Aristocratia financiara a lumii lovita in plin de scandalul Madoff

Scandalul Bernard Madoff de pe Wall Street face tot mai multe victime in sectorul financiar european. Potrivit primelor date, mai multe banci private europene specializate in administrarea marilor averi si numeroase institutii financiare specializate in investitii de risc ar urma sa piarda miliarde de dolari. Fost presedinte al bursei Nasdaq, Benard Madoff, era unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bursiera americana, din ultimele decenii. El este acum acuzat de o frauda de 50 de miliarde de dolari prin infiintarea unei piramide financiare. Numeroase banci elvetiene, specializate in gestiunea averilor, au anuntat deja pierderi totale de peste 4 miliarde de dolari. In Spania pagubele ar putea fi mai mari decat cele inregistrate in urma falimentului Lehman Brothers.

Criza imobiliara va mai dura pana in 2011

Caderea pietelor imobiliare va continua inca doi ani si nicio tara din lume nu va fi ocolita. In prezent, criza afecteaza atat spatiile pentru birouri cat si cladirile de locuit, iar sectoarele constructiilor si vanzarilor imobiliare au tot mai multe probleme. Scaderea preturilor se va opri dupa ce activitatea economica va reincepe sa creasca, ceea ce nu se va intampla inainte de inceputul lui 2011, sustin economisti consultati de AFP.

Cum va fi saptamana pe Wall Street?

Evolutiile bursiere pe Wall Street vor fi influentate, in mod direct, saptamana acesta de trei decizii importante, noteaza agentiile de presa. In primul rand, investitorii asteapta, miercuri, o decizie a Rezervei Federale, privind o noua reducere a dobanzii de referinta, pana la 0,5%. Pe de alta parte, pietele vor fi influentate de decizia privind ajutorul federal pentru constructorii de automobile, ramas in continuare in suspans in Senat. In al treilea rand, sunt asteptate rezultatele financiare trimestriale ale Goldman Sachs si Morgan Stanley, ultimele supravietuitoare ale sectorului bancilor de investitii.

Iranul cere reducerea productiei de petrol

Iranul, al doilea mare producator de petrol din OPEC, va propune la reuniunea de miercuri a cartelului, reducarea producţiei cu pana la 2 milioane de barili pe zi. Ministrul iranian al petrolului a declarat ca tara sa urmareste, astfel, prevenirea ieftinirii titeiului anul viitor. Petrolul a fost tranzactionat vineri cu 46 de dolari/baril, cu 100 de dolari mai putin decat cotatia maxima atinsa in luna iulie. Ministrii energiei din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol au ajuns, sambata, la un acord privind reducerea productiei de titei, fara a oferi insa amanunte suplimentare.

Previziuni sumbre pentru piata auto

Marii constructori europeni de masini, se asteapta la o continuare a declinului pietei auto si anul viitor. Criza din acest sector ar putea lua amploare daca OPEC va decide scaderea productiei. O marire a pretului la pompa ar insemna o noua lovitura pentru industria auto, unde lucreaza 12 milioane de persoane numai in Europa si 50 de milioane in toata lumea.

Noi planuri de salvare a economiilor din Germania, Irlanda si SUA

Germania pregateste un al doilea plan de sustinere a economiei in valoare de 30 de miliarde de euro scrie presa germana. Pachetul urmeaza unui prim plan de 31 de miliarde de euro, aprobat de camera superioara a Parlamentului, la inceputul lunii. Si guvernul Irlandei, primul stat din zona euro care a intrat în recesiune, se pregateste sa cheltuiasca miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor. In Statele Unite, planul de stimulare economica al presedintelui ales, Barack Obama, ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de dolari, scrie Wall Street Journal. Luna trecuta, echipa lui Obama lua in calcul un plan de circa 500 de miliarde de dolari.

Si, din agenda economica a zilei:

De astazi, se tripleaza taxa auto pentru masinile second-hand din import.

Parlamentul de la Budapesta dezbate masurile guvernamentale anticriza cerute de FMI.

In Statele Unite vor fi anuntate datele privind productia industriala pe noiembrie.