Despre preturile apartamentelor din Bucuresti

de Cristian Ogonas     khris
Joi, 19 martie 2009, 18:05 Economie | Imobiliar


Am criticat de multe ori INS pentru faptul ca nu avem date oficiale care sa ne arate evolutia pietei imobiliare si spuneam ca in lipsa acestor date, piata evolueaza haotic, fara sa aiba nici un reper concret. Ei bine, datorita lui Renderman, cel putin pentru Bucuresti avem acum o baza de date cu ajutorul careia ne putem forma o imagine mai completa a modului in care au evoluat preturile apartamentelor cu doua camere incepand cu anul 1996 si pana in prezent.

Aceasta baza de date a fost construita luand in considerare anunturile aparute in ultimii 12 ani intr-unul dintre cele mai cunoscute ziare de anunturi din Bucuresti - este vorba de cateva zeci de mii de preturi pe care Renderman le-a colectat.

Datele arata ca in anul 2000, pretul unui apartament cu doua camere se situa in jurul a €10.000 iar in martie 2008 acesta a ajuns la €115.000, dupa care a inceput sa scada. In prezent pretul median se situeaza la €69.000 deci in doar un an, am asistat la o scadere de 40%. Retineti ca este vorba despre pretul median, si nu de cel mediu.

Nu ar trebui sa ne bucuram foarte mult ca se ieftinesc apartamentele pentru ca o asemenea scadere drastica si brusca a pretului nu poate avea decat efecte negative atat asupra sectorului constructiilor cat si a economiei in general. In plus, cei mai multi dintre jucatorii care activeaza in sectorul imobiliar spun ca piata este complet blocata in acest moment iar tranzactiile sporadice care mai au loc, nu ne ajuta prea mult sa intelegem ce se intampla cu preturile.

Citeste restul materialului si comenteaza pe blogul lui Cristian Ogonas.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7167 vizualizari

 • +4 (6 voturi)    
  pretul median (Joi, 19 martie 2009, 18:40)

  andrei [anonim]

  daca tot pomeniti de pretul median si spuneti ca este diferit de cel mediu, va rog sa explicati termenul pentru ca nu stiu cati oameni fac aceasta diferenta
  • +1 (1 vot)    
   vremea chilipirurilor este dupa colt... (Joi, 19 martie 2009, 20:59)

   george [anonim] i-a raspuns lui andrei

   in cazul in care vrei sa te documentezi...

   http://www.realtor.org/research/research/median

   Este vremea preturilor de max 700 EUR mp...mai aveti putin rabdare...investitorii (fondurile) si dezvoltatorii sunt tot mai stransi cu usa de catre banci sau cei care au bagat bani in fond.

   sa-i vezi cand incep sa-si faca exit-ul....
   acum in imobiliare rabdare=money saved
  • -1 (1 vot)    
   median vs. mediu (Luni, 23 martie 2009, 15:55)

   Serban Viorel [anonim] i-a raspuns lui andrei

   Pretul mediu se calculeaza facand suma preturilor tuturor apartamentelor si apoi impartind la numarul apartamentelor luate in considerare.
   Pretul median est pretul mijlociu (Ex.: ai 101 de apartamente, le ordonezi preturile in ordine crescatoare si pretul median este pretul mijlociu, adica al 51-lea pret. Daca ai 102 atunci pretul median este media celui de-al 51-lea si 52-lea pret. Ideea este ca pretul median reprezinta mai bine realitatea decat pretul mijlociu pentru ca nu ia in considerare preturile extreme (f. mari sau f. mici)
 • +3 (3 voturi)    
  economia de piata si imobiliarele! (Joi, 19 martie 2009, 20:20)

  analistul de serviciu! [anonim]

  "Nu ar trebui sa ne bucuram foarte mult ca se ieftinesc apartamentele pentru ca o asemenea scadere drastica si brusca a pretului nu poate avea decat efecte negative atat asupra sectorului constructiilor cat si a economiei in general."

  Poate autorul articolului ne explica nonsensul expus!
  S-a discutat si rasdiscutat despre imobiliare, dar totul se invarte in jurul pretului, care sa fim sinceri nu reflecta nimic, deoarece sunt o gramada de indicatori si indici economici si mai putin economici care concura la calcularea CORECTA a unui pret.
  Cresterea aberanta a pretului din 200 pana in 2008 a fost abureala si specula, iar scaderea va fi si mai drastica, deoarece segmentul celor care au cumparat fara sa fie atenti la ceea ce cumpara s-a cam terminat!
  Concluzia, ca vai sufera, constructorii si dezvoltatorii nu are nici un suport nici economic si nici uman, deoarece, de ce eu cumparatorul sa-i dau celui care-mi cere o suma aberanta cu gandul ca atat constructorul cat si dezvoltatorul isi vor pune la "tischirea" o suma enorma si nemeritata, iar altfel ..saracii ar da faliment.
  Oare asta este legat de principiul de piata? Adica eu, cumparator sa inchid ochii si sa platesc orcat, deoarece, nu-i asa, vai vor da faliment!
  Si daca dau? Ce? Economia de piata va gasi un alt constructor si un alt dezvoltator sa faca case la preturi acceptabile si care sa icluda si alte criterii decat specula!
  • +1 (3 voturi)    
   opinie (Joi, 19 martie 2009, 21:59)

   aspe [anonim] i-a raspuns lui analistul de serviciu!

   Problema se pune altfel!
   Daca un apartament cu 3 camere va ajunge 5.000 de euro chiar nu ar trebui sa te bucuri deloc. Daca va ajunge la acest pret, inseamna ca tu cu siguranta nu mai ai loc de munca de o perioda destul de mare. Si ca tine vor fi si alte mii de persoane.
   • +1 (1 vot)    
    Nu a spus nimeni (Vineri, 20 martie 2009, 15:28)

    Helfdane [anonim] i-a raspuns lui aspe

    Ca trebuie sau ca va ajunge un apartament de 3 camere la 5000 EUR. Dar va ajunge la 30000 EUR care este un pret mai mult decat corect !
  • 0 (2 voturi)    
   criza (Vineri, 20 martie 2009, 0:31)

   goe [anonim] i-a raspuns lui analistul de serviciu!

   Tu stii de unde a pornit criza in 2008? Daca nu stii, iti spun eu: de la imobiliare. De scazut trebuie sa scada pentru ca sunt supraevaluate si la preturile actuale nu se pot vinde. Nu e bine sa scada brusc, pentru ca se creeaza dezechilibre in economie, dar sunt asa de sus incat nu vad cum ar putea scadea altfel decat brusc. Au creat dezechilibre si cand au crescut, vor crea si cand vor scadea. Asta e. Multumim lacomilor de bancheri ca ne fac vremurile interesante.
 • +1 (3 voturi)    
  pretul median (Vineri, 20 martie 2009, 2:04)

  goe [anonim]

  Intr-adevar pretul median e un indicator de piata mai bun decat pretul mediu. Dar daca vorbim de pretul median ar trebui sa il raportam la salariul median, nu la salariul mediu. Salariul median e mai mic decat salariul mediu.
  • +1 (1 vot)    
   pretul si salariul (Vineri, 20 martie 2009, 11:01)

   dan [anonim] i-a raspuns lui goe

   In Japonia, acum ceva mai mult de 15 ani, guvernul lor si-a propus un plan prin care vroiau sa faca posibila achizitia unei locuinte de calitate cu un pret de cca 5 ori venitul mediu anual al unei familii active pe piata muncii (average working household annual income).
   Dar asta e la ei, in alta tara, in alta lume. Cine isi propune la noi sa urmareasca niste corelatii de echilibru nu macroeconomice, ci de bun simt?
   • +1 (1 vot)    
    da (Vineri, 20 martie 2009, 18:48)

    goe [anonim] i-a raspuns lui dan

    Exita un raport natural intre venit si pretul unei locuinte. Piata se va echilibra in cele din urma la o anumita valoare. S-ar fi intamplat deja, daca nu veneau lacomii de bancheri si nu dadeau credite pe 1000 de ani, care au zapacit complet orice raport. Pe termen lung nu se poate sustine asa ceva, ceea ce a si generat deja criza cu care ne confruntam.
    Daca vorbim de Japonia, acolo deja a existat o bula imobiliara de proportii gigantice care s-a spart in 90 si a generat o criza din care Japonia nu a iesit nici pana astazi. Daca nu era orbita de lacomie, lumea ar fi trebuit sa poata evita repetarea acelei greseli.
   • +1 (1 vot)    
    Japonia (Vineri, 20 martie 2009, 21:28)

    goe [anonim] i-a raspuns lui dan

    In Japonia s-au dat credite pe mai multe generatii in perioada de nebunie maxima. Preturile terenurilor au depasit 1 milion de dolari pe metru patrat in unele zone. Asta era prin 89.
 • 0 (0 voturi)    
  mediana (Vineri, 20 martie 2009, 7:30)

  doina [anonim]

  Aceeasi problema: definitia medianei se da la geometrie undeva. Definitia mediei o mai gasim si pe ea- direct media artimetica, o integrala pt. valori medii mai elaborate.
  Pretul MEDIAN nu exista definit. Va rog sa ne indicati bibliografia de specialitate pt. a citi definitia si a ne lumina.
  • +1 (1 vot)    
   ... (Vineri, 20 martie 2009, 11:14)

   Mediumul [anonim] i-a raspuns lui doina

   Din link-ul postat mai sus de cineva, mediana se calculeaza ordonand toate preturile crescator si alegand pretul de la mijlocul listei (sau media celor doua de la mijlocul listei daca numarul de preturi este par).
  • 0 (0 voturi)    
   Mediana, bat-o vina (Vineri, 20 martie 2009, 15:42)

   dan [anonim] i-a raspuns lui doina

   Mediana este o marime statistica. Valoarea mediana a unei variabile imparte populatia statistica in jumatate. In cazul nostru, jumatate din locuintele analizate au pretul sub valoarea mediana, cealalta jumatate sunt peste. Valoarea medie este inselatoare daca distributia valorilor individuale nu este simetrica. Insa, pentru o imagine completa, este bine sa stim si care sunt valorile extreme, adica pretul minim si cel maxim.
 • 0 (0 voturi)    
  investitii in constructii (Vineri, 20 martie 2009, 7:33)

  doina [anonim]

  La preturile de vanzare actuale, investitiile in constructii vor inceta. In momentul de fata se termina investitiile incepute. Restul ramane pe hartie, la stadiul de proiect. Iar proiecte noi nu se vor face, caci costa si proiectarea.
  • +1 (1 vot)    
   munca in constructii (Vineri, 20 martie 2009, 12:56)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui doina

   a venit vremea ca cei care au castigat in constructii sa mai si munceasca pt banii lor.

   Inafara o firma de imobiliare se poate considera super super multumita daca a ciupit un profit de 10%!!!

   La noi cei din imobiliare (investitii/constructii) nu iau un proiect daca nu le iese un profit de minim 50-100%.

   De aia nici nu m-am bagat la un apartament cu credit. Ce sunt prost sa le bag la altii in buzunar banii mei munciti din greu?
 • 0 (0 voturi)    
  SINGURUL EFECT BUN AL CRIZEI (Vineri, 20 martie 2009, 10:06)

  realist [anonim]

  Pai eu zic altfel...ca nu a fost bine ca a crescut asa de brusc cu 1200% in 8 ani !!! ( hotie si prostie ca la noi la nimeni )
  Trebuie facut un calcul simplu:
  In 2000 salariul mediu era 120 de euro si pret mediu era 10k...acum salariul mediu este 300 de euro => pret mediu ~ 20-25k ( trebuie luate in considerare si uzura ) pe segmentul celor vechi.
  Pe segmentul celor noi pretul trebuie sa fie logic cu min 70-100% mai mare decit cazanele vechi de 30-50 de ani...
  • +1 (1 vot)    
   domnia si prostia (Vineri, 20 martie 2009, 19:02)

   goe [anonim] i-a raspuns lui realist

   Nu-i prost ala care cere, e prost ala care da. Adica bancile si clientii.
   Acum 2 ani daca indrazneai sa spui ca se poate si in jos, nu numai in sus, erai zugravit cu oua si cu rosii.
 • 0 (0 voturi)    
  preturile au scazut cu peste 10.000eur (Vineri, 20 martie 2009, 10:42)

  bedexe [anonim]

  merita atentie si luata in calcul si cresterea cursului de schimb, de aprox 1 leu /Eur

  In cazul acesta, un apart de 80000 eur este echivalent in lei, cu unul de acum la 60000.
  • +1 (1 vot)    
   Corect (Vineri, 20 martie 2009, 12:58)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui bedexe

   e si oleaca de marketin aici si cel putin cativa ar putea sa cada in plasa.

   In realitate preturile inca nu au scazut asa de tare in ciuda faptului ca e evident de mult timp ca oamenii nu au bani sa cumpere chiar daca vor. De asta zic ca cererea nu este nici pe departe atat cat sustin unii (ofertantii adica) si asa preturile or sa cada de nu o sa ne vina sa credem.
 • +1 (1 vot)    
  Blocaj pe piata imobiliara (Vineri, 20 martie 2009, 12:53)

  Mihai [anonim]

  Normal ca este blocata.

  Dar va contrazic daca spuneti ca din cauza scaderii preturilor. Cel putin nu direct.

  Responsabila este lacomia celor din imobiliare in mod direct. In timp ce inafara o firma de constructii/imobiliare se multumeste cu 5/7/10% profit la noi multi constructori marturiseau anul trecut ca lor daca nu le iese profit de minim 50-100% ei nu se apuca de munca.

  Si normal, constructorii care se vedeau realizati acum sunt pusi in fata unei dileme: sa accept sa lucrez pt 10% profit (dar pot pierde contracte de 50-100%) sau sa mai astept?

  Asteptati fratilor, sa vezi ce or sa mai scada preturile si cu asta si economia romaniei se va duce de rapa. Mai ales ca putem observa o paralela intre umflarea irationala a preturilor din imobiliare si cresterea nemaipomenita a 'economiei' romanesti.

  Din pacate, de la toti *d*ot** astia avem sanse sa ajungem exact la polul opus fata de anii in care economia 'duduia'.
  • +2 (2 voturi)    
   Care economie? (Vineri, 20 martie 2009, 16:45)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Nu stiam ca Romania are o economie!
  • 0 (0 voturi)    
   nu constructorii sunt de vina (Vineri, 20 martie 2009, 19:00)

   goe [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   Constructorii au luat pentru ca au avut de unde. De vina sunt bancherii (aia care smiorcaie acum sa fie salvati) pentru ca au dat credite pe 1000 de ani cu garantii supraevaluate, in lacomia si prostia lor fara margini. Clientii sunt niste victime care s-au lasat antrenati intr-o schema piramidala gen Caritas. La fel ca si in cazul Caritas-ului, ratiunea a fost orbita de lacomie. Asta e, prostia se plateste.
 • 0 (0 voturi)    
  jocul piramidal s-a prabusit (Vineri, 20 martie 2009, 14:27)

  george [anonim]

  jocul piramidal din domeniul imobiliar s-a prabusit cam peste tot in lume .
 • +2 (2 voturi)    
  Imobiliarele si economia de piatza (Marţi, 24 martie 2009, 13:51)

  Morfik [anonim]

  cum adica un pret mic are efecte negative asupra economiei?
  mie mi se pare ca nu te pricepi la economie ci doar la scris :(
  ce-ar fi daca s-ar construi mai ieftin si mai mult ???
  ... asta inseamna locuinte mai multe, locuri de munca mai multe ... si productivitate mai mare.

  daca vrei ... mergi in doraly, europa, ... si intreaba pe oricare de acolo ce inseamna sa rulezi mult cu marja mica. o sa vezi ca ei fac asta de 20 de ani si prospera. dar o sa mai vezi ca sunt eficienti si productivi, si mai mult ... sunt foarte customer oriented.
  bau!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by