Dezvoltatorul portughez de centre comerciale Sonae Sierra a decis inghetarea investitiilor la trei proiecte de centre comerciale anuntate anul trecut pentru Bucuresti, Craiova si Ploiesti din lipsa de finantare, in conditiile in care constructia efectiva incepuse doar la mall-ul din Craiova, informeaza NewsIn. Potrivit directorului executiv al companiei, Alvaro Portela, compania a pierdut peste 50 milioane euro in urma reevaluarii terenurilor si lucrarilor la proiectele din Ploiesti si Craiova.

"In urma reevaluarii, am constatat ca am pierdut pe cele doua proiecte (n.r. Ploiesti si Craiova) peste 50 de milioane de euro, bani pe care am apucat sa-i investim", a declarat Alvaro Portela.

"Am decis oprirea constructiei la centrul comercial din Craiova, cu toate ca nivelul de preinchiriere se apropia de 60-70%. De asemenea, am amanat proiectele unde nu am demarat constructia", a mai spus acesta.

Bancile sunt dispuse, in actualele conditii economice, sa finanteze sub 60% din investitia necesara pentru deschiderea unui centru comercial, in timp ce, in conditii economice normale, finantarea bancara ar fi ajuns pana la 80% din valoarea investitiei, sustine Portela.

Dezvoltatorul portughez anunta la finalul anului trecut trei noi proiecte de centre comerciale in Bucuresti, in zona Titan, in Craiova si in Ploiesti. Centrul comercial din Bucuresti urma sa fie finalizat in aprilie 2011 si ar fi avut o suprafata inchiriabila de aproximativ 110.000 metrii patrati. Valoarea investitiei se ridica la aproximativ 600 de milioane de euro.

Sonae Sierra a intrat pe piata din Romania in prima parte a anului 2007, cand a platit 42 de milioane de euro pentru centrul comercial River Plaza din Ramnicu Valcea. Unul dintre principalii dezvoltatori de centre comerciale din Europa si America de Sud, compania portugheza este prezenta si pe pietele din Spania, Germania, Italia, Brazilia, suprafata inchiriabila a mallurilor din portofoliu ridicandu-se la 1,9 milioane de metrii patrati.