Piata rezidentiala din Romania se va revitaliza, in cel mai optimist scenariu, pe la sfarsitul anului 2009-inceputul anului 2010, fiind putin probabil sa se mai lanseze un proiect rezidential important in acest interval, sustine un raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE Eurisko.

In 2009 numarul locuintelor finalizate va fi mai mic decat cel din perioada 2007-2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare, sustine agentia.

"Un scenariu optimist estimeaza ca piata rezidentiala va incepe procesul de revitalizare pe la sfarsitul anului 2009 – inceputul anului 2010. Putin probabil ca in acest interval se va mai lansa un proiect rezidential important. Va urma o perioada de asezare a pietei si de finalizare a proiectelor aflate intr-un stadiu avansat al constructiei", se arata in raportul CBRE Eurisko.

Conform datelor proprii si ale Institutului National de Statistica, compania sustine ca stocul de locuinte din Romania a crescut constant in perioada 2002-2008, la inceputul anului trecut ajungandu-se la 8,27 milioane locuinte, iar in 2007 inregistrandu-se cel mai mare numar de locuinte finalizate, respectiv 46.000 de locuinte. Anul 2009 va fi insa foate greu pentru piata rezidentiala.

"In 2009 estimam ca numarul de locuinte finalizate va fi mai mic decat cel inregistrat in perioada 2007-2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare", sustine analiza.

Preturile locuintelor noi au scazut cu 30% in 2008 si vor continua sa scada in 2009

Potrivit studiului, in 2008 au fost livrate in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov un numar de 3.750 de unitati locative in ansambluri rezidentiale (dublu fata de livrarile din 2007), 95% dintre acestea fiind apartamente. Acestor unitati li se adauga locuintele finalizate in regie proprie. Unele proiecte finalizate in 2008 trebuiau sa fie terminate in 2007, iar absenta creditarii bancare si presiunea psihologica la nivelul populatiei ca preturile locuintelor vor scadea a redus semnificativ vanzarea locuintelor in stadiu de proiect atat in Bucuresti cat si in tara, mai arata agentia.

Multe rezervari si ante-contracte s-au anulat deoarece persoanele respective nu au mai fost eligibile pentru contractarea de credite ipotecare, iar dezvoltatorii care s-au bazat pe finantare bancara si obtinerea unor venituri semnificative din vanzarea unitatilor locative in faza de proiect se vor afla in imposibilitatea de a finaliza ansamblurile.

In 2008, potrivit analizei, preturile de vanzare au inregistrat o scadere de pana la 30% comparativ cu anul 2007, in functie de locatie, finisajele si facilitatile oferite,

ori strategia de vanzare a dezvoltatorului. Preturile sunt asteptate sa scada si in perioada urmatoare.

"In urmatoarea perioada, preturile de vanzare pentru unitatile rezidentiale noi vor suferi modificari, in sensul ca acele preturi nejustificat de mari vor scadea. Locatiile exclusiviste vor deveni in curand inabordabile datorita pretului si vor targeta un segment de piata mult mai restrans", estimeaza CBRE Eurisko.