Romania din insula: Incepe repatrierea de pe santierele Marii Britanii
Muncitor cu doua facultati
„Important este sa te adaptezi repede si sa faci fata cerintelor. Nu cred ca ma voi mai intoarce, fiindca va trebui apoi sa o iau de la zero din nou acasa. Si acasa este locul unde trebuie sa construiesti”, spune Petru.
A stat in Londra putin peste un an si locuia in estul capitalei britanice, in Leyton. A lucrat la inceput ca muncitor necalificat in constructii, pe santierul unui proiect de lux, inchiriat de catre un director de la Microsoft. „Aprovizionam cu materiale un apartament luxos. Englezii prefera ca strainii sa ramana necalificati.” A avut noroc cu verii lui, care lucrau de ceva timp in UK si l-au indrumat. „Cine vine fara bani si fara niciun sprijin va avea de tras. Nu se gaseste usor de munca”, adaga barbatul in varsta de treizeci de ani.
Solidaritatea? Doar intre polonezi
„Dupa patru luni, am dat doua examene pentru a deveni electrician si m-am inscris la o companie de recrutare a fortei de munca. Le-am trimis actele si, dupa cateva saptamani, m-au sunat pentru un serviciu. Isi luau comisionul din salariu si ramaneam cu 12 lire pe ora. Am stat pana la schimbarea supraveghetorului. Urmatorul a fost rasist si toti muncitorii est europeni au plecat. Nu-ti spunea niciodata ‚Esti concediat’, ci anunta ca ‚Este foarte liniste’ si ca mai avem doar o saptamana de lucru.”
Petru a fost recomandat pentu un alt serviciu de catre un electrician roman. „Polonezii sunt ajutati de comunitate. Pe romani nu-i ajuta nimeni. Pe cel care m-a recomandat l-am intalnit la biserica. De atunci am lucram pentru aceeasi companie.”
Cu englezii nu a avut probleme. Ii poate intreba orice in afara de cat castiga. „Daca muncesti, nu au treaba cu tine. Politia face des razie si, daca te vad mai brunet, mai sprancenat, iti cer cardul galben. Daca nu-l ai la tine, 1000 de lire amenda. Daca nu-l ai deloc, iti pun catusele. Rusii, mai blonzi, scapau.”
Singurul roman de pe santier
La una dintre mesele de lemn din Newham Park din Starford, zona din estul Londrei, sta un barbat de varsta a doua, cu un caiet si un dictionar de engleza a carui coperta pare cunoscuta. Este roman din Ardeal. „Am o datorie de 2000 de lire in tara. Sunt aici pentru a recupera banii, fara ca familia mea sa afle de problema. Sa nu-mi dati numele la ziar.”
Are 56 de ani. Lucreaza ca muncitor necalificat. Se descurca greu cu engleza: „Stiu cateva cuvinte de baza, dar la munca nu inteleg mai nimic. Lucrez pe un santier in High Barnet de trei saptamani. Incerc sa ghicesc ce mi se spune. Nu pot sa-i abordez in stil latin si sa le cer sa ma ajute, ca ma lovesc de refuz. E concurenta. Lucrez cu englezi, irlandezi, rusi si ucrainieni si primesc 400 de lire pe saptamana. Sunt singurul roman de pe santier. Noroc ca am inceput repede lucru’, altfel plecam acasa pe datorie. Mi-a luat o luna sa-mi obtin permisele si sa gasesc serviciu. 1000 de lire m-a costat intrarea. Vreau sa-mi recuperez investitia, sa-mi scot ceva profit si sa ma intorc acasa. Sper sa ma mai tina sefu’ pana atunci".
Nu vorbesc foarte bine engleza, dar muncesc mult si sefii ma iubesc
In apropierea statiei de metrou Bank, in miezul Londrei, mai multi barbati imbracati in veste reflectorizante muncesc pe un santier intre Lombard Street si King William Street. Intreb daca au vreun coleg roman si Daniel este chemat imediat. Este singurul roman ramas pe santier. Stabilim sa ne intalnim mai tarziu in Stratford, unde locuieste de aproximativ un an.
„Ma intorc acasa. Ne-au spus ca mai lucram cateva saptamani si apoi nu mai sunt comenzi.” Daniel a lucrat in Londra timp de un an si jumatate. „Nu vorbesc foarte bine engleza, dar muncesc mult si sefii ma iubesc. Am economisit 5.000 de lire in mai putin de un an. Unde faceai banii astia in Romania?”
Imi arata un cec in valoare de aproape 800 de lire, cel mai mare venit saptamanal pe care l-a realizat. Are 29 de ani. Cu cateva luni in urma, lucra pentru compania McGee. „N-am inceput imediat munca. A trebuit sa obtin actele si Yellow Card. Cardul galben inseamna ca sunt self-employed, adica muncesc pe cont propriu. Daca te angajezi printr-o companie, le platesti 30% comision. Am dat si examenul de masuri de protectie in constructii. Fara el nu esti angajabil”, povesteste maramuresanul.
Duminica este platit dublu. „Intr-o luna am avut doar o zi libera. Mi-ar plati concediul, dar n-am venit aici sa stau. Pe de alta parte, nu am partener de viata. In plus, am foarte putine drepturi in Anglia si asta aduce un stres continuu. Cei care pleaca de acasa trebuie sa fie hotarati si sa aiba un psihic rezistent. As putea spune ca fac inchisoare pe bani”, sustine Daniel, adaugand ca la intoarcerea in Romania isi va deschide propria afacere. La scurt timp dupa interviu, Daniel a sunat sa-si ia ramas bun. Fusese anuntat ca nu mai sunt contracte de onorat, iar in cateva zile va fi somer.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
FOTOGALERIE Lacul Plumbuita din Sectorul 2 este sufocat de gunoaie / Cum se plimbă locuitorii din Colentina într-un parc plin de deșeuri
British National Party, partidul nationalist britanic, e in plina ascensiune in sondaje si e probabil ca la alegerile din iunie pentru PE isi va dubla numarul de electori si simpatizanti.
Romanii si polonezii sunt apreciati in companii pentru ca muncesc mai bine, pe mai putini bani si nu protesteaza. Fara a mai pune la socoteala ca nu exista tensiuni rasiale sau religioase ca in cazul pakistanezilor si musulmanilor.
Insa perioada "de aur" din UK s-a terminat, tara a intrat intr-o recesiune foarte grava, guvernul de stanga estimeaza un deficit de 7,9% (adica dublul deficitului estimat de FMI pt. Romania), un somaj la 10% si o cadere a PIB-ului cu 4% (si cum ei cad de la mare inaltime, decalajul cu Romania de fapt se micsoreaza si noi ne apropiem inca un pic de nivelul britanic).
Zeci de mii de romani se vor intoarce acasa, multi dintre ei au studii universitare, sunt inteligenti si au capatat o mare experienta a societatii occidentale.
Se intorc cu bani (fiecare cu cateva mii de £) si asta va insemna oportunitati de afaceri, avansuri la credite imobiliare, depozite bancare sau consum. Si e bine pentru ca sunt bani luati din UK si injectati in economia romaneasca.
Acesti romani "capsunari" (indiferent ca au lucrat in agricultura, constructii sau birouri) au transferat spre Romania zeci de miliarde in ultimii ani si le datoram destul de mult din cresterea economica. O experienta foarte buna, care abia acum se vede cat de mult a lipsit Ungariei, maghiarii fiind mult mai putin dispusi la sacrificii si eforturi de acest gen.
Romania se intareste cu oamenii care se intorc si cu banii lor !
Tu nu poti intelege asta, probabil pentru ca esti de mult plecat si nu mai ai legatura cu tara.
Pentru tine, Romania e doar o "tiganie".
Bine ca nu toti sunt ca tine.
am 5800 si am destui pixeli pt. versiunea desktop, plus ca intru seara de pe wi-fi pe hotnews.ro
e f bine ca ma redirecteaza pe site-ul de mobil, dar undeva jos trebuie sa ramana un "desktop version" cum e la youtube de exemplu...
Titlul ne spune ca incepe reptatrierea? Unde? Ca din cate observ, daca nu cumva am citit alt articol, si petrica, si Ionica si Vasilica, au de munca, ti-au aratat cecuri babane si tu-i dai cu repatrierea. or fi plecand unii acasa, dar tie cine ti-a spus ca nu s emai construieste in Anglia? compania la care lucrez are 4 mari proiecte in urmatorii 2 ani, si-ti dau si pontul daca esti fata buna. sa mergi si tu sa vezi macarale care inca mai rad in soare....da' tu pen k n-ai ce face, umbli prin Stratford in cautarea cailor verzi de pe pereti. documenteaza-te inainte de a scrie si nu mai da goange la ziar, ca nu tine...eu inteleg ca manci si tu o bucata de paine...da' nici chiar asa...
PS : Probabil o sa fiu injurat pt asta , dar asta e punctul meu de vedere: E plin de moldoveni , si pur si simplu sunt prosti, numai fite si figuri . Sa nu fiu inteles gresit . Ori sunt eu mai ghinionist si i`am intalnit pe cei mai cei , sau ... Erau vreo 2 care statea de vreun 1 aici , si inca nu stiau sa lege o conversatie , si ceea ce m`a crucit , habar nu aveau sa circule cu metroul. Pai daca englezii nu au semne si indicatoare in statiile de metrou cu toate directiile , harti si afisaje electrice , atunci nimeni nu are. ( Pana si pe sticla de la Cola, Fanta este imprimata sageata cu directia in care trebui sa invarti ca sa scoti dopul. ) Asta fiind numai un exemplu . Poate o sa fiu injurat , poate nu , e parerea mea si binenteles ca pot fi contrazis.
Asa ca, sunt oameni si oameni. Situatia de acum din Italia e trista, dar nu cred ca toti romanii is violatori, jefuitori, criminali asa cum se arata la stiri.
Cat despre Anglia, sigur ca te poti descurca si acolo, dar prin articolele astea, se doreste descurajarea. Si inca un aspect: engleza e limba de circulatie internationala acum. Mai toate filmele sunt in engleza, asa ca limba asta o inveti din mers, aici in ro, uitandu-te numai la filme, care aici la noi is subtitrate, pe cand in alte tari( italia, germania) sunt dublate. Deci, cand te hotarasti sa te duci in Anglia, eu zic ca nu ai cum sa nu stii sa te descurci cu limba. Dar poate ma'nsel.
Sanatate.
in legatura cu transportul: este absolut imposibil sa nu te descurci cu orice mijloc de transport in comun, indiferent de momentul zilei sau noptii, stii sigur ca ai variante daca nu-ti permiti un taxi. Sunt autobuze care circula toata noapte in diferent ca e sarbatoare sau nu.
Cat priveste grija pentru protectie sunt absoluti sufocanti: a se vedea "mind the gap" care se aude clar si tare de fiecare data cand metroul opreste in statii.
Iar Criza, cu siguranta ca i-a lasat pe multi fara locuri de munca, indiferent ca sunt sau nu emigranti. E tot la fel de adevarat ca trebuie sa ai si un dram de noroc sa reusesti in drumul pe care l-ai ales
trai-tz-ar familia