Cati romani datoreaza bancilor mai mult decat valoarea casei cumparata pe credit?
Termenul care defineste cel mai bine aceasta situatie este acela de “negative equity“. Practic, daca eu mi-am cumparat anul trecut un apartament in valoare de 100.000 de euro din care 25.000 au fost banii mei iar 75.000 i-am imprumutat, in momentul in care valoarea de piata a apartamentului scade la 70.000, inseamna ca am un equity negativ de 5.000 de euro.
Cum stau lucrurile in SUA si Marea Britanie
- in SUA, in ultimii doi ani si jumatate preturile au scazut in medie cu 29% (indicele SP Case-Shiller). Aceasta scadere a facut ca din cei aproximativ 50 de milioane de americani detinatori de credite ipotecare, peste 8,3 milioane (16%) sa datoreze bancilor o suma mai mare decat valoarea imobilului ipotecat. Daca preturile vor mai scadea cu inca 5% (situatie foarte probabila), inca 2,2 milioane vor ajunge in aceeasi situatie (sursa).
- in Marea Britanie, preturile caselor au scazut in medie cu 19%, iar dintre cei 11,7 milioane de detinatori de credite ipotecare, 900.000 (7,7%) datoreaza bancilor mai mult decat valoreaza imobilul depus drept garantie. Mai mult, 13% dintre cei care au contractat un credit ipotecar in ultimii 3 ani au un equity negativ. In ceea ce priveste sumele, 650.000 dintre englezi detin o casa care valoreaza cu 6-8.000 de lire sterline mai putin decat valoarea ipotecii, altor 220.000 le lipsesc in jurul a 20.000 de lire iar 13.000 de persoane au de platit cu 37.000 de lire mai mult (sursa).
Cum stau lucrurile in Romania
- conform Biroului de Credit, la sfarsitul anului trecut existau 158.000 de credite ipotecare cu o valoare medie de 32.000 de euro sau 5 miliarde in total (sursa). Luand in considerare variatia soldului creditelor imobiliare, daca valoarea medie/credit este de 32.000 de euro, inseamna ca s-au acordat peste 80.000 de credite ipotecare in 2007 si 2008. Dintre acestea, 40.000 au fost acordate intre august 2007 si martie 2008, respectiv in perioada in care preturile au atins nivelul maxim.
- avand in vedere ca suma medie/credit este de doar 32.000 de euro (70.000 in Bucuresti, 40.000 in marile orase), este evident ca marea majoritate a creditelor ipotecare au fost folosite pentru cumpararea apartamentelor vechi cu una sau doua camere.
- conform indicelui BREI care monitorizeaza evolutia preturilor la nivelul Bucurestiului, valoarea imobilelor a scazut cu 30% fata de maximul inregistrat la inceputul anului 2008. Astfel, preturile apartamentelor vechi au scazut cu 42% iar pretul celor noi cu doar 7% (??!).
- sa presupunem ca avansul reprezinta in medie 25% din valoarea imobilului ipotecat (de multe ori, si acest avans a fost imprumutat). Tinand cont de evolutia indicelui BREI-V, toti cei care si-au cumparat un imobil pe credit incepand cu vara lui 2007, datoreaza bancii mai mult decat valoreaza imobilul respectiv in acest moment. Este vorba in cel mai fericit caz de 30-40.000 de persoane sau toti cei care si-au cumparat o locuinta cand preturile au fost maxime. Sa nu mai vorbim despre faptul ca acestia au pierdut si avansul de 25%.
Problema este ca acesti debitori in marea lor majoritate au cumparat apartamente vechi, al caror pret va scadea cel mai mult si a caror valoare investitionala este una extrem de mica.
Daca cei care au cumparat un apartament nou pot spera ca in urmatorii ani valoarea acestuia sa creasca, in cazul apartamentelor vechi este aproape imposibil ca preturile sa mai ajunga la nivelul celor din 2007-2008.
Spre deosebire de Romania, in SUA si UK exista posibilitatea ca o persoana sa isi declare falimentul personal daca datoriile sunt mai mari decat activele pe care acesta le detine. In Romania nu este posibil acest lucru, iar peste 20 de ani poti ajunge in situatia de a privi in urma si de a realiza ca ai platit bancii 250.000 de euro pentru un credit in valoare de 100.000 luat in 2007, in timp ce apartamentul in care locuiesti nu mai valoreaza decat 50.000.
Citeste si comenteaza pe Khris.ro.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Daca exista o parte buna.. in povestea asta e ca bancile sint mai dispuse sa isi asume riscul de a acorda credite (si prin urmare sa injecteze capital ) intr-o tara in care daca nu tu atunci urmasii , urmasilor tai vor trebui sa achita pina la ultimul banut creditul..
Totul e ca acesti bani care intra in economie sa ajunga in final intr-o proportie cit mai mare in investitii (profitabile) caci altfel sint bani aruncati pe foc (sau dupa caz pe masini, vile, produse de lux etc...), iar incurajarea investitiilor e treaba unui stat cu institutii inteligente si sanatoase, ceea ce la noi... cam nu prea..
permite-mi sa-ti expun si celalalta parte care se pare ca-ti scapa din vedere.
Ai enumerat problemele cu chiria, dar ce spui de urmatoarele probleme cu proprietatea:
1. depinzi de zona unde ai apartamentul; daca esti nevoit sa schimbi locul de munca, locatia se transforma intr-o restrictie. - avantaj chirie
2. ai de platit taxe si impozite pe locuinta - avantaj chirias
3. ai de platit asigurari pe locuinta -avantaj chirias
4. daca nu ai asigurare, orice paguba neimputabila unui tert iti va gauri buzunarul - avantaj chirias
5. daca l-ai luat in rate, dobanda o pierzi ( o dai cadou bancii). avantaj: aici depinde the raportul dintre chirie si rata (si avansul platit)
6. esti supus evolutie preturilor in imobiliare. Daca valoarea relativa a apartamentului creste, esti in castig ca proprietar; daca e invers (cum este cazul acuma...)
7. Lichiditate redusa; banii ii tii blocati in real estate, daca ai o oportunitate mai avantajoasa, timpul de reactie este mult incetinit
Spui ca in 30 de ani pierzi banii pe chirie si ca nu primesti nimic??
Pai atunci muta-te in cort pe maidan, ca acolo nu platesti nimic. Sa vedem daca in acele conditii vei putea timp de 30 de ani sa fii la fel de productiv.
2. taxele si impozitele deocamdata sunt minore - aprox 40E / an si or sa ramana asa cat timp veniturile medii in ro sunt mici.
3. asigurarea e in jur de 130E / an la o valoare de 100.000 de E. din nou nu mi se pare mult
4. in asigurare intra si asigurarea bunurilor . si cred ca nici proprietarul apt unde stai cu chirie nu-ti plateste oglinda din baie daca ai spart-o.
5. cum am spus rata e apoape cat chiria... o dif de 20-30 E sa zicem pe luna
6. aici e adevarat... sunt supus evolutiei preturilor ... dar scaderea imobiliarelor de acum vine din greutatea creditarii , sau mai bine zis ... costurile ei... daca ai banii jos acum esti in avantaj ... daca iei tot prin credit... e la fel ca acum 2 ani ... (doar suma imprumutata e mai mica, dar avansul dat e mai mare)
7. prefer sa raman blocat in apartamentul meu decat sa vina proprietarul si sa imi spuna ca vrea sa vanda si sa imi iau bagajele. poate ai familie... copii... sunt la scoala ... au colegi, prieteni in zona... mutatul cu "cortul" in spate implica si alte griji .
Ideea era daca raman chiriile la stadiul actual (500E / luna , apt 2 camere zona ok), e mai ok sa dai 180.000 de E in 30 de ani si sa nu ramai cu nimic sau 250.000 de E si sa ramai cu apartamentul.
Oportunitati de afaceri, zici? Astea nu prea umbla pe garduri... si daca dau totusi de o pleashca, inchei un contract fictv de inchiriere cu un amic si fac in asa fel incat rata sa imi fie acoperita de chiria fictiva. Si merg la banca cu actele, si sunt din nou "la zero" cu datoriile la alte banci, si pe plus cu eligibilitatea: tanar, salariu bun, slujba stabila, zero datorii. Si capitalul mi-l iau de la banca, asa cum mi-am luat si banii de garsoniera, integral, de la doua banci.
Ce sa-i faci, e greu cu astia care nu avem 20-30.000 euroi sa poreasca o afacere pe banii lor.
cat despre liniste...da. este marele avantaj!
Uitati de amortizarea de folosinta - parca ar fi lingou de aur nu casa!
Luat credit 100.000, platit 250.000 in 20 de ani inseamna rata de 1.050 euro rata sau DAE 11% in EURO !!! Parca ar fi credit de nevoi personale ???
Oricum o chirie de 500 euro pe 20 de ani inseamna 120.000 euro, pe astia ii scazi din 250.000 sau ii aduni la cei 50.000 ramasi in valoarea casei???
Sau cum zic altii - bullshit...
O casa nu e neaparat o investitie, e un loc al tau.
cand chiria ajunge la 1000 euro pe luna chiriasul are la dispozitie o gramada de optiuni, de la a cauta o oferta mai buna la a se muta in alt oras.
cand ajungi somer si ai de platit o rata de 1000 euro pe luna ce optiuni ai?
cei care au cumparat apartamentele subevaluate, in 2000-2004 s-au scos, restul si-au cam luat tzeapa. get used to it.
eu imi renegociez chiria daca este recesiune. tu iti poti renegocia creditul? :))
2. In conditiile in care in Bucuresti locurile unde se pot construi blocuri noi pot fi numarate pe degete, credeti ca blocurile vechi nu vor mai avea cautare si in consecinta le va scadea valoarea?
Multumesc
2. Cel mai probabil blocurile vechi vor fi cumparate de investitori, demolate si construite altele noi. Chiar daca nu este spatiu pe orizontala, pe verticala este destul
Nu mai zic de cate au asigurare, dar nu asta e subiectul articolului...
Deci mai asteptati cativa ani ca vom avea destul de mult spatiu disponibil si pe orizontala... trist, dar adevarat...
Eu vad insa invers efectul: pentru ca multe locuinte vor fi distruse, pretul celor ramase in picioare (noi sau vechi) va creste extrem de mult.
Recunosc, nu cunosc foarte bine situatia din Bucuresti, dar macar SPER ca nu toate blocurile vechi sunt in pericol...
Dar parcuri nu este?
Daca este parcuri este si locuri pentru blocuri.
Voi astia cu cutremurul sunteti niste panicarzi, in 1977 au cazut cateva zeci de blocuri vechi sau cladiri vechi. Un cutremur sub 7 grade nu va avea practic nici un efect, pentru ca epicentrul e relativ departe. Teoretic, daca blocurile vor fi afectate in masura mai mare, pretul caselor va exploda la nivele incredibile astazi, ca atare aveti grija ce va 'doriti'.
Daar, traiasca bizonii care s-au aruncat cu capul inainte cand s-au vazut cu un salariu de 1000-1500 euro/luna si s-au infipt la credite, leasinguri si toate cele ca na.. e omu' in bani.. si acum cand o parte din ei incep sa si-o ia peste ochi ca sunt dati afara, ca se inchide firma, ca nu mai stiu ce... vai ce tragedie, nu mai pot oamenii sa-si plateasca creditele..de ce? pentru ca nu au avut cap la vremea respectiva(asta nu inseamna ca acum ar avea, dar ma rog...)