura a creditarii, lipsa de lichiditati in societate, etc, etc, etc.
 • -1 (3 voturi)    
  criza (Vineri, 14 noiembrie 2008, 12:29)

  dd [anonim]

  ceata frate! dam vina pe ceilalti. nu bancile sunt de vina. Nee!!! Au dat credite la toata lumea,angajau speculatorii de care vorbesc ca sa evalueze casele, nu bancile i-si angajeaza personalul super necalificat, incompetent ... (hai mai complectati niste adjective sa va descarcati nu de alta). Dam vina pe altii, culmea schimbam si denumirea pentru ca oficial vina sa nu mai fie a lor. Ai dracu' de lipitori
 • +3 (3 voturi)    
  nimic mai adevarat (Vineri, 14 noiembrie 2008, 12:31)

  rex [anonim]

  sunt lucruri pe care unii le observasera de mult, dar nimeni nu a vrut sa ii asculte
 • 0 (2 voturi)    
  CRIZA HITIEI MONDIALE (Vineri, 14 noiembrie 2008, 12:54)

  RON [anonim]

  NU e nici criza subprime, nici criza imobiliara, nici criza financiara... e criza unui corp mincat pe dinauntrul de cancerul hotiei, mafiei globale a baietilor destepti!!!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  balonul imobiliar (Vineri, 14 noiembrie 2008, 12:58)

  halchin [anonim]

  foarte la la obiect articolul.autorul sa ignore comentariile de mai sus deoarece unii nu vor sa inteleaga si sa invete nimic din acesta situatie .De aceea uneori ne meritam soarta.
 • 0 (0 voturi)    
  undes banii (Vineri, 14 noiembrie 2008, 14:29)

  cris [anonim]

  stiti unde sunt banii? o mare parte in terenurile din Romania care au fost puternic supraevaluate - zeci, sute de euro un mp - chiar daca ele au o valoare utila aproape zero, pentru ca sunt in departe de utilitati, nau infrastructura de nici un fel shi in general nu se poate construi nimic pe ele in urmatorii 10 - 15 ani ... practic sunt niste gauri negre speculative in care sau aruncat bani de pomana
 • +1 (1 vot)    
  subprime=handicapati (Vineri, 14 noiembrie 2008, 18:33)

  kllaus [anonim]

  trebuie sa ne gandim bine cine a gresit aici. Or fi oare bancile, or fi dezvoltatorii imobiliari? Eu zic ca nu. Statele sunt principalul responsabil al acestei crize, iar explicatia e simpla: ele au acceptat ca bancile sa beneficieze de o relaxare consistenta a politicii de creditare, altfel nu s-ar fi ajuns ca sa fie dati o gramada de bani pe mana unor oameni care nu aveau niciun rost in viata . Bancile, demonstrand inca o data ca sunt ultimul lucru in care sa ai incredere, pentru a-si majora beneficiile, au crescut constant perioada de creditare precum si sumele acordate . Iar de aici s-a ajuns ca beneficiarii de prima mana ai acestor politici gresite sa fie atat bancile cat si investitorii sau speculatorii imobiliari. Sa nu uitam insa ca si industria auto luase un avant cam ametitor. In toate astea exista insa un principal castigator, iar el este reprezentat de politicieni. Se stie foarte clar in acest moment, ca administratia Clinton de exemplu a preferat sa relaxeze conditiile in care bancile se imprumuta si se elimine miloacele de supraveghere a acestora, astfel incat sa se creeze printr-o creditare excesiva impresia de crestere economica sanatoasa. Toata lumea era multumita desi nu intelegea foarte bine de unde apar acesti bani atat timp cat USA ajunsese sa produca tot mai putin insa sa aibe un PIB din ce in ce mai mare. Ce este mai grav, de cativa ani am intrat si noi in jocul acesta in care mare parte din populatie incepuse sa devina speculatori cu imobiliare. Tot pe pielea noastra de altfel, insa nu ar fi existat o alta modalitate ca orice neica nimeni sa ajunga milionar in dolari, peste noapte.
 • 0 (0 voturi)    
  erori si panica (Sâmbătă, 15 noiembrie 2008, 2:29)

  LazyCat [anonim]

  Textul postat de Alex D. e o privire mai mult decat simplista a crizei. De multe ori, un lucru complex se simplifica pana ajunge sa nu mai reprezinte lucrul de la care s-a plecat si cade in eroare...

  Criza actuala e atat de complicata ca economistii/finantistii internationali super scoliti si cu experienta de jumate de secol nu reusesc s-o defineasca si sa creioneze solutii alternative.

  Varianta oficiala actuala este ca totul a pornit de la companiile de investitii din vest si State (o parte din ele banci) care au inventat instrumente financiare de care Romania nici nu a auzit. Au plimbat hartiile, cu cifre pe ele care ar fi trebui sa aiba corespondenta in niste bani reali - pana cand au ametit pe toata lumea, chiar si pe ei insisi. Cand a venit ziua in care au avut nevoie de bani au descoperit ca nu au de unde sa-i ia.

  Cum spuneam, toate aceste instrumente nu exista in Romania. Sistemul bancar /investitii e inca in stadiu primitiv - lucru care s-a dovedit, surprinzator! a fi un mare noroc.

  Balonul imobiliar? Depinde cat de antrenata va fi Romania in tavalugul international, cat de multe concedieri se vor face de clasa mijlocie. Muncitoru de la uzina oricum nu-si permitea sa cumpere casa nici inainte asa ca un numar rezonabil de concedieri la fabrica aproape nici nu conteaza...

  Apartamentele din Bucuresti o sa mai scada? Poate... dar preturile vor EXPLODA imediat ce incep sa creasca actiunile la bursa si se va zvoni ca sunt lichiditati destule pe piata. Ceea ce e greu de perceput din interior este ca piata romanesca 'de orice' este foarte volatila, tocmai pentru ca este o piata 'emergenta'. Potential mare atunci cand creste si riscuri mari atunci cand scade - piata pentru nervi de otel si investitii cu randamente excelente :)))
  • 0 (0 voturi)    
   pisicuta imbacsita (Sâmbătă, 15 noiembrie 2008, 14:48)

   AristotelCostel [utilizator] i-a raspuns lui LazyCat

   Explicatia e simplista pentru a putea fi perceputa de majoritatea cititorilor. Un joc piramidal sofisticat ramane, totusi, un joc piramidal.
   Cand vor zbura purceii vei mai vedea tu ...explozii de preturi.
 • 0 (0 voturi)    
  BABILONUL IMOBILIAR (Duminică, 16 noiembrie 2008, 19:24)

  BABILONUL IMOBILIAR [anonim]

  Piata imobiliara are ciclicitatea ei...Cine ingnora, crezand ca totul e..."mereu in sus", risca. Si cine nu-si face analiza la risc la momentul accesarii unui credit (si nu numai...), aruncandu-se "in val"...

  O economie bazata pe specula "cat cuprinde", supraevaluare si consumism paroxistic, unde poate ajunge?
  Lacomia multora...(bancile, in principal), nepasarea (dez)interesata a politicienilor si a altora..., dar si intr-o anume masura prea-interesatele...comentarii si/sau predictii ale unor "analisti", ale altor "domni si domnisoare" director de agentii imobiliare "facuti" peste noapte /zi...si ale altora participanti la piata imobiliara (chiar si anumiti ziaristi), inclusiv din prostie seaca sau smecherie..., toate astea subsumate, impreuna cu comportamentul de turma "caritas"-ian au contribuit la ceea ce s-a vazut...
  Evident, pe fondul nevoii reale a romanilor de a avea o locuinta (prima sau alta mai confortabila...), care a fost speculata la maxim.

  ...Bancile? Hm...Fara ele, multi romani nu aveau nici azi o locuinta. Ele sunt si vor fi necesare. Problema e insa lacomia, furaciunea din contractele de creditare, comisioanele ascunse si alte siretlicuri cu care, vedem bine..., numai in primele 9 luni bancile au avut 1 MILIARD EUR "la tescherea".
  Suntem in capitalism, iar in asta..."crizat" e dificil de "orientat", mai ales cu atatea influente internationale. Atat pentru stat, cat si pentru individ.
  Paza buna, trece primejdia rea...!
 • 0 (0 voturi)    
  www.guvernarea.ro (Luni, 17 noiembrie 2008, 11:18)

  alex.dumitrascu [anonim]

  Nu vreau sa-mi comentez propriul articol, si nici sa polemizez cu cei care au alte pareri.
  Dar, va mai dau un indiciu.
  In ultimii 10 ani, pretul electronicelor a scazut cam de 10 ori. De exemplu o imprimanta laser, se cumpara in 98' si cu 1000 $, iar in prezent se cumpara sub 100 Euro. Si asta in conditiile in care s-a investit foarte mult in cercetare si in tehnologie.
  In aceeasi perioada, pretul proprietatilor imobiliare, a crescut tot de vreo 10 ori, in conditiile in care nu s-a investit decat in...advertising.
  Face asta parte din regulile jocului cererii si al ofertei?
  Cum ati defini criminalitatea economica?
 • 0 (0 voturi)    
  www.guvernarea.ro (Luni, 17 noiembrie 2008, 11:48)

  alex.dumitrascu [anonim]

  O ultima observatie:
  Orice fenimen are o cauza determinanta, si una sau mai multe cauze favorizante.
  Scopul articolului a fost acela de a separa cauza determinanta, boom-ul mobiliar, de cauzele favorizante, evolutia creditarii, reglementarea insuficienta a pietei imobiliare si a creditarii, coruptia, instrumentele de tranzactionare in lipsa "toxice", etc.
  Efortul analizei a fost indreptat spre simplificare, in scopul separarii cauzei determinante.
  "Obiectul material" al crizei, a fost cresterea preturilor la imobile. Fara acesta, celelalte nu ar fi avut efectul pe care il vedem.
  Desigur ca nu neglijam cauzele favorizante care sunt reale, dar totusi, nu le putem atribui originea crizei actuale.
 • 0 (0 voturi)    
  De unde..., in "criza"? (Luni, 17 noiembrie 2008, 13:57)

  www.babilonul-imobiliar.blogspot.com [anonim]

  30 MILIARDE euro sunt datoriile...(a)cumulate, "la zi", catre banci...

  Cum spunea..., 1 MILIARD euro in "pusculita" bancilor (asta era doar in primele 9 luni).

  De unde..., cu ce...in "criza"? Acum, se culege ce s-a semanat in "imobiliare". Smecherii si manipulatorii, +! Fraierii (voit sau nu), pacalitii, - !

  Sa iei cu 120.000 EUR ap in Dr.Taberei...(din 1979 blocul), de exemplu, in ianuarie 2008, sa vezi ca el se duce spre...75 (70) azi (maine "poate fi mai...rau/ bine, depinde "ce" esti in piata!), sa ai 100.000 EUR luati de la banca, pai...acum platesti cu 25.000 EUR mai mult decat chiar ai imprumutat acum 10 luni, dar ca ai mai dat 20.000 EUR de la tine, avans...?!

  Iar daca locul de munca ti s-a cam dus..., afacerea nu produce exponential, ci este in picaj, n-ai castigat la loto si alte..., "de unde"? Ce urmeaza...? Hm...Vor avea bancile propria agentie imobiliara? Si de unde isi vor mai recupera creditul dat (in exemplul meu, 100.000 EUR), daca nu iau pe apartamentul respectiv decat doar...spre 70.000 EUR?
  E drept, multora n-o sa ne para rau de banci..., la cata lacomie si nesimtire a existat in acesti ani in practica lor uzuala...

  Totusi, sa nu uitam ca... din cresterea preturilor si a activitatii in imobiliare s-au alimentat nu numai conturile "unora" si interesele asemenea, ci si s-a intamplat cresterea economica fara precedent in Romania, lucru pentru care guvernantii au zis bogdaproste, incasand taxe, tva s.a.m..d., investitii...
  Acum, a sunat "trezirea". La realitate. Si...scapa cine poate :) ...
 • 0 (0 voturi)    
  Baza crizei actuale (Miercuri, 10 decembrie 2008, 15:39)

  gogu [anonim]

  NU faptul ca banii sunt la speculanti a dus la criza asta, ci faptul ca banii dat cu imprumut de catre banci erau doar scripturali, inventati din nimic, fara o baza reala si corespondenta in bunuri&servicii.

  Cititi si http://www.bloombiz.ro/finante/fundamentul-real-al-crizei-actuale


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by