Volumul tranzactiilor cu proprietati comerciale din Europa a atins cel mai scazut nivel al recesiunii actuale, cu 3,5 miliarde euro investiti in primul trimestru din 2009, in scadere cu 78% fata de trimestrul similar al anului trecut, arata un raport al companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate, care monitorizeaza activitatea investitionala in 20 mari orase europene. Bucuresti, Manchester si Lille sunt singurele orase care nu au atras nici o investitie in acest prim trimestru din an.

"In Bucuresti nu au fost inregistrate tranzactii de investitii in primul trimestru din 2009, datorita discrepantelor dintre alternativele investitionale disponibile, asteptarile proprietarilor cu privire la pret si strategia de investitii a fondurilor oportuniste. Totodata, proprietarii nu sunt inca dispusi sa vanda investitorilor oportunisti, cu exceptia cazurilor in care se confrunta cu dificultati de finantare", se arata in analiza BNP Paribas Real Estate.

Potrivit analizei companiei de consultanta imobiliara, piata europeana a proprietatilor comerciale este in continuare afectata de criza financiara de la inceputul acestui an. Volumul investitiilor, in cele 20 de orase europene analizate, a totalizat 3,5 miliarde euro in primul trimestru din 2009, in scadere fata de nivelul de 15,6 miliarde dolari inregistrat cu un an in urma. Rezultatele din primul trimestru al acestui an reprezinta o scadere de 57% in comparatie cu ultimul trimestru din 2008.

In nici unul din cele 20 de orase monitorizate nu s-a inregistrat o crestere a volumului de investitii comparativ cu trimestrul 1 din 2008, in timp ce scaderile variaza intre 8% si 100%.