Un dezvoltator spaniol a demarat un ansamblu rezidential in Bucuresti, in care o garsoniera costa 64.300 euro (fara TVA), si pregateste alte doua proiecte in 2009
Peste 67 milioane euro in cinci terenuri din Bucuresti
Reprezentantii Avantia sustin ca au intrat pe piata din Romania in 2006, infiintand cate o companie pentru fiecare teren achizitionat, in 2008 creand holdingul Avantia. Compania este detinuta de un grup de investitori privati si companii (actionar majoritar este grupul Peyber, cu 35% din participatii), in principal din sectorul imobiliar spaniol, care au constituit un capital social de 90 de milioane de euro pentru compania din Romania. Investitiile in terenuri au fost realizate din fonduri proprii si s-au ridicat, pana in momentul de fata, la peste 67 de milioane de euro.
„Forta financiara a companiei ne plaseaza intr-o pozitie privilegiata pe o piata care este in mare parte deja dependenta de finantarea externa, pe care asistam la tot mai multe proiecte amanate din cauza blocarii accesului la creditare. Cu terenurile detinute integral, cu fonduri suplimentare si fara alte datorii, ne bucuram de o bonitate foarte buna pentru obtinerea fondurilor necesare dezvoltarilor propriu zise si ne permitem sa oferim finantare proprie clientilor nostri”, a declarat Juan Francisco Diaz, general manager Avantia.
64.300 euro (fara TVA) pentru o garsoniera, peste pretul uneia finalizate in septembrie 2009 intr-un proiect in aceeasi zona
Primul proiect rezidential din Bucuresti, amplasat la 100 de metri de Auchan, se ridica pe un teren de 1.500 mp, in timp ce suprafata construita a proiectului va insuma peste 11.000 mp, ansamblul urmand a avea 110 garsoniere si apartamente de 2,3 si 4 camere precum si un spatiu comercial la parterul cladirii. Terenul singur a costat circa trei milioane euro, spun oficialii companiei. Proiectul va fi finalizat in a doua jumatate a anului 2011.
In privinta preturilor locuintelor, Sorin Ditoiu, directorul comercial al Avantia a precizat ca o garsoniera de 48 mp va costa 64.300 euro (fara TVA), in timp ce un apartament de 4 camere cu o suprafata de 120 mp va costa 140.000 euro (fara TVA).
Desi in zona sunt si alte proiecte rezidentiale, aproape finalizate, gen Rasarit de Soare, care va fi finalizat in septembrie 2009, oficialii Avantia spun ca ofera conditii mai bune decat concurenta.
"Locatia este mai buna, preturile sunt mai competitive pe unele segmente, iar conditiile de finantare sunt mai bune decat cele ale concurentei", sustine Juan Francisco Diaz.
Pana la 31 mai, Avantia ofera un pachet de facilitati financiare, precum avans zero, finantare directa (fara ipoteca) sau garantii bancare pentru sumele depuse in avans de clienti pe perioada rezervarii si pana la inceperea lucrarilor de constructie.
"Noi nu cerem in afara de partea de rezervare de 2.000 euro, bani in avans cum ar fi bine cunoscutul avans de 20-25%. Clientul are posibilitatea pe perioada constructiei fara sa plateasca nici o dobanda, sa plateasca rate lunare, in functie de care poate strange acest avans, astfel incat la momentul cand apartamentul va fi finalizat si avansul va fi achitat, clientului fiindu-i usor apoi ori sa mearga la o banca pentru restul banilor ori sa apeleze o oferta financiara de la noi care se va intinde pe 5-10 ani", a explicat Sorin Ditoiu.
In comparatie, in proiectul Rasarit de Soare, potrivit oficialilor CBRE Eurisko, agentul exclusiv al proiectului, costul unei garsoniere de 43,8 mp este in prezent de 59.887 euro (fara TVA, in conditiile unui avans de 25% si 75% la receptie). In conditiile unui avans de 95% si apoi de 5% la receptie pretul garsonierei ajunge la 49.046 euro (fara TVA). De asemenea, un apartament de 4 camere de 133 mp este de 166.644 euro (fara TVA, prin aceeasi modalitate de plata).
"Proiectul Rasarit de Soare este vandut in proprotie de 60%, dar dezvoltatorul nu are metode proprii de finantare, banca finantatoare fiind Raiffeisen Bank", a precizat pentru HotNews.ro, Maria-Luiza Ostaficiuc, coordonator de PR si Marketing in cadrul CBRE Eurisko.
Diaz: Avem bani sa demaram prin forte proprii proiectele din acest an, dar este nevoie si de banci
Planurile Avantia pe termen lung pe toate cele cinci terenuri detinute in Bucuresti vizeaza dezvoltarea a peste 200.000 mp de birouri si aproximativ 5000 de locuinte. Mai precis, dezvoltatorul estimeaza ca va obtine autorizatiile de constructie in august-septembrie 2009, pentru alte doua proiecte, dintre care o cladire de birouri in zona Mantuleasa si un proiect rezidential in zona Obor. Pe termen lung, se mai vrea dezvoltarea a inca doua proiecte, dintre care unul de mare amploare (in zona de nord a Lacului Morii) si o cladire de birouri in zona Victoriei.
Francisco Diaz spune ca pentru demararea proiectelor din acest an exista resurse financiare, dar ca apoi este nevoie de banci.
"Pentru prima parte a constructiei avem 100% capital propriu si intr-un an cand vom avea nevoie de bani credem ca bancile ne vor acorda finantarea. In prezent sunt banci care ne acorda finantare de pana la 65% din costul investitiei, dar pentru ca acum nu suntem fortati, mai asteptam si poate ca in 6 luni vom obtine 70% din banii pentru aceasta investitie", a mai spus Diaz.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Mi-e teama sa nu se neglijeze normele seismice si sa facem case noi gata sa cada la primul cutremur.
Asa s-a intamplat de ex. in Italia, la ultimul cutremur au cazut extrem de multe cladiri noi.
In contextul legislatiei europene pentru cladiri ar trebui ca toate cladirile noi sa respecte anumite norme de eficienta energetica si sa fie certificate (e drept ca noi avem inca probleme de implementare, desi au trecut vreo 7 ani de la lansarea directivei UE). Ma intreb daca noile blocuri se conformeaza acestei prevederi.
Doi la mana, nu inteleg de ce continua sa se construiasca blocuri uriase (mai inalte chiar decat cele existente) in timp ce toata lumea civilizata se orienteaza spre cladiri cu maxim 4 niveluri?
Criticam blocurile comuniste, dar pe partea cealalta se pastreaza aceasi tendinta cu ceva imbunatatiri de imagine.
Noile complexe residentiale nu se deosebesc prea tare de ceea ce aveam deja...se bazeaza tot pe cetateni ingramaditi in mormane de betoane.
Blocurile alea de la Politehnica iti dau fiori numai la gandul ca stai la ultimul etaj si din cauza de pana de curent trebuie sa urci pe scari...nu mai spun de ideea de a trai acolo cu spectrul unui cutremur.
Cartierul german din Chitila arata precum o pictura cubista, blocurile sunt ce-i drept mici, dar precum niste cubulete colorate diferit si aruncate intr-o mare de asfalt.
rareori iti mai e dat sa vezi intr-o capitala europeana un stil atat de minimalist precum in Bucuresti.
Preturile insa nu sunt mici deloc.
De asemeni se mai fac cladiri inalte in apropiere de anumite obiective sau cu vedere catre anumite obiective si care sint in general destinate tinerilor. Multe sint situate relativ central (pt tineri), Familistii in general prefera sa stea mai la tara departe de aglomeratie si trafic in blocuri cit mai mici sau case cit mai mari.
la acel pret...iti faci casa cu 3-4 camere si o mai si mobilezi.
sa fim seriosi 77.000 pentru a sta intr-o cutie cu 6 pereti !!??
...
Se pare ca Don Diaz uita ca "para bailar tango se necesitan dos"!
Cum ramane cu clientii, stiti voi...romanii aia. Ei cum stau cu soliditatea financiara?!
insa poate ei au vazut mai bine. timpul va decide. cred ca sunt fortati sa fie optimisti deoarece au investit mult in terenuri, iar daca criza va fi lunga atunci cu cat amana mai mult cu atat mai greu le va fi. asa ca sa nu va mire preturile. vor sa-si acopere costurile cu terenul si ceva profit. sa vedem daca o sa si tina schema....