Unul din cinci proprietari de case din SUA cumparate pe credit, datoreaza celor de la care s-au imprumutat mai mult decat valoarea de piata a proprietatii, scrie Reuters.

Circa 8,3 milioane de proprietati se afla in aceasta situatie, mai mult cu 9 procente decat in septembrie 2008. Alte 2,16 milioane de proprietari ar putea ajunge in aceeasi situatie, daca preturile din real estate ar mai cobori cu 5%.

Cele mai afectate state sunt Arizona, California, Florida, Georgia, Michigan, Nevada si Ohio, unde procentul celor care au de rambursat bancilor ipoteci mai mari decat valoarea proprietatii a atins 62%.

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu situatia imprumuturilor ipotecare din SUA, ideea e urmatoarea: 68% dintre americanii adulti detin locuinte in proprietate. Dintre acestia, doua treimi le-au achizitionat prin canalul creditului. In conditiile in care somajul a depasit 7% si ar putea urca la 9%, este evident ca riscul de neplata va creste considerabil. Pentru toti acestia, Trezoreria SUA a lansat un plan de sprijin. Cei interesati il pot citi aici.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.