Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, potrivit companiei imobiliare Cushman&Wakefield, care estimeaza o diminuare cu 30% a nivelurilor actuale. Specialistii recomanda pentru 2009 investitiile in proprietati generatoare de chirii ridicate, informeaza Mediafax.

Potrivit Cushman, preturile locuintelor vechi au scazut in perioada septembrie-decembrie 2008 cu 15%, iar la cele noi cu 5-10%, de la inceputul anului 2009 fiind inregistrata o diminuare a preturilor cu 10% la nivelul intregii piete.

"In total vorbim de o scadere a preturilor din septembrie 2008 pana in prezent cu pana la 35%. Din septembrie 2008 pana acum 50% dintre apartamente au fost scoase de la vanzare si oferite spre inchiriere. In aceasta conjunctura pretul de piata pe apartamente nu se mai poate forma, astfel incat exista posibilitatea ca acesta sa scada cu inca 30% de-a lungul acestui an. Astfel, se poate ajunge la o scadere de 65% la finalul 2009", a declarat directorul departamentului de evaluare al companiei, Dan Ionascu.

Majoritatea constructiilor rezidentiale au intrat in "conservare", iar toate proiectele neincepute, aflate in stadiu de proiect sau de obtinere a aprobarilor sunt oferite spre vanzare.

"Aceste proiecte care se aflau in stadiu de planificare si organizare si la care constructia nu a fost inca demarata reprezinta 70% din totalul proiectelor noi, la care s-au inceput lucrarile dupa 2006", se mentioneaza in comunicat.

Pe de alta parte, analistii Cushman apreciaza ca micii investitori, care au achizitionat o mare parte din locuintele in constructie in ultimii doi ani, vor traversa cu bine criza de pe piata, deoarece doar 15% din cei care au contractat credite bancare vor avea probleme in aceasta perioada din cauza imposibilitatii rambursarii fondurilor.

In acelasi timp, nu sunt foarte multi mici investitori care au contractat credite bancare si de aceea nu vor fi atat de afectati de ce se intampla pe piata, acestia oferind apartamentele spre inchiriere la preturi modice.