Impozitele si taxele locale s-ar putea majora din 2010 cu 20,49%, conform unei noi prevederi propuse pentru Codul Fiscal, care, totodata, ar putea stabili impozitarea spatiilor comerciale ale persoanelor fizice similar cu ale companiilor, a spus joi George Marinescu, seful serviciului de impozite si taxe locale in Ministerul Finantelor, citat de NewsIn. Presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ion Zilisteanu, sustine ca majorarea impozitatii spatiilor comerciale detinute de persoanele fizice ar spori economia neagra.

"Impozite precum cele pentru locuinte, masini sau terenuri percepute de autoritatile locale s-ar putea majora cu 20,49%, pentru ca aceste impozite trebuie recalculate in functie de evolutia inflatiei in ultimii 3 ani", a spus George marinescu, seful serviciului de impozite si taxe locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Potrivit acestei masuri, spune acesta, valoarea imobilelor impozitate s-ar putea majora de la 689 lei/mp, in prezent, la 830 lei/mp.

Impozitul pe spatiile comerciale detinute de persoanelor fizice s-ar putea tripla

Pe de alta parte, o noua prevedere pentru Codul Fiscal ar putea impozita spatiile comerciale detinute de persoanele fizice intr-un mod similar celor detinute de companii. Astfel, valoarea de impozitat va creste de la 689 lei/mp la o suma de cel mult 2.000 lei/mp, iar impozitul va reprezenta intre 0,25% si 1,5% din valoarea rezultata, in functie de decizia autoritatilor locale.

"Ne vom baza pe declaratia proprietarului ca sa stabilim in ce categorie intra imobilul respectiv, in functie de destinatia acestuia, pentru locuit sau ca spatiu comercial. Noul impozit va atrage venituri la nivelul administratiilor locale, pentru ca modul de impozitare anterior nu era in regula, atat timp cat spatiile de locuit puteau fi folosite ca cele comerciale fara sa fie insa impozitate in acelasi mod", a mai spus Marinescu.

Zilisteanu, ARAI: Majorarea impozitatii spatiilor comerciale ale populatiei va creste economia neagra

Masura de impozitare a spatiilor comerciale detinute de persoanele fizice intr-un mod similar celor detinute de companii ar putea duce la nedeclararea veniturilor din chirii si la largirea zonei de economie neagra, declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ion Zilisteanu.

"Este o masura fiscala care nu mi se pare suficient de bine gandita, pentru ca astfel chiriile nu vor mai fi declarate si va duce la largirea zonei de economie neagra. Cred ca era de ajuns impozitarea prin impozitul pe venit global, cum se intampla anterior", a spus, Zilisteanu.

Proiectul Codului Fiscal va fi publicat vineri pe pagina de internet a Ministerului de Finante, pentru dezbatere publica.