Am criticat de multe ori INS pentru faptul ca nu avem date oficiale care sa ne arate evolutia pietei imobiliare si spuneam ca in lipsa acestor date, piata evolueaza haotic, fara sa aiba nici un reper concret. Ei bine, datorita lui Renderman, cel putin pentru Bucuresti avem acum o baza de date cu ajutorul careia ne putem forma o imagine mai completa a modului in care au evoluat preturile apartamentelor cu doua camere incepand cu anul 1996 si pana in prezent.

Aceasta baza de date a fost construita luand in considerare anunturile aparute in ultimii 12 ani intr-unul dintre cele mai cunoscute ziare de anunturi din Bucuresti - este vorba de cateva zeci de mii de preturi pe care Renderman le-a colectat.

Datele arata ca in anul 2000, pretul unui apartament cu doua camere se situa in jurul a €10.000 iar in martie 2008 acesta a ajuns la €115.000, dupa care a inceput sa scada. In prezent pretul median se situeaza la €69.000 deci in doar un an, am asistat la o scadere de 40%. Retineti ca este vorba despre pretul median, si nu de cel mediu.

Nu ar trebui sa ne bucuram foarte mult ca se ieftinesc apartamentele pentru ca o asemenea scadere drastica si brusca a pretului nu poate avea decat efecte negative atat asupra sectorului constructiilor cat si a economiei in general. In plus, cei mai multi dintre jucatorii care activeaza in sectorul imobiliar spun ca piata este complet blocata in acest moment iar tranzactiile sporadice care mai au loc, nu ne ajuta prea mult sa intelegem ce se intampla cu preturile.

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Ogonas.