Avantia, grup imobiliar cu capital integral spaniol, a cumparat in 2006- inceputul lui 2007 cinci terenuri in zone centrale din Bucuresti si a demarat recent un proiect rezidential de circa 12 milioane euro, in apropierea lacului Titan, la intersectia strazii Liviu Rebreanu cu b-dul 1 decembrie, in care o garsoniera de 48 metri patrati va costa 64.300 euro (fara TVA). Tot in acest an, Avantia vrea sa lanseze alte doua proiecte imobiliare. Dezvoltatorul se lauda cu soliditate financiara si sustine ca are locatie, preturi si conditii de finantare mai bune decat competitia din zona.

Peste 67 milioane euro in cinci terenuri din Bucuresti

Reprezentantii Avantia sustin ca au intrat pe piata din Romania in 2006, infiintand cate o companie pentru fiecare teren achizitionat, in 2008 creand holdingul Avantia. Compania este detinuta de un grup de investitori privati si companii (actionar majoritar este grupul Peyber, cu 35% din participatii), in principal din sectorul imobiliar spaniol, care au constituit un capital social de 90 de milioane de euro pentru compania din Romania. Investitiile in terenuri au fost realizate din fonduri proprii si s-au ridicat, pana in momentul de fata, la peste 67 de milioane de euro.

„Forta financiara a companiei ne plaseaza intr-o pozitie privilegiata pe o piata care este in mare parte deja dependenta de finantarea externa, pe care asistam la tot mai multe proiecte amanate din cauza blocarii accesului la creditare. Cu terenurile detinute integral, cu fonduri suplimentare si fara alte datorii, ne bucuram de o bonitate foarte buna pentru obtinerea fondurilor necesare dezvoltarilor propriu zise si ne permitem sa oferim finantare proprie clientilor nostri”, a declarat Juan Francisco Diaz, general manager Avantia.

64.300 euro (fara TVA) pentru o garsoniera, peste pretul uneia finalizate in septembrie 2009 intr-un proiect in aceeasi zona

Primul proiect rezidential din Bucuresti, amplasat la 100 de metri de Auchan, se ridica pe un teren de 1.500 mp, in timp ce suprafata construita a proiectului va insuma peste 11.000 mp, ansamblul urmand a avea 110 garsoniere si apartamente de 2,3 si 4 camere precum si un spatiu comercial la parterul cladirii. Terenul singur a costat circa trei milioane euro, spun oficialii companiei. Proiectul va fi finalizat in a doua jumatate a anului 2011.

In privinta preturilor locuintelor, Sorin Ditoiu, directorul comercial al Avantia a precizat ca o garsoniera de 48 mp va costa 64.300 euro (fara TVA), in timp ce un apartament de 4 camere cu o suprafata de 120 mp va costa 140.000 euro (fara TVA).

Desi in zona sunt si alte proiecte rezidentiale, aproape finalizate, gen Rasarit de Soare, care va fi finalizat in septembrie 2009, oficialii Avantia spun ca ofera conditii mai bune decat concurenta.

"Locatia este mai buna, preturile sunt mai competitive pe unele segmente, iar conditiile de finantare sunt mai bune decat cele ale concurentei", sustine Juan Francisco Diaz.

Pana la 31 mai, Avantia ofera un pachet de facilitati financiare, precum avans zero, finantare directa (fara ipoteca) sau garantii bancare pentru sumele depuse in avans de clienti pe perioada rezervarii si pana la inceperea lucrarilor de constructie.

"Noi nu cerem in afara de partea de rezervare de 2.000 euro, bani in avans cum ar fi bine cunoscutul avans de 20-25%. Clientul are posibilitatea pe perioada constructiei fara sa plateasca nici o dobanda, sa plateasca rate lunare, in functie de care poate strange acest avans, astfel incat la momentul cand apartamentul va fi finalizat si avansul va fi achitat, clientului fiindu-i usor apoi ori sa mearga la o banca pentru restul banilor ori sa apeleze o oferta financiara de la noi care se va intinde pe 5-10 ani", a explicat Sorin Ditoiu.

In comparatie, in proiectul Rasarit de Soare, potrivit oficialilor CBRE Eurisko, agentul exclusiv al proiectului, costul unei garsoniere de 43,8 mp este in prezent de 59.887 euro (fara TVA, in conditiile unui avans de 25% si 75% la receptie). In conditiile unui avans de 95% si apoi de 5% la receptie pretul garsonierei ajunge la 49.046 euro (fara TVA). De asemenea, un apartament de 4 camere de 133 mp este de 166.644 euro (fara TVA, prin aceeasi modalitate de plata).

"Proiectul Rasarit de Soare este vandut in proprotie de 60%, dar dezvoltatorul nu are metode proprii de finantare, banca finantatoare fiind Raiffeisen Bank", a precizat pentru HotNews.ro, Maria-Luiza Ostaficiuc, coordonator de PR si Marketing in cadrul CBRE Eurisko.

Diaz: Avem bani sa demaram prin forte proprii proiectele din acest an, dar este nevoie si de banci

Planurile Avantia pe termen lung pe toate cele cinci terenuri detinute in Bucuresti vizeaza dezvoltarea a peste 200.000 mp de birouri si aproximativ 5000 de locuinte. Mai precis, dezvoltatorul estimeaza ca va obtine autorizatiile de constructie in august-septembrie 2009, pentru alte doua proiecte, dintre care o cladire de birouri in zona Mantuleasa si un proiect rezidential in zona Obor. Pe termen lung, se mai vrea dezvoltarea a inca doua proiecte, dintre care unul de mare amploare (in zona de nord a Lacului Morii) si o cladire de birouri in zona Victoriei.

Francisco Diaz spune ca pentru demararea proiectelor din acest an exista resurse financiare, dar ca apoi este nevoie de banci.

"Pentru prima parte a constructiei avem 100% capital propriu si intr-un an cand vom avea nevoie de bani credem ca bancile ne vor acorda finantarea. In prezent sunt banci care ne acorda finantare de pana la 65% din costul investitiei, dar pentru ca acum nu suntem fortati, mai asteptam si poate ca in 6 luni vom obtine 70% din banii pentru aceasta investitie", a mai spus Diaz.