Contractul de intretinere contra casa a fost semnat in 2005, pe 10 ani. O femeie din Brasov a acceptat sa isi doneze casa unei familii pentru o pensie de 200 euro/luna. Femeia are 85 de ani si e bolnava. Tinerii poate au profitat de ea, poate nu, dar au convins-o sa semneze ca, dupa 10 ani, le va ceda casa pentru 24.000 de euro, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

E vorba de o casa la curte aflata, e drept, la periferia Brasovului, dar intravilan, cu supermarket la coltul strazii, cu utilitati….

Caderea pietei imobiliare a schimbat radical datele problemei. Tinerii au introdus in justitie o cerere prin care solicita devansarea termenului de preluare, pe motiv ca, la cat au scazut preturile, ar fi platit cu varf si indesat valoarea locuintei. "Daca piata imobiliara a cazut la jumatate, e normal ca si noi sa reducem perioada de plata la jumatate", se arata in motivarea actiunii in instanta.

Cat despre contractul original, postez un fragment doar. Poate si-l recunosc cei la care ma refer si renunta la actiunea debila inaintata.

Citez asadar:

"In schimbul nudei proprietati asupra acestui imobil descris mai sus, subsemnatii …, ne-am obligat fata de susnumita transmitatoare sa-i asiguram acesteia intretinerea pe toata durata vietii sale cu toate cele necesare traiului, constand in: asigurarea hranei, imbracamintei si menajului necesar nevoilor sale, suportarea cheltuielilor ce privesc consumul de energie si combustibil pentru iluminat si incalzire, asigurarea asistentei medicale ambulatorii ori prin spitalizare la nevoie, totodata, revenindu-ne si obligatia de a suporta cheltuielile de imormantare, potrivit obiceiului locului.

Subsemnata transmitatoare mentionez ca dreptul de uzufruct viager asupra imobilului in favoarea numitului …. ramas fara obiect prin decesul beneficiarului, conform ….si solicit radierea acestuia din C.F. Intretinerea a fost evaluata pe 10 ani".

Acesta este documentul initial, a carui reziliere se cere in instanta scoaterea batranei din casa, pe motiv ca piata imobiliara s-a prabusit inainte ca acel contract sa isi produca efectele.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.