Despre caderea pietei imobiliare si efectele ei perverse

de Dan Popa     Dan Popa's Weblog
Duminică, 15 februarie 2009, 15:33 Economie | Imobiliar


Contractul de intretinere contra casa a fost semnat in 2005, pe 10 ani. O femeie din Brasov a acceptat sa isi doneze casa unei familii pentru o pensie de 200 euro/luna. Femeia are 85 de ani si e bolnava. Tinerii poate au profitat de ea, poate nu, dar au convins-o sa semneze ca, dupa 10 ani, le va ceda casa pentru 24.000 de euro, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

E vorba de o casa la curte aflata, e drept, la periferia Brasovului, dar intravilan, cu supermarket la coltul strazii, cu utilitati….

Caderea pietei imobiliare a schimbat radical datele problemei. Tinerii au introdus in justitie o cerere prin care solicita devansarea termenului de preluare, pe motiv ca, la cat au scazut preturile, ar fi platit cu varf si indesat valoarea locuintei. "Daca piata imobiliara a cazut la jumatate, e normal ca si noi sa reducem perioada de plata la jumatate", se arata in motivarea actiunii in instanta.

Cat despre contractul original, postez un fragment doar. Poate si-l recunosc cei la care ma refer si renunta la actiunea debila inaintata.

Citez asadar:

"In schimbul nudei proprietati asupra acestui imobil descris mai sus, subsemnatii …, ne-am obligat fata de susnumita transmitatoare sa-i asiguram acesteia intretinerea pe toata durata vietii sale cu toate cele necesare traiului, constand in: asigurarea hranei, imbracamintei si menajului necesar nevoilor sale, suportarea cheltuielilor ce privesc consumul de energie si combustibil pentru iluminat si incalzire, asigurarea asistentei medicale ambulatorii ori prin spitalizare la nevoie, totodata, revenindu-ne si obligatia de a suporta cheltuielile de imormantare, potrivit obiceiului locului.

Subsemnata transmitatoare mentionez ca dreptul de uzufruct viager asupra imobilului in favoarea numitului …. ramas fara obiect prin decesul beneficiarului, conform ….si solicit radierea acestuia din C.F. Intretinerea a fost evaluata pe 10 ani".

Acesta este documentul initial, a carui reziliere se cere in instanta scoaterea batranei din casa, pe motiv ca piata imobiliara s-a prabusit inainte ca acel contract sa isi produca efectele.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7905 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  contract cu rea intentie (Duminică, 15 februarie 2009, 15:42)

  adrian [anonim]

  se vede clar ca nu doreau decat sa ii ia casa.macar Dumnezeu sa ii judece!
 • +12 (14 voturi)    
  Rezolvarea este banala! (Duminică, 15 februarie 2009, 16:01)

  Axul [anonim]

  Deoarece familia si-a pierdut orice credibilitate ca va ingiji batrana in conditiile din contract, judecatorul ar trebui sa decida ca toate obligatiile lor fata de batrana sa fie indeplinite de catre terti, firme specializate sau persoane fizice, la alegerea femeii, iar costul acestora sa fie trecut in contul respectivilor fara drept de negociere.
  Suplimentar, indivizii sa fie obligati sa-i trimita in fiecare an felicitari de ziua onomastica, ziua de sfant, Paste, Craciun si Martisor si sa o sorcoveasca personal contra un covrig.
  Fara drept de recurs.
  • +1 (1 vot)    
   Corect (Luni, 16 februarie 2009, 1:12)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Axul

   Bine gindit.
   • +2 (2 voturi)    
    e foarte simplu (Luni, 16 februarie 2009, 9:21)

    adrian [anonim] i-a raspuns lui Alex

    cum doamna nu le-a cerut mai multi bani in 2007 ca a crescut piata nici ei nu pot cere sa plateasca mai putin acum. Judecatorul ar trebui sa compare piata din 2005 si piata din 2009 si sa-i puna la plata pe tineri pentru ca este o crestere a pietei din 2005 pana in 2009.
    in alta ordine de idei acest fapt nu are legatura cu piata. e o frauda si atat.
 • +2 (2 voturi)    
  s-o scoata la licitatie!!! (Duminică, 15 februarie 2009, 16:22)

  Codruta N [utilizator]

  Sa vedem: CAT valoreaza casa aia, ACUM, in realitate?

  Chiar si tzinand cont de scaderea preturilor pe piata imobiliara - ok! sa vanda casa si, cu banii castigati, s-o interneze pe batrana la azil! La unul cu conditii pe masura pretului castigat!

  Ce nesimtiti! Sunt curioasa, ce o sa spuna judecatorul!!!
 • +5 (9 voturi)    
  daca prostia ar durea! (Duminică, 15 februarie 2009, 16:26)

  Koba [anonim]

  Se vede din textul pe care l-ai reprodus din contract ca habar nu ai despre ce scrii.Este vorba de un contract de vanzare cumparare prin care vanzatoarea isi rezerva dreptul de habitatie viagera pe timpul vietii sale asupra imobilului instrainat si de asemenea beneficiaza de intretinere pe tot timpul vietii sale.Termenul de 10 ani si evaluarea intretinerii la 200 Euro, are in vedere stabilirea taxelor notariale (onorariu, taxa intabulare,impozit pe tranzactii) si aceasta suma nu reprezinta o renta viagera cum din faptul ca esti lipsit de studii juridice ai interpretat.Cate afirmatii atatea minciuni.In primul rand ca contractul nu este semnat pentru 10 ani ci el este viager, adica dureaza cat timp traieste vanzatoarea.In aldoilea rand nu este un contract de donatie (cu titlul gratuit) ci oneros in sensul ca neneficiarii nudei proprietati (cumparatorii) sunt oblifgati sa presteze atat intretinere si sa respecte si dreptul de habitatie(de folosinta) pe timpul vietii instrainatorului
  In altreiliea rand nu este vorba de un pret de 24.000 Euro cum din ignoranta ai scris ci despre un mod de evaluare a intretinerii pentru scopul aratat mai sus.In al patrulea rand acest contract nu are nimic de-a face cu caderea pietii imobiliare In al cincilea rand, mai pune mana pe carte.Raul acestui popor in aceasta perioada de tranzitia este impostura si mediocritatea cu ifose ce se gaseste in toate segmentele societatii romanesti.,Sper ca odata si odata sa vina si specialistii la conducerea acestei tari pentru a scoate tara din rahatul in care ne-a bagat toti aflatorii in treaba.Sper sa nu fie prea tarziu cand nu se mai poate face nimic!
  • +1 (3 voturi)    
   re: (Luni, 16 februarie 2009, 0:48)

   enicut [anonim] i-a raspuns lui Koba

   da, sunt mai multe elemente contradictorii, strict juridic vorbind, in relatare, dar sa luam partea buna a lucrurilor si anume faptul ca s-a semnalat acest caz.

   reiterez interesul si oferta de a participa la clarificarea legala (evident, in limita posibilitatilor oferite de sistemul judiciar actual...) a acestei probleme.

   nu doresc sa isc o polemica, dar, dupa parerea mea, raul principal al acestui popor nu consta in "impostura si mediocritate cu ifose etc", ci in lipsa de informare, coroborata cu imposibilitatea materiala (in adevaratul sens al cuvantului) de a a apela la servicii specializate.

   altfel spus, oamenii se lasa calcati in picioare fie pt ca nu stiu ce drepturi au, fie, si mai grav, pt ca, desi stiu/simt ca au dreptate, nu isi permit un aparator (fie el si din oficiu... cu toate riscurile aferente...).

   in ziua in care ne vom autosesiza si deci actiona la cel mai mic afront adus cozii noastre (n.r. e vb aici de expresia " a calca pe coada" :-) ), se vor imputina simtitor cei care cred ca ne pot prosti pe fata si la drumul mare.
  • -1 (1 vot)    
   Felicitari Koba ! (Luni, 16 februarie 2009, 2:10)

   dorinutza travestita canadiana [anonim] i-a raspuns lui Koba

   Tin sa va felicit Domnule sau Doamna Koba !
   MAI RAR UN RASPUNS ASA DE PRECIS SI LA SUBIECT...DIN PACATE AR TREBUI VREO 20 DE MILIOANE DE PERSOANE CA DVS. CA SA PUNA TARA "PE ROATE" !!!
  • +2 (2 voturi)    
   gresit (Luni, 16 februarie 2009, 6:57)

   procuror [anonim] i-a raspuns lui Koba

   Elementele probante enuntate de tine mai sus nu stau in picioare deoarece habitatie viagera nu este un argument non-afiliaie(sunt sigur ca cei cu studii juridice stiu ce inseamna,asta ca sa diferentiem profesionistii adevarati).Cei 2 care au introdus actiunea in instanta nu vor castiga.
 • +1 (3 voturi)    
  ghinion... (Duminică, 15 februarie 2009, 16:34)

  Flo [anonim]

  ghinionul nudului proprietar; fiind un contract aleatoriu ...sa fie sanatos!!!!
 • +10 (10 voturi)    
  oferta ajutor (Duminică, 15 februarie 2009, 17:22)

  enicut [anonim]

  contractul de intretinere si contractul de renta viagera (pt ca nu am intels exact despre ce este vb, se vorbeste de o "pensie" lunara) sunt contracte aleatorii; asta inseamna ca, in momentul incheierii, partile nu cunosc intinderea obligatiilor, existand sansa de castig si de pierdere pt fiecare parte.

  de aici vine si solutia, dupa parerea mea: "tinerii" nu pot invoca niciun dezechilibru contractual survenit ulterior.

  astept detalii pe mail, pot sa o asist pe aceasta doamna, evident, pro bono.
  • +5 (5 voturi)    
   bravo (Duminică, 15 februarie 2009, 19:07)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui enicut

   Ma bucur enorm ca vad pe cineva gata sa si ajute.
  • +4 (4 voturi)    
   Felicitari lui Enicut (Duminică, 15 februarie 2009, 23:43)

   adrian [anonim] i-a raspuns lui enicut

   Felicitarile mele , Enicut, pentru intentia de a o ajuta pe batrana. Iti doresc sa reusesti ceea ce ai anuntat !
 • +4 (4 voturi)    
  dorinta (Duminică, 15 februarie 2009, 21:05)

  qwerty [anonim]

  O singura dorinta am pentru asfel de oameni: Sa ajunga si ei ca saraca de batrinica, adica cineva sa le astepte cu nerabdare moartea.
 • +4 (4 voturi)    
  Daca ar face multi asa... (Duminică, 15 februarie 2009, 23:24)

  steve [anonim]

  Sunt multi batranei care, in deplina senilitate, isi dau casa gratuit. Sau altii care se plang ca e mica pensia, mare intretinerea dar stau singuri in 3-4 camere. Daca simti ca ai viata lunga, nu ai decat sa te iei la intrecere cu un strabunic. Sunt destul de rezistenti si fara medicamente...
 • +2 (2 voturi)    
  oare cati?! (Luni, 16 februarie 2009, 5:35)

  david [anonim]

  Credeam ca am vazut toate formele de nesimtire. Se pare ca suntem o natiune de "noi vrem pamant sau case". Niste Ion. Ar urma o actiune prin care nemernicii sa ceara executarea femeii pt ca a trait mai mult decat se asteptau ei. Oare de ce nu punem si noi pret pe cuvinte precum "onoare"?!
 • 0 (2 voturi)    
  Intelegeti greu. D-aia n-aveti bani, case. (Luni, 16 februarie 2009, 14:38)

  Machiaveli [anonim]

  Desi au existat cateva comentarii pertinente juridic, nu ati inteles nimic. (Vezi ca sunteti proaste amandoua?- Vorba domnului Goe)
  Daca timp de un an o lasa fara bani pe baba, o plimba un pic pe la tribunale la 85 de ani, ii mai da cateva amenzi de neprezentare, cateva scandaluri de tip tribunal, .... poate moare baba mai repede.
  Peste un an ii plateste toti banii eventual cu plus. Al doilea an o sicaneaza din nou la fel sau poate sunt mai inventivi - pot plati un nene sa ii dea o bataie buna,o duci la un doctor care o trateaza de hemoroizi desi o doare capul, o opereaza de ceva si pe urma o externezi cat mai repede (realitatea bate teoria).
  Pot cel mult sa aiba ghinion si sa nu moara a dracu baba.
  Dar macar ei au incercat.
  :)
 • 0 (0 voturi)    
  Trebuie sa ramana asa cum au semnat (Sâmbătă, 20 noiembrie 2010, 23:26)

  prohodu [anonim]

  Decizia trebuie sa fie ca sunt obligati sa plateaesca 10 ani ate 200e indiferent cat o sa fie pretul casei dupa 10 ani...si daca va fi 5000 euro tot aia e..
  Asa cum si restu fazanilor au luat garsoniere pe 80.000 de euro si acu sunt 30.000 si se duc catre 20.000, si sau pacalit asa si aceia au incercat sa o prosteasca pe femeie si in realitate viata lea oferit lor o tepa.au luat teapa..au cazut de fazani...sa plateaca....sau sa plece si sa piarda toti bani bagati asa e si la credit..nu mai platesti ..te evacueza..nu conteaza ca valoarea a scazut...e ielevant!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by