Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti au inregistrat in 2008 cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, ajungand la 26 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri localizate in zone ultracentrale, sustine compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Pentru acest an, nivelul chiriilor la spatiile de birouri este asteptat sa scada cu pana la 10%, in conditiile in care multe companii se reorienteaza asupra unor spatii mai mici, cu costuri mai reduse atat in ceea ce priveste chiria, cat si mentenanta, sustine compania de consultanta imobiliara Re/Max Bastion.

"Nivelul chiriilor a urmat un trend ascendant, in 2008 inregistrandu-se cel mai ridicat nivel al chiriilor din ultimii 10 ani, ajungand la 26 euro/mp/luna pentru spatiile de birouri localizate in zone ultracentrale", se arata intr-o analiza a companiei DTZ Echinox.

Mai putine investitii in spatii de birouri in 2008

Conform studiului DTZ Echinox, in 2008, investitiile realizate pe piata imobiliara au reprezentat aproximativ 990 milioane euro, din care 7,7% au fost concentrate asupra pietei spatiilor de birouri, aceasta inregistrand o scadere abrupta in comparatie cu nivelul inregistrat in 2007, cand cota de piata a investitiilor in birouri in totalul investitiilor imobiliare a fost de 21,5%.

Potrivit reprezentantilor unei alte agentii imobiliare, Re/Max Bastion, criza determina in acest an companiile sa se orienteze spre spatii mai mici de inchiriat.

“Companiile au devenit mult mai prudente in ceea ce priveste cheltuielile si multe se reorienteaza asupra unor spatii mai mici, cu costuri mai reduse atat in ceea ce priveste chiria, cat si mentenanta.(...) Nu trebuie sa ne gandim insa ca toata lumea se relocheaza, pentru ca sunt si industrii mai putin afectate de criza, proprietari care au impus de la inceput conditii drastice de reziliere, firme care tin foarte mult la “blazonul” lor si la reprezentativitatea sediilor lor si nu renunta la acestea”, a declarat Camelia Anton, consultant imobiliar in cadrul firmei.

Anton crede ca nivelul chiriilor va scadea in 2009.

“Chiriile spatiilor de birouri din Bucuresti vor continua sa scada usor, dar, cel putin in prima jumatate a anului curent nu credem ca procentul va fi mai mare de 5-10% pentru zona centrala, ultracentrala si de Nord (excluzand perimetrul ce incepe in Soseaua Petricani, respectiv DN1) si in jur de 10% in restul capitalei”, a spus aceasta.

Potrivit analizei DTZ Echinox, la sfarsitul lui 2008 oferta de spatii de birouri moderne de clasa A si B din Bucuresti a depasit 1,15 milioane metri patrati. Totusi, desi stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 metri patrati in 2008, nivelul ofertei este inca relativ redus fata de cel din alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta.