Dezvoltatorul imobiliar Impact a inregistrat un profit net de peste 1,28 milioane lei in primul trimestru din acest an, in scadere cu 75% fata de perioada similara a anului trecut, a anuntat vineri compania. In perioada mentionata, profitul brut al Impact a fost de 2,88 milioane lei, in scadere cu 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar cu 62% mai mare decat rezultatul estimat initial de catre dezvoltator, in contextul unui volum neasteptat de vanzari de locuinte de peste 20,1 milioane lei.

In primul trimestru al acestui an, Impact a semnat 46 de contracte in valoare de peste 20,1 milioane lei, din care 59% call-buy (inchiriere cu optiune de cumparare), 24% cu plata integrala si 17% cu plata in rate si in transe.

„Volumul de vanzari inregistrat in primele trei luni a depasit estimarile noastre initiale infirmand astfel pesimismul de la inceputul anului care a pornit de la cifrele de vanzari realizate in ultimul trimestru din 2008", a declarat Carmen Sandulescu, directorul financiar al Impact Developer & Contractor.

Reziliere de contracte de peste 12,6 milioane lei

Pe de alta parte, toti indicatorii financiari ai dezvoltatorului imobiliar sunt pe minus. Impact a inregistrat in perioada mentionata o cifra de afaceri de peste 16,3 milioane lei, in scadere cu 8% fata de perioada similara din 2008, un profit brut de 2,88 milioane lei, in scadere cu 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut si un profit net de 1,28 milioane lei, cu 75% mai mic decat cel din trimestrul similar din 2008.

Gradul de indatorare al companiei este in scadere cu 20%, determinat in principal de achitarea in luna februarie a unor obligatiuni scadente in valoare de 8,6 milioane euro.

"In comparatie cu primul trimestru al anului 2008 indicatorii de venituri si de cheltuieli au inregistrat scaderi datorate incetinirii ritmului de lucru la proiectele aflate in derulare. Diminuarea veniturilor provine si din rezilierile de contracte pentru o valoare de 12,6 milioane lei, aferenta contractelor semnate de investitorii straini care nu au mai finalizat achizitia", se arata in comunicatul Impact.

Pentru acest an Impact tinteste finalizarea proiectelor incepute, divizarea viitoarelor proiecte in subfaze de dezvoltare, dar si consolidarea pozitiei pe piata prin introducerea unor solutii variate de locuire pentru produsele rezidentiale. Dezvoltatorul imobiliar vrea cresterea cotei de piata (calculata ca procent din unitatile predate) la nivelul Bucurestiului, de la 9,5% cat este in prezent, pana la aproape 11% la sfarsitul acestui an.