Confruntati cu scaderea cererii pentru apartamentele noi, dezvoltatorii incearca sa-si monetizeze investitiile prin inchirierea locuintelor din ansamblurile rezidentiale. Un exemplu notabil este Impact, care in octombrie lansa in premiera pe piata o solutie de inchiriere a apartamentelor cu optiunea cumpararii acestora dupa patru ani. Acum insa, compania propune si simpla inchiriere in ansambluri din Bucuresti, Ploiesti, Oradea si Constanta. Dezvoltatorul negociaza pentru contracte de circa trei milioane lei, dar nu a convins inca pe nimeni. Febra inchirierii apartamentelor pentru recuperarea macar a unei parti din investitie a cuprins si dezvoltatorii din Cluj.

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor a anuntat joi patru variante de achizitie a unei locuinte in cadrul proiectului Greenfield din nordul Bucurestiului, solutii propuse in cadrul Targului Imobiliar National (TIMON): credit ipotecar fara avans, credit cu avans, inchiriere cu optiune de cumparare si inchiriere simpla.

„Pentru un apartament cu o camera cu o suprafata construita de 53 mp, in ansamblul Greenfield, situat in nordul Bucurestiului, apartament care costa in acest moment 91.600 euro cu TVA inclus, in cazul contractarii unui credit ipotecar fara avans, clientul trebuie sa achite o rata lunara de 970 euro. Daca prefera un credit cu avans, rata devine 704 euro. Alegand produsele noastre, inchirierea cu optiune de cumparare in maxim patru ani, rata este de 494 euro, in timp ce pentru inchiriere simpla, rata lunara este de 440 euro”, a declarat Carmen Sandulescu, Director Financiar Impact Developer & Contractor.

Oferta de inchiriere cu optiune de cumparare a locuintei nu a convins pe nimeni

Varianta inchirierii cu optiune de cumparare in patru ani a mai fost anuntata de Impact in luna octombrie din acest an si presupune si o garantie initiala din partea clientului in valoare de 20.000 lei. Potrivit oficialilor Impact, valorile chiriilor la varianta de inchiriere cu optiune de cumparare variaza intre 1.950 si 4.000 lei, in timp ce preturile pentru simpla inchiriere variaza intre 1.600 si 3.800 lei.

De asemenea, variantele propuse nu sunt doar pentru proiectul Greenfield din Bucuresti, ci si pentru proiectele din Ploiesti, Lotus din Oradea si Boreal din Constanta.

Pana in prezent insa, varianta chiriei si ulterior cumpararea apartamentului nu a dat rezultate.

"De la lansarea produsului Callbuy in octombrie, s-au inregistrat mai multe solicitari, in prezent fiind in negociere contracte de circa trei milioane lei. Momentan interesul companiei este de a explica fiecarei persoane interesate de acest produs financiar mecanismul pe care acesta il presupune, de a oferi cat mai multe informatii clientilor, in vederea formarii mai intai a unei mase critice si apoi de a demara procesele de contractare", a precizat Carmen Sandulescu.

Aceasta a mai mentionat ca varianta chiriei simple presupune initial si un depozit, echivalentul a trei chirii lunare.

Proiectul Greenfield este dezvoltat de Impact Developer & Contractor, a fost demarat in luna septembrie 2006, iar valoarea totala a investitiei este de 55 milioane euro. Potrivit informatiilor Impact, prima parte a proiectului este compusa din patru cartiere rezidentiale cu un total de 720 de unitati de locuit, din care pana in prezent au fost finalizate 381. Restul de unitati vor fi finalizate pana in iunie 2009. Din cele 381 unitati care au fost livrate in anul 2008, 300 s-au vandut, iar 81 de apartamente sunt disponibile pentru inchiriere, cu sau fara optiune de cumparare.

Dezvoltatorii isi scot apartamentele la inchiriat si in Cluj

Disperati ca nu isi mai pot vinde locuintele si vrand sa-si recupereze macar o parte din investitia facuta, unii dezvoltatori au decis sa le scoata la inchiriat si in Cluj-Napoca, scrie Ziua de Cluj.

Compania Europort, dezvoltator al unui ansamblu de 1.000 de locuinte pe Calea Baciului, au scos la inchiriat o parte dintre apartamentele finalizate.

„Am scos si la inchiriat apartamente, de o luna, pe fondul acestei crize economice. Este vorba de 20 de locuinte finisate, utilate, oprite pentru noi ca investitie, din care 12 finalizate. Am avut solicitari. Unele au fost, deja, inchiriate. Nu exista un termen minim: cand a fost cazul, s-au inchiriat si in regim hotelier, pe 40 de zile. Avem un imobil de 30 de apartamente care va fi imediat finalizat, iar acelea se vor putea inchiria chiar in regim hotelier”, a mentionat Septimiu Panait, directorul de vanzari al proiectului Europort.

Specialisti imobiliari citati de Ziua de Cluj spun ca au aparut oferte de case de inchiriat, initial scoase la vanzare. Calculele ziaristilor clujeni arata ca media preturilor de inchiriere este similara celei de anul trecut, dar ca numarul ofertelor de inchiriere s-a marit, fapt care ar putea duce la o scadere a preturilor.