Dupa dezvoltarea exploziva din ultimii ani, piata imobiliara este in prezent „inghetata”, existand chiar semnale de scadere a apetitului investitional din partea marilor operatori de profil, arata rezultatele celui mai recent sondaj de conjunctura realizat in luna decembrie de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Cererea insuficienta si blocajul financiar sunt principale cauze ale diminuarii activitatii atat in industrie cat si in constructii, managerii estimand o scadere accelerata a numarului de angajati in ambele sectoare, in perioada urmatoare.

Rezultatele ultimului sondaj de conjunctura realizat de BNR releva inrautatirea asteptarilor privind activitatea industriala si de constructii, in luna decembrie din acest an. Daca in primul caz evolutia este atribuita subsectorului prelucrator, tot mai afectat de criza economica internationala, in sectorul constructiilor, evolutia nu mai poate fi atribuita factorului sezonier.

Cererea insuficienta si blocajul financiar, principalele cauze ale scaderii activitatii in constructii si industrie

Principalul factor care afecteaza volumul atat in industrie cat si in constructii este cererea insuficienta (in opinia a 37% dintre managerii chestionati). Alti factori de franare a activitatii in cele doua sectoare economice sunt: blocajul financiar (11% din totalul raspunsurilor), nivelul ridicat al dobanzilor bancare (9%), cursul de schimb (7%) si dificultatea aprovizionarii cu materii prime (3%).

In privinta preturilor, estimarea managerilor este ca in luna decembrie preturile productiei industriale vor continua sa-si atenueze dinamica, in timp ce in constructii, acestea se vor plasa la un nivel apropiat celui din luna anterioara. Estimarile managerilor indica o scadere accelerata a numarului de locuri de munca in ambele sectoare economice, pentru ultima luna din acest an.

Restrangere consistenta a investitiilor in constructii si industrie

Potrivit estimarilor managerilor, luna decembrie va consemna o inrautatire a perspectivei privind acumularile de capital, in special in industrie. In constructii, desi aproximativ 66% dintre managerii participanti la sondaj declara ca isi mentin proiectele de investitii, scaderea abrupta a soldului conjunctural (de la -5% in luna noiembrie la -20% in decembrie) sugereaza deteriorarea perspectivei si la nivelul acestui sector de activitate.

Sondajul de conjunctura se desfasoara cu sprijinul sucursalelor Bancii Nationale a Romaniei si se bazeaza pe un esantion national reprezentativ la nivel judetean (atat ca pondere, cat si ca structura pe ramuri). Incepand cu luna august 2005, componenta esantionului a fost extinsa, numarul unitatilor selectate fiind in prezent de circa 420.