Sute de straini merg in aceste zile in Statele Unite pentru a cumpara locuinte, incurajati de preturile scazute de pe piata imobiliara americana, relateaza ABC. Postul american de televiziune citeaza cazul unor investitori chinezi, care au mers in SUA intr-un "turneu imobiliar" in cinci mari orase: Los Angeles, Las Vegas, San Francisco, Boston si New York. Investitori britanici, indieni sau australieni participa si ei la "vanatoarea de case" din Statele Unite.

"Este un timp ideal sa-ti cumperi casa in SUA", a declarat un om de afaceri chinez, Yin Guohua, adaugand: "am incredere in piata imobiliara americana. Cred ca voi scoate profit".

Dezvoltatorul imobiliar Chiam Katzap a declarat ca investitorii chinezi "numesc America mei guo sau tara minunata.Vor o parte din ea. Vor sa aiba copiii educati in America. Vor sa aiba posibilitatea sa mearga in America de cate ori vor".

ABC sustine ca investitorii chinezi sunt dispusi sa plateasca intre 500.000 si un milion de dolari pentru a achizitiona case. Ei sunt incurajati sa cumpere si de faptul ca agentiile imobiliare americane si-au deschis in ultimele luni birouri in China, unde doritorii pot studia brosuri si filme cu casele scoase la vanzare.

Potrivit informatiilor oferite de agentii imobiliari, in acest moment exista 3.5 milioane de imobile de vanzare in Statele Unite.

ABC precizeaza ca nu doar chinezii isi cumpara imobile in SUA. La fel fac si britanicii, indienii sau australienii.

In Detroit, spre exemplu, un agent imobiliar a declarat ca investitorii straini i-au spus ca vor sa cumpere "50, 100, 1000 de locuinte. Vor sa achizitioneze orice proprietate decenta si ieftina pe care o gasesc". Agentul citeaza cazul unui investitor care a cumparat 30 de case intr-o zi in timp ce trei britanici au achizitionat sase imobile.