In schimbul locuintelor noi, dezvoltatorii ar putea accepta o proprietate veche, care sa indeplineasca anumite criterii de evaluare, plus o diferenta de bani mai usor de accesat de cumparatorii prin credite, sustine Livia Berghiu, consultant imobiliar in cadrul companiei Re/Max Bastion. Agentia se afla in discutii avansate cu doi dezvoltatori imobiliari si estimeaza ca pentru proiectele rezidentiale respective va lansa schimburile de locuinte in cursul acestei luni.

Re/Max Bastion se afla in prezent in discutii cu o serie de dezvoltatori imobiliari pentru a identifica si implementa cele mai eficiente metode de vanzare a apartamentelor si vilelor prin schimburi cu proprietati vechi, care, trebuie sa fie evaluate de catre dezvoltatori si sa indeplineasca anumite criterii care vor asigura pe viitor vanzarea acestora in conditii profitabile.

“Cu doi dintre dezvoltatori, discutiile sunt intr-un stadiu avansat si probabil ca pentru proiectele respective vom lansa schimburile de locuinte in cursul lunii martie”, a precizat Livia Berghiu, consultant imobiliar Re/Max Bastion.

Pe baza noilor reglementari ale BNR, bancile vor putea acorda credite imobiliare sau ipotecare numai cu un avans minim (20%- 25% din valoarea imobilului achizitionat prin credit) si, indiferent de cat de mare va fi gradul de indatorare admis prin politica fiecarei banci, acesta se va calcula in continuare pe baza venitului inscris in Fisa Fiscala, plus maxim 20% fata de anul anterior, sustin oficialii companiei. Dobanzile actuale foarte mari insa, alaturi de cursul de schimb valutar ridicat si de incertitudinea unui anumit nivel de venituri viitoare, limiteaza puternic capacitatea populatiei de a obtine si apoi de a achita ratele de credit.

"Schimbul de locuinte" ar putea reprezenta, spun consultantii Re/Max Bastion, "o metoda eficienta de a misca putinele lichiditati care existau pe piata, concomitent cu indeplinirea - macar partiala - a obiectivelor vanzatorilor si, respectiv, ale cumparatorilor".

Infiintata in 1992, Bastion a fost una dintre primele agentii imobiliare din Bucuresti. In 2007, Bastion s-a alaturat retelei imobiliare internationale- RE/MAX. Infiintata in anul 1973 in SUA, RE/MAX s-a extins in intreaga lume in sistem de franciza, fiind prezenta momentan in 65 de tari si cuprinzand peste 120.000 de agenti de vanzari.