Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.
Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:
- Costul creditelor
- Reteaua de distributie
- Durata de aprobare a creditului
- Avansul solicitat beneficiarului.
Imprumuturile obtinute in cadrul acestui Program vor avea costuri mai reduse intrucat, prin garantarea creditului de catre stat, bancile nu vor mai trebui sa-si faca provizioane, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.
Declaratiile lui Emil Boc:
- Modalitatea de realizare a acestui program este facuta prin intermediul garantiei de stat. Vor putea fi garantate imprumuturi pentru achizitionarea de locuinte, in valoare de 1 miliard de euro.
- Valoarea maxima a creditului, care va fi garantata, este de 60 de mii de euro. Practic, aproximam ca pretul mediu cu care se va achizitiona o locuinta la nivel de tara va fi de 60 de mii de euro.
- Prin acest program dorim sa ii sprijinim in mod direct pe toti cei care se afla in fata achizitionarii primei case.
- Stim ce dificultati exista. Fie nu exista banii necesari pentru plata avansului, fie uneori nu exista salariu suficient pentru a-ti putea plati ratele la banca.
- Prin acest program, dam aceasta garantie de stat, in valoare de 80% din valoarea locuintei, care va oferi un sprijin direct, pe de alta parte, si sectorului constructiilor, extrem de important in Romania, pentru relansarea activitatii economice.
- In maximum 60 de zile, programul va fi operational si toti cei interesati si care vor intruni conditiile vor putea beneficia de acest program.
Declaratiile lui Gheorghe Pogea:
- Acest proiect are un scop social, dar are si unul economic. Cel economic inseamna ca acest proiect va conduce la deblocarea creditarii, relansarea pietei imobiliare si impulsionarea sectorului de constructii.
- Stiti foarte bine care este situatia in sectorul imobiliar: multe dintre persoanele care vor sa isi cumpere o casa fie nu au avansul necesar pe care il solicita bancile, fie nu au suficiente garantii pentru a se putea imprumuta. In plus, stim foarte bine ca costurile creditarii astazi, in conditiile crizei economico-financiare, sunt relativ ridicate.
- Cum functioneaza acest program? Statul va garanta practic 80% din valoarea creditului care urmeaza sa fie contractat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, fond care exista si caruia ii vom extinde obiectul de activitate in sensul ca va putea garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.
- Resursele in baza carora Fondul va garanta creditele ipotecare vor fi asigurate dintr-un imprumut in valoare de 100 de milioane euro, care va fi garantat de stat in proportie de 80%. Fiind garantia suverana a statului, costurile asociate acestuia vor fi foarte mici.
- Fondul National de Garantare a creditelor va acorda garantii pentru creditele ipotecare care vor fi luate de persoane care doresc sa isi cumpere case in valoare totala de aproximativ un miliard de euro.
- Injectarea unui miliard de euro si sprijin pentru achizitia acestor locuinte vor fi in natura, credem noi, sa deblocheze piata imobiliara, sa relanseze sectorul constructiilor si sa asigure pentru multe mii de persoane o dorinta pe care o au de multa vreme - sa isi cumpere o locuinta.
- Cine vor fi beneficiarii? Persoane fizice care doresc achizitionarea primei locuinte, fie din imobile noi sau din fondul locativ existent si care nu au mai beneficiat de un credit ipotecar.
- Valoarea maxima a creditului va fi 60 de mii de euro, bancile care vor participa in acest program vor trebui sa indeplineasca criterii de eligibilitate. Vor fi clasificate cele care au un cost total al creditarii cat mai scazut, au o retea de distributie - filiale in teritoriu, ca sa poata face fata solicitarilor din oricare judet al tarii, durata de aprobare a creditului este relativ scurta - acesta este un criteriu extrem de important, iar avansul pe care il solicita beneficiarului la acordarea creditului ipotecar este cat mai mic, avand in vedere ca acest Fond de Garantare preia o parte din risc.
- Practic, normele stabilite de BNR pentru evaluarea capacitatii de rambursare vor ramane in continuare in picioare.
Va aduceti aminte de programele ANL ? Dar de d-na Nutzi Udrea ot Plescoi ?
Bine .... Remeber:
"Printre cei care au incheiat contracte cu ANL pentru o casa in Fabrica de Caramida gasim o pleiada de clienti politici ai fostei guvernari: mama deputatului PSD Miron Mitrea, pe atunci ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, senatorul PSD Alexandru Athanasiu, finul sau - Cristian Rizea, care era sef al Agentiei pentru Tineret, Gelu Catalin Opaschi, fiul fostului consilier prezidential Victor Opaschi, Aida Bejenaru, fosta garda de corp a lui Adrian Nastase, Elena Udrea - sotia omului de afaceri Dorin Cocos, precum si oamenii de afaceri Stefan Lucov si Adrian Petrache, aflati in anturajul lui Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase."
Ghiciti acum cine va primi sprijinul de la stat, garantia de la stat si imprumutul ipotecar pentru constructia de locuinte ?
dar omiti de vilele ANL luate de PNL
"Mihai Voicu, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, şi alţi demnitari liberali şi udemerişti au ajuns fraudulos pe lista proprietarilor de vile şi apartamente ieftine construite prin intermediul ANL. Repartiţiile politice de locuinţe s-au făcut imediat după scoaterea PD de la guvernare. Frauda este, însă, cu acoperire legală. Gheorghe Popescu, directorul ANL, recunoaşte deschis că traficul de influenţă e mai tare decât criteriile oficiale de selecţie a clienţilor agenţiei la construcţia de locuinţe prin credit ipotecar: „Acele criterii sunt orientative."
continuare... http://www.gandul.info/actualitatea/demnitari-pnl-udmr-au-pus-mana-locuinte-anl-subpret.html?3927%3B854408
treci in banca ta si nu mai comenta ca te faci de ras.
De fapt la ce s-a ajuns: listele s-au facut si refacut de cateva ori, de fiecare data daca vroiai sa urci in lista trebuia fie sa dai 500 EUR (sa mai bagi un document pt clasificare) fie sa cunosti pe cineva sa-ti impinga hartia la dosar.
Au fost vreo 300 de finalisti (nici o clipa nu li s-a spus ca terenul este in litigiu cu proprietarii de fapt), care au fost dusi cu pluta 3 ani de zile.
Primii 40 au primit cu chiu cu vai teren undeva in zona Lipovei, restu ciuciu.
Acum vine partea cea mai tare, Ciuhandu se lauda si cu acest aspect in campania lui >> a fost o reusita, ca macar terenul pe care a construit ilegal PIATA de Gros a putut fi cumparat la pretul pietei.
La intrebarea adresata responsabilului programului "Ce facem ? Asteptam?" , raspunsul sec: "Eu ce sa va fac? Daca sunteti prost....Credeti ca primaria da ceva, asa gratuit?!? "
Piticot in deruta - cate o gogoasa pe zi ! (Miercuri, 20 mai 2009, 13:46)
Mitica [anonim]
Piticot in deruta - cate o gogoasa in fiecare zi - ceva mai devreme tipa ca muscat de vipera cu cors (*):
"Avem nevoie de o singura lege a salarizarii. Nu putem sa acceptam formule de genul: venituri proprii, salarizare speciala. Acele venituri sunt tot venituri publice, ale statului, si in consecinta vom avea o singura lege pentru toate agentiile si stricturile guvernamentale si neguvernamentale"
iar acum promite cresterea salariului minim pe economie si alte basme.
In fapt va face ce a facut si pana acum - cand lucrurile ajung la termen va spune ca nu are de unde, ca el nu poate, ca lacustele lui CPT au mancat tot, etc. Insa va plati pentru nepoatele sale, pentru verii sai, pentru prietenii acestora...
(*) Vipera cu corn din politica romanesca este dl. Crin Kong, a carui fizionomie ne aminteste de periculosul sarpe prin unghiul falcilor si protuberantele de pe frunte.
Nota: Acest articol este un pamflet. In caz ca apar simpotome nedorite, cum ar hazul nebun si satirizarea unor politicieni, adresati de urgenta utecistului sau fesenistului de sector.
Tratament pentru uz extern - se aplica pe piept si pe gât, sub forma de prişniţă calda sau inhalaţii.
oare de ce atunci nimeni n-a strigat ca se vrea sprijinirea afaceristilor care aduc masini in tara, vezi citroen?
pt ca cineva are interes sa traga in basescu si partidul lui din toate directiile indiferent ce face. si voi puneti botu.
usor mai sunteti manipulabili...
Piata muncii implica o diferenta a salarizarii, creste competitia si calitatea serviciilor. Romaniilor, trezirea, avem nevoie de concurenta doar asa putem sa ne imbunatatim! Daca totul s-ar reduce la un nivel egal pentru toti, atunci s-ar induce mediocritatea si lipsa de interes pentru dezvoltare si imbunatatire permanenta.
Si nu stiu sincer cum aveti program de 4 ore!!? probabil lucrati cu jumatate de norma!
Inca o precizare: in ceea ce priveste "statul la costum la un birou"....nu stiu ce specializare aveti...si nu prea conteaza acest aspect...dar deduc ca, va faceti treaba de minune!prin urmare....meritati acel salariu!
Oare....sunteti constienta de faptul ca, pe langa predat...mai aveti si alte responsabilitati fata de copii aia?oare stiti ca...daca vreun pateste ceva in timpul orelor dvs puteti face puscarie??!!
Daca dvs nu va apreciati munca...cine s-o faca?!
de anl au beneficiat zeci de mii de persoane,inclusiv un prieten de-al meu vai mama lui.
ti-e ciuda cand apar masuri bune liberalule?
care sunt aceia?
Smecheria la faze din astea nu e sa nu platesti creditul, ci sa cumperi pe bani putin o vila scumpa, sau sa platesti tu putin si restul sa se plateasca din garantia oferita de stat.
Locuintele construite prin ANL aveau niste criterii discutabil de atragatoare, datorita subventionarii din partea statului si mai ales datorita posibilitatii de a le lua cu chirie convenabila, deci prin atragerea unui sistem preferential de repartizare.
Acum e cu totul altceva, masura este foarte tare si oportuna, mai ales in aceste conditii de criza si de jena bancara. Cumparatorul isi plateste integral locuinta, daca vrea sa ramana in ea, iar statul nu-l scuteste de nimic ci doar se ofera sa-i fie garant pentru obtinerea creditului necesar. Este extraordinar de avantajos pentru cei care au probleme cu prezentarea garantiilor. Nici prin garantarea cu viitoarea locuinta nu e prea simplu ca banca sa acorde un cred ipotecar, fiindca urmareste sa-si ia un coeficient de siguranta (fata de valoarea imobilului in momentul creditarii) si nici nu este interesata sa-ti valorifice cu orice pret casa, cat sa-si recupereze banii si dobanzile aferente.
Garantia oferita in proportie de 80% este deja considerabila, dar faptul ca este oferita de stat devine pentru banca o certitudine in plus ca isi va recupera direct aceasta parte, fara alte demersuri de durata, specifice urmaririi silite a debitorului (cu o valorificare incerta si cu sanse mari sa fie insuficienta, mult sub acesti 80% garantati). In consecinta, totul se simplifica atat pentru cumparator cat si pentru banca, iar statul nu plateste nimic acum, ci doar daca in timp cumparatorul se impotmoleste cu plata ratelor si dobanzilor. In acest caz, debitorul poate fi urmarit de stat sau chiar de banca (pentru recuperarea a ceea ce depaseste nivelul garantat de stat, datorita dobanzilor).
Cumparatorul rau-platnic suporta consecintele, iar cel bun-platnic nu are nicio alta facilitate, in afara de garantie. Aproape 17.000 de locuinte in prima faza, fara plata initiala efectiva din partea statului, insemna mai mult decat nimic pentru cei care nu au nici prima casa.
Cre' ca ar trebui sa se introduca ceva limitari la ce anume ai voie sa cumperi. De ex. doar apartamente de max. 3 camere in blocuri care trec de o expertiza dpv al calitatii constructiei pt. alea noi si de o expertiza de aia de-ti pune bulina rosie de risc seismic sau nu pt. alea vechi. Da' musai doar blocuri, nu cladiri istorice, apartamente in vile sau altele de gen. Astia de vor sa fure nu se prea baga la chestii de-astea muncitoresti. Si daca se baga ceva clauza cum ca banca e aia responsabila sa verifice daca apartamentul se incadreaza sau nu, ca altfel risca sa obtina acoperirea aia guvernamentala de 80%, e mult mai sigura toata treaba, ca bancile nu se risca.
Camatarii si alti smecherasi vor face toate miscarile.
Da, este o gura de oxigen pentru banci si pentru constructori. Din fericire nu ajunge decat pentru 16mii de case. Se va continua programul numai daca este bun.
E o masura cu hazard moral, dar cred ca ar stimula mai bine economia decat constructia de autostrazi pe hartie.
Parca preferam sa se scada TVA la 5%, era mai in spiritul economiei de piata. Probabil n-a functionat pentru ca sunt relativ putine locuinte noi. Creditarea e legata mai mult de cele vechi.
Oricum nu ne ajuta statul sa ne luam casa asa usor.Tot tu trebuie sa ai bani
"Aglomeratia de VIP-uri are o explicatie simpla: la vilele ANL, terenul si utilitatile sint oferite gratuit de autoritatile locale, fapt care le face mult mai ieftine decit cele cumparate la pretul pietei, iar beneficiarul are drept de folosinta asupra lor pe toata durata existentei imobilului.
Vilele din Strada Fabrica de Caramida au costat intre 60.000 si 80.000 de euro si au fost construite cu TVA zero. Adica statul, prin Ministerul Finantelor, deconta lunar firmei constructoare, Consol SA, TVA pe care aceasta o platea propriilor furnizori, in loc ca taxa sa fie platita de beneficiarii vilelor.
Cartierul ANL de pe Strada Fabrica de Caramida este situat in sectorul 1, intr-o zona selecta, cea a Parcului Bazilescu, si are vedere la lacul Grivita. Tot cartierul este incercuit cu un gard de aproape trei metri, iar singura intrare este pazita de bodyguarzi, care nu-i lasa sa intre decit pe locatari.
Casele arata impecabil, strazile sint pavate, iar in fata portilor sint parcate masini de lux. Vilele au fost construite pe credit ipotecar, proiectului nu i s-a facut publicitate aproape deloc, iar lista beneficiarilor a fost tinuta secreta.
La fel ca in toate proiectele ipotecare ale ANL, si in cazul cartierului de pe Strada Fabrica de Caramida au fost puse conditii de ierarhizare a candidatilor pentru aceste vile. Obtineau un punctaj bun cei care aveau pina in 35 de ani, nu detineau alta locuinta, erau casatoriti, aveau copii etc.
Majoritatea beneficiarilor cartierului Fabrica de Caramida nu indeplineau aceste criterii de departajare atunci cind au primit repartitiile de la ANL.
Surse care au lucrat atunci la firma constructoare, Consol SA, spun ca patronul acesteia, ing. Romeo Vilcu, si-ar fi construit pentru el doua case din cele 90, pe care ulterior le-ar fi dat „cadou“ celor care i-au facilitat contractul cu ANL."
(citat de pe Hotnews 2007)
<<Surse care au lucrat atunci la firma constructoare, Consol SA, spun ca patronul acesteia, ing. Romeo Vilcu, si-ar fi construit pentru el doua case din cele 90, pe care ulterior le-ar fi dat „cadou“ celor care i-au facilitat contractul cu ANL.
In una dintre aceste case, la cea cu numarul 31, ar locui in prezent Viorica Mitrea, mama deputatului PSD Miron Mitrea, care intre 2000 si 2004 a condus tocmai ministerul sub autoritatea caruia se afla ANL.
Informatiile noastre sint confirmate chiar de catre Cornel Popescu, directorul ANL din acea perioada: „Da, si eu am auzit ca patronul firmei de constructii si-a construit pentru el una-doua case. Pai, construiesti 90 de case, de ce sa nu-ti faci macar una si pentru tine?“.
Intrebat daca intr-una din aceste case locuieste mama lui Miron Mitrea, Popescu a raspuns sec: „Mitrea? E posibil“.
Fostul ministru Miron Mitrea recunoaste ca mama sa locuieste intr-una dintre cele 90 de case de pe Strada Fabrica de Caramida. „Da, mama mea locuieste acolo, dar cu chirie. Ea plateste chirie celui care a cumparat casa“, a precizat Mitrea. Intrebat cui plateste mama sa chirie, fostul ministru ne-a declarat ca nu stie exact si ca nu-l intereseaza.
Casa mamei sale se afla in renovare saptamina trecuta, o echipa de muncitori lucrind la termoizolarea imobilului. Am sunat la usa si ne-a raspuns o femeie bruneta, in jur de 35 de ani, care, speriata, ne-a spus ca „doamna Mitrea nu locuieste aici, ci mai incolo“.
Insa unul dintre bodyguarzii cartierului rezidential, care cunoaste toti locatarii si masinile lor, ne-a declarat: „Absolut sigur, 100%, doamna Mitrea locuieste la numarul 31“. In listele ANL pe care le detinem noi, beneficiarul de la numarul 31 figureaza sub numele de „Mircea Viorica“, iar la telefonul indicat n-a raspuns nimeni nici dupa incercari repetate.
continua
In legatura cu aceste case, patronul firmei Consol, ing. Romeo Vilcu, ne-a declarat: „Nu este adevarat ca mi-am construit eu niste case pentru mine. Eu am avut sarcina sa construiesc pentru ANL. Iar repartitiile le-a facut conducerea ANL“.
Intrebat despre modul in care s-au respectat criteriile de departajare atunci cind s-au facut repartitiile, fostul director al ANL Cornel Popescu a pasat responsabilitatea predecesorului sau: „Cind am venit la conducerea ANL, contractul de antrepriza fusese deja semnat cu firma Consol. La fel si majoritatea repartitiilor. Fostul director Dorin Stefanescu s-a ocupat de toate acestea. Eu le-am gasit gata facute“.
Casa cu numarul 1 din cartier a fost contractata de senatorul PSD Alexandru Athanasiu, ministru al Muncii si Protectiei Sociale intre 1996 si 1999, ministru al Educatiei, Cercetarii si Tineretului intre 2003 si 2004. „Da, am cumparat o casa prin ANL pentru ca nu aveam alta locuinta. In 2002 stateam cu chirie. Ce este ilegal?“, ne-a intrebat Athanasiu.
Casa cu numarul 2 a fost cumparata de catre Cristian Rizea, finul lui Alexandru Athanasiu. Cind a contractat casa, Rizea era directorul general al Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT), care a fost pentru o perioada in subordinea directa a ministrului Educatiei, nasul sau.
Cei doi au dorit sa fie si vecini, asa ca si-au contractat primele doua case, cu o curte comuna. „Da, casa cu numarul 2 a fost a lui Cristian Rizea, dar a renuntat la ea, prin vinzare“, ne-a explicat Athanasiu.
continua
Cind a cumparat casa eram consilier prezidential, dar nu m-am implicat absolut deloc sa-l ajut cu ceva pentru chestia asta. Nici macar nu stiu unde e sediul ANL“, ne-a declarat Victor Opaschi. Intrebat cum a reusit fiul sau sa faca in 2001 un credit de 60.000 de euro dintr-o leafa de balerin la Opera Romana, tatal sau nu a putut sa ne dea nici un raspuns.
(integral in Cotidianul)
Concluzie: ce trebuie sa faci ca sa primesti subventia nerambursabila de 60.000 de la stat ?
- sa fii finul cui trebuie, precum dl. Rares Niculescu Mardeias, nasit de insusi Piticotul Liber Democrat
- sa fii consilierul cui trebuie, precum d-na Udrea Nutzi of Plescoi de Gradiliflora I Turnesora - achizitia s-a facut era pe vremea "performantei" televizate cu Presedintele Norvegiei - explicandu-ne asadar lipsa de cultura a sefei de atunci a administratiei prezidentiale
- iar pentru casa de la nr. 1 - sa ridici mouse-ul mai sus ! precum dl. fost Ministru Athanasiu-Mouse (exista si semidocti mai mari decat Abramburica!)
- sa topai pe scanduri la Opera Romana
- sa fii mama Ministrului de resort din acel timp - dl. Mitrea-Trafic Greu
Luati exemplu si dati buzna ! E gratis ! Piticot ne da 60.000 de euro moka ! si este si pentru provincie !
orice masura de acest gen distorsioneaza grav piata
amaratii n-or sa ia case, ca oricum n-au venituri pentu a acoperi rata, dar guvernul ii va "despagubi" din banii nostri pe clientii politici care au ramas cu "investitii imobiliare" pe stoc
sa traiti... in alta parte
Garantarea asta nu face decat sa distorsioneze piata, in incercarea de a tine preturile sus. Cati din cei care vand apartamente vechi de 1-2 camere sunt samsari sau "investitori"? Nu prea sunt, cei mai multi vor doar sa se mute in ceva mai mare/mai nou. Pur si simplu li se da un branci bancilor sa dea banii astia mai usor la apartamentele vechi, pana la 15.000 de credite. Ca riscurile lor scad dramatic. Oare cate apartamente noi asteapta la vanzare? 10-15 mii ;)
pai si atunci ce garanteaza d-l CiocBoc? poti garanta pentru cineva care n-are avansul sau pentru care garantiile cerute de banca sunt mai mari decat garantiile pe care le poate el aduce, dar in ambele cazuri trebuie sa poata plati ratele. daca nu, e ajutor, nu garantie. iar daca se gandeste ca are venituri suplimentare, ele sunt luate in calcul de catre banca atata timp cat sunt declarate si se plateste impozit.
se pare ca incepe si "stimabilul" boc sa vorbeasca precum "cosmonautul" geana.
jaful continua. alti bani pentru bancile austriece si grecesti.
- economia romaneasca e incapabila sa ofere salarii pentru pretul de 60.000 euro la ap,
- nu se construieste destul.
In plus, tot prostu o sa ceara minim 60.000 mii de euro pentru orice ruptura de ap shi in modul asta preturile care in sfarshit se aseaza, vor creste dinou. Mi se rupe de garantia statului, atata timp cat trebuie sa platesc dobanda la 50.000 euro in loc de 20.000 de euro.
o tara de cocalari si de boci...
Si urmeaza cenzura, ca am scris prea mult !
Nu este nici o facilitate, este un praf de ploaie! Campanie electorala
Poate s-au facut magarii inainte si poate se vor face si acum dar poate fi si o solutie pentru ca incuraja bancile sa dea bani. Oricum, ele vor fi nevoie sa deblocheze creditarea la dobanzi mai mici pentru a isi asigura resurse financiare. O banca care nu imprumuta nu poate exista, caci de acolo vine procentul cel mai mare de castig.
Si haideti sa nu mai dam atat in statul asta. Astia i-am votat, cu ei defilam. In loc sa dam cu tasta pe aici mai bine ne-am purta mai frumos unii cu altii si nu am mai fi atat de critici. Pana la urma, in Romania, toata lumea incearca sa smechereasca pe toata lumea si apoi se striga hotul.
Seara frumoasa
Cred ca sunt multe proiecte rezidentiale (ale politicienilor) care au ramas fara clienti....
As vrea sa plang dar nu mai pot de ras!
cum ii alegem p-astia 17.000 ca cererea e de cateva sute de mii ?
nu mai bine nu erau nici aia 17000?
adica daca nu poate sa dea la toti sa n-o mai faca, nu?
stiu niste pieteni care stau cu 10-20000 de euro in banca si nu pot sa-si cumpere casa ca nu au avansul si nici nu au salariu cat sa acopere diferenta pt ca nu le da banca. dar ei oricum platesc chirie unde stau aproape cat rata care ar platio la banca.
d-aia merge tara asta asa cum merge. ca sunt buni doar de barfit ca babele la coltul strazi. intodeauna inventam scenarii si cautam acul in caru cu fan. indiferent ce masura ar lua acest guvern pt voi nu este bine.
Think about it!
Prostia acestui rationament atinge ridicolul. Tinerii nu pot achizitiona un apartament(fara sa se indatoreze 50-70% pe 30 de ani) tocmai datorita preturilor exagerate din sectorul imobiliar. Dar aceste preturi au crescut exagerat tocmai datorita politicii iresponsabile a creditarii peste masura!
Intr-o tara cu un salariu mediu de 350E/luna afirmatia "60000E e pretul mediu al unei case" poate fi etichetata fara a gresi drept "cretina".
In forma actuala, legea ajuta bancile si pe reprezentantii industriei __strategice__ de constructii. In schimb, cei care au muncit si au economisit ceea ce au castigat nu au decat de pierdut!
Nu-mi doresc sa emigrez. Dar se pare ca luminatii nostri politicieni fac tot posibilul pentru a ma convinge sa o fac.
noi romanii vrem sa scoatem bani peste noapte si-n plus s-a profitat ca multi nu aveau casa proprietate personala.
piata se va linisti si la noi in ceea ce priveste preturile. nu creditarea a marit preturile si lacomia oamenilor sa-si cumpere repede case.
sunt unii care s-au imprumutat in nestire, si cu buletniu, si credit personal, vreo 2-3 carduri de credit plus un imprumut ipotecar. si acum s-au trezit ca nu pot sa-si plateasca ratele.
eu am rate care nu depasesc 20% din salariu si tot mi se pare mult dar ma descurc.
nu mai extrapolati aiurea ca e penibil. creditarea nu s-a inventat in Romania. iar bancile au cum sa castige de pe urma noastra. nu le lipsea ajutorul dat de boc.
iar afirmatia ca pretul mediu al unei case este de 60000 de euro intr-o tara in care salariu mediu e de 350 de euro nu-i deloc cretina. e cat se poate de adevarata. nu vad unde este cretinitatea. ca-s discrepantele mari sunt de acord cu tine, dar ca afirmatia e cretina... poate afirmatia ta e. :)
Partial ai dreptate. Preturile au explodat datorita duplicitatii creditare irationala/educatie economica insuficienta. Daca nu ar fi existat "mandria nationala" de a avea propria casa, indiferent de pret, nu s-ar fi ajuns la situatia actuala, indiferent de conditiile de creditate. In conditiile existente, insa, relaxarea creditarii a avut efectul unui ciocan pus in mana unui dezechilibrat mental.
Din 2003 pana in 2008 preturile la case au crescut de _10_ ori! Salariile au crescut cu maxim 300%. De unde s-a "platit" diferenta? Eu spun ca din bani imprumutati.
Creditarea s-a inventat in SUA. Rezultatul relaxarii normelor _lor_ a dus la formarea balonului imobiliar(crestere de 200%). Relaxarea _noastra_ a dus la formarea tepei imobiliare(10x growth).
Anyway, poate se intreba cineva care e treaba cu cele 7 miliarde de euro aspirate de stat de pe piata interna(cu dobanzi de 10%...). Sau cu emisiunea de eurobonduri pregatita pentru toamna acestui an.
Scopul acestei legi e cat se poate de clar: sustinerea bancilor ce au acordat credite imobiliare pe baza bonurilor de masa si a "dezvoltatorilor" imobiliari ce cred ca 2000E/mp e un pret corect. Totusi, trebuie ca domnii guvernanti sa-si faca exit-ul cat se poate de onorabil din imobiliare. Dupa dumnealor, dezastrul.
am spus ca-s discrepante mari intre pretul caselor si salarii. am spus doar ca afimatia e corecta a lui Boc.
citeste cu atentie nu mai posta doar la norma :)
Sa zicem ca v-ati salvat politrucilor cu creditul ala de la FMI, va mai tine inca 9-10 ani, dar si cand se va prabusi sistemul asta speculativ veti ramane in k_v_r_u.l.e>t>u>l gol toti.
Nu iti garanteaza tie locuinta, ci se foloseste de tine si de locuinta pentru a emite o garantie suverana unor banci.
In caz de probleme, statul plateste prin Guvern, apoi pune taxe mai mari pe LOCUINTA TA pentru a-si scoate paguba intreit!
Ai inteles mecanismul ? Daca nu, mai asteapta un pic si vei vedea cum functioneaza...
Daca nu iti platesti impozitul, Guvernul iti pune poprire pe salariu, itio blocheaza conturile si depozitele bancare pana se "indestuleaza" si apoi daca mai ai ceva - de exemplu o locuinta - ti-o scoate la mezat !
Te-ai prins ?
Ar mai fi de vazut cu ce garanteaza guvernul. Eu ii recomand sa puna garantie drepturile de autor pe cele 40 de volume din Pogea - Opere complete. Valoare, nu gluma. Daca nu-s bune mai pune o taxa si s-a scos. Taxa forfetara pentru-ntreaga tara!
Cine are "fitze" baga credit 70%/30 de ani si e proprietar! Pana cand nu-si mai plateste ratele, that is. Pentru banci&"dezvoltatori" e ok deoarece isi vad banii. Pentru platitorul de taxe lucrurile stau putin mai rau. Iar ex-proprietarul de casa...
Astia sunt idioti si vorba aia :au dat o palma la rahat...Vin alegerile si nu mai stiu ce sa nascoceasca pt prostime.
Vai, cat de mult tin la oameni policienii astia.. Aiurea-n tramvai. Tin la firmele lor de constructii si la investitiile imobiliare pe care le au. O sa poata sa isi vanda si fratii Negoita miile alea de apartamente acum. Daca privesti declaratiile de avere ale parlamentarilor nostri o sa vedeti ca de fapt clasa noastra politica este un enorm investitor in imobiliare (firme constructii, terenuri, cladiri, spatii comerciale, etc). Si clasa asta politica vrea sa isi stabilizeze pretul la active pe banii mei.
Mama ei de tzara..
Deci eu ca si contribuabil sunt incurajat sa fac credit, chiar daca nu imi permit. Nu sunt asistat social, nu mi se da din partea statului un ajutor pentru casa, ci sunt incurajat sa iau credit. Si atat. Adica: tu fa credit de cat mai mult, vezi daca poti sa plateshti, daca nu asta e, tu ramai fara casa si banii platiti pe rate pana atunci iar banca recupereaza banii din vanzarea casei si garantia statului. Tu, pauza ...
Cu alte cuvinte: o noua modalitatea de a se baga banii publici in conturile bancilor si ale dezvoltatorilor. Nu m-as mira sa apara conditia: valabil numai pentru apartamente NOI.
Eu ca cetatean pierd oricum, o data pentru ca ma ia valul si poate pun botul la gaselnite de genul asta chiar daca salariul pe care il am nu imi permite sa fac un asemenea credit si inca o data pentru ca acesti bani trebuie sa se intoarca cumva la buget. Cum? Noi taxe si impozite, iar cele existente marite. Pe care cine le plateshte? Exact ...
Unde spuneati ca este usa?
Raspuns: Statul, adica noi, printre care si eu.
A doua intrebare: De ce?
eu nu pot beneficia de aceasta prima ca nu am masina veche.
diferenta e ca din programul rabla statul nu primeste nimic inapoi. din programul "prima casa" primesc casa inapoi pe care pot s-o vanda sau s-o inchirieze.
intrebare finala: de ce nu ganditi un pic?
nici mie nu mi-a platit nimeni nimic. pana si analizele ma duc si le fac pe bani ca sa nu stau la cozi interminabile prin spital.
sunt de principiu, atata timp cat imi permit de ce sa "fur" de la altii care nu au. nici macar lapte gratuit pt cel mic nu am luat.
sunt altii mult mai amarati ca mine.
eu am reusit sa-mi iau o casa, cu chiu cu vai dar mi-am luat-o. daca eu mi-am luat casa inseamna ca altii nu trebuie ajutati? mai vreti sa si prosperam.
si intelegeti o data ca nu platiti casele practic imprumutam statul. statul recupereaza casele de la cei rau platnici si apoi le vand sau la inchiriaza. banii tot se recupereaza.
daca statul ar face un program rabla pentru case ar fi altceva: adica sa darame cotetele si blocurile comuniste (prin rascumparari) si sa subventioneze partial constructia de case sigure si eficiente energetic
dar boc acum nu face decat sa creasca artificial pretul caselor si sa ne indatoreze iar, ca doar "creditul e sangele economiei" in viziunea lui; atat se vede de acolo de jos - sange
macar daca cumpara statul direct casele astea si le dadea in folosinta la chirii accesibile amaratilor fara sanse la credite sau alte asemenea aiureli - sunt pline listele primariilor
dar ar insemna ca guvernul sa gandeasca, ceea ce pare tot mai mult o contradictie in termeni
in al doilea rand creste moralul tinerilor si nu mai pleaca asa usor din tara.
in al treilea rand, cand vor face imprumut la banca nu vor mai plati acel comision de asigurare sau cum se numeste pt ca statul garanteaza banii.
in al patrulea rand, stimuleaza creditul cazut, fara de care, o economie de piata nu poate sa functioneze la parametrii.
in al cincilea rand, se introc la munca o parte din muncitorii disponibilizati din constructii.
si daca ma mai chinui iti mai dau argumente.
ceea ce vrei tu ar fi frumos. dar nu se poate din trei motive pe care le vad acum.
una ca suntem in criza si investitia de care vorbesti e mult mai mare de un miliard. gandeste-te ca practic satul plateste niste bani pe niste case vechi care in final, se vor darama.
in al doilea rand, ar insemna ca toti locatarii unui bloc sa-si permita sa plateasca diferenta, care nu va fi mica.. gandeste-te ca sunt unii care nu vor sa plece din casele cu bulina rosie si sunt putini locatari.
si-n al treilea rand nu rezolvi problema celor fara case de loc. ii ajuti pe aia care au deja o casa, ok construita in 60-70 dar ceilalti nu le dai nimic. ori, parerea mea ca intai aceia trebuie ajutati.
oricum, sin acest caz se "ajuta" finantatorii imobiliari si pot creste preturile apartamentelor. :)
trebuie sa iei multi factori in calcul cand faci un pas de asemenea avergura.
v-am mai zis: priviti mai departe decat spun angajatii lui vantu, patriciu sau felix.
ei incearca sa spuna ceva, dar nu va spun tot. si nu ca nu cunosc faptele, ci ca nu vor sa va ganditi la ele.
peace :)
in continuare se aplica masurile BNR de evaluare a capacitatii de rambursare!
asta NU inseamna relansarea creditarii! atata vreme cat ti se cere grad max de indatorare de 35-40% din venit e fix acelasi lucru ca mai inainte. Numarul celor care pot accesa un credit ipotecar este acelasi, faptul ca statul garanteaza 80% n-are nicio importanta in aceasat problema.
Nu ma astept sa faca multe valuri masura daca nu e completata de o revizuire a politicii de analiza financiara impusa de BNR creditorilor, speciala pt aceasta reglementare.
Daca ramane doar asta nu va face decat sa incurajeze default-ul la rambursare si inevitabil concretizarea garnatiei statului.
Asta va insemna capuseala pt unii dintre rechinasii din segmentul imobiliaro-politic din RO!
Prin masura asta statul incurajeaza indatorarea peste masura unor persoane cu venituri mici intr-o perioada in care au sanse maxime sa-si piarda locul de munca, sau sa dea riscul valutar peste ei (euro la 5 RON?).
Sunt curios cand acei care vor lua credit si o sa le garanteze statul nu o sa mai plateasca ce o sa se intample cu ei.Le plateste statul rata la banca din bani prostilor??Probabil ca da.Si ne mai miram ca nu avem autostrazi, scoli, agricultura e la paman, investitiile in orice domeniu sunt zero.In curand cred ca o sa mancam ap pe paine in loc de mancare la ce seceta ne asteapta.Preturile la legume , alimente, carne o sa se dubleze lejer anul asta sa vedem noi at cine isi mai permite sa cumpere ap alea comuniste la preturi exagerate.
Inca o tampenia a proiectului este ca dc ai avut credit ipotecar sa nu poti primi.Pai bai prostovanilo altii au avut credit pt un teren, acum vor poate sa isi faca casa si de ce sa nu mai poata beneficia??Oricum si asa astia sunt prea destepti pt voi si nu apelau la mila voastra
30-40 de mii un ap cu 2-3 camere. La salarii de 10-20 de mil cine isi permite sa plateasca rate de 25 de milioane pe luna pentru 30 de ani ganditi-va ca sunt 30 de ani din viata in care esti sclavul bancii si pentru ce? Pentru 6 pereti cat are un cub? Si cine se arunca nu se gandeste la vecini mizerabili si manelisti care e f** cu "muzica" lor zi si noapte...la tevile vechi si mizeria din blocuri, la lipsa de spatii verzi din jurul locurilor, la lipsa de parcare, etc etc....romania te iubim
Firma la care lucrez asta face - www.bucurestisud.ro -
A cam trecut vremea "palatelor" de sute de mp la care numai incalzirea costa cat 3 salarii medii.
Daca revenim cu picioarele pe pamant - o casa de max 100 mp cu o curte frumoasa si utilitati ca la oras, ar trebui sa fie suficient mai ales pentru familiile de tineri.
Si se incadreaza si in bugetul de 60.000 euro... poate fi chiar si mai ieftina - depinde numai de constructorul pe care il gasesti...
2. De ce se alege introducerea acestei masuri care este anticoncurentiala? De ce doar o parte a populatiei are dreptul sa beneficieze de aceasta masura, in vreme ce toti contribuabilii vor trebui sa plateasca pentru ea?
3. Exigentele BNR in ceea ce priveste creditarea persoanelor fizice vor fi mentinute?
4. Prin ce organism al statului vor fi urmariti si executai cei care nu isi vor plati ratele la creditele garantate?
5. De ce se alege stimularea in continuare a bulei consumationiste mult umflate, atata vreme cat tocmai consumul exagerat si fara baze in economia reala a generat criza actuala?
6. De ce nuse alege relansarea economiei prin redirectionarea acestui miliard de euro catre constructia de drumuri (stimuland astfel constructiile) sau agricultura (incercand a se evita criza alimentara care se prefigureaza datorita secetei)?
7. Atata vreme cat o persoana nu are bani de avans pentru o locuinta sau nu are suficiente garantii pentru un imprumut - neprimind astfel bani de la banca, de ce eu ca si contribuabil sunt obligat sa-i garantez imprumutul, si sa-l finantez in caz ca respectiva persoana nu mai plateste ratele? Contribuabilii sunt mai prosti decat banca?
8. Atata vreme cat o lege nu a fost respectata datorita lipsei de fonduri (salarizarea profesorilor), cum totusi se gasesc bani pentru consum iresponsabil in imobiliare?
9. Tranzactiile imobiliare sunt inghetate datorita preturilor prea mari la imobile.
De ce atunci se incearca mentinerea artificiala a preturilor pe un palier foarte ridicat, amplificand efectele crizei in perioada urmatoare, datorita celor care se indatoreaza in mod inconstient?
10. Exista o masura mai subprime decat aceasta gaselnita? Se poate ceva mai rau decat atat? Oare nu veselia in creditarea iresponsabila a fost cauza crizei actuale?
2. atunci hai sa nu mai dam ajutoare la populatie cu un anumit salariu. asta-i ca aia cu capra vecinului. si voi sunteti aia de vreti sa prosperam :)
3. Vom vedea proiectul de lege.
4.Banuiesc ca acelasi prin care executa si bancile.
5. Asta-i chiar misto. a avea o casa inseamna consumul exagerat?!?! hai sa mergem toti in munti si sa ne facem colibe de pamant. sa vezi ce scade consumul. P-asta ai gandit-o :)
6. acolo sunt deja fondurile de la ue pe care primarii si/sau autoritatile locale trebuie sa-i absoarba.
7. ti-e, politica bancilor din Romania ti-a placut? Comisioane, taxe si alte magarii de platesti dobanda aproape dublu? Daca eu sau tu platim in continuare comisioanele alea aberante la banci inseamna ca toti ar trebui s-o faca in continuare?
8. Daca citeai vedeai ca se foloseste ACELASI fond de garantare pt IMM-uri. dar p-ala nu l-ati vazut.
9. gresti. tranzactiile imobiliare sunt inghetate datorita bancilor care se feresc sa mai acorde acum credite. criza este una de lichiditati daca nu stiai. preturile sunt de acum un an acum si tot nu se vand. atunci de ce se vindeau?
11. e legat de punctul 3. vedem ce exigente se vor stabili.
Avem pretzuri ca-n Berlin la salarii de 5x mai mici, dar guvernul impiedica corectarea pretzurilor la niveluri accesibile pentru ca developerii sa vanda la suprapretz iar bancile sa faca profituri mari cu risc zero, totul pe spinarea contribuabilului si a amaratzilor care trebui sa-si cumpere locuintza.
Si ar trebui sa ne mai gandim la un lucru: foarte multe persoane au considerat ca aceasta criza se datoreaza bancilor, care nu mai acorda credite. TOTAL FALS! Bancile au acordat tot timpul credite, problema este ca nu si le-au mai permis foarte multi!
In primul radn vreu sa va amintesc sau sa va aduc la cunostinta ca bancile din toata lumea sunt societati ce functioneaza in conditiile realizarii de profit si nu sunt institutii cu caracter social- non profit. Astfel orice banca in momentul in care acorda un credit si asta indiferent cui (fie persoana fizica sau juridica) isi va asigura riscurile atat in ceea ce priveste suma cu care crediteaza dar si castigurile ce deriva din imprumutul ei!
Gradul mediu de garantare al uni credit este de 120% , dar poate fi mai mare sau mai mic in functie de riscul pe care il are respectiva finantare (vezi CRB, CIP, BC, dimensiunile firmei la care lucrati si natura capitalului ei, varsta solicitantului, domeniul de activitate a firmei pe care o aveti,etc)
De asemenea costul unui credit este dat si de politica de provizionare impusa de BNR( in cazul nostru), adica suma de bani pe care banca o blocheaza pana va achitati dumneavoastra creditul. Aceasta suma pe care banca o blocheaza este determinata de natura garantiei cu care va "asigurati" dvs credutul.Cu cat o garantie este mai lichida (se transforma in bani intr-un interval mai lung sau mai scurt) cu atat nivelul provizionului calculat este mai mare sau mai mic.Orice provizion reprezinta ptr banca un cost prin faptul ca acei bani nu mai pot aduce profit si cum bancile sunt societati ce functioneaza "ptr profit" tot dvs sunteti cel care plateste aceasta "pierdere".
Garantarea de catre stat a creditelor prin FNGCIMM ( www.fngcimm.ro ) rezolva mai multe probleme atat ale dvs cat si ale bancilor:
- in conditiile in care piata imobiliara este blocata bancii i se garanteaza 80% din credit printr-o garantie "imediat" lichida iar diferenta de 40% (diferenta de pana la 100% plus comisioane , dobinzi si alte costuri)
- pe dvs va ajuta prin faptul ca nu va vor mai trebui garantii suplimentare deoarece matematic nu ai cum garanta cu 120% o casa care "costa 100%"
- scazand provizioanele pentru procentul de 80% garantat de STAT va scad si dvs costurile
- limitarea creditului la 60.000 eur nu va lansa iarasi preturile deoarece in momentul in care banca are la dispozitie o garantie asa de lichida va finanta acest tip de locuinte deoarece risca mult mai putin
- avansul devine simbolic (5%) deoarece creditul este garantat fara a fi necesar un avans mai mare care practic aduce pretul unei locuinte la o valoare mai mica , apropiata de valoarea de tranzactionare care nu este tot una cu valoarea ceruta de vanzator (mai ales in contextul economic actual)
Vreau sa va mai subliniez un lucru important, nu trebuie sa va asteptati ca oricine sa poata accesa aceste credite din cauza ca trebuie sa demonstrati capacitatea dvs de a rambursa creditul ! BANCILE nu urmaresc executarea garantiei dvs ci realizarea de profit prin plata de catre dvs a dobandei si rambursarea principalului care este plasat iarasi pe piata!
ETC
As vrea sa mai spun cateva cuvinte celor exagerat de "prapastiosi"!
FNGCIMM SA IFN (www.fngcimm.ro ) functioneaza in Romania de 7 ani si a ajutat mii de firme care au accesat finantari dar nu le ajungeau garantiile cu toate ca aveau rezultate financiare bune, a creiat in mod indirect zeci de mii de locuri de munca, a salvat de la faliment firme si nu a acordat garantii pe baza de relatii !
Cu scuzele de rigoare pentru economistii de pe forum sper ca macar unul dintre neinitiati sa fi inteles ceva!
Vorbiti de mii de firme care aveau rezultate bune financiare, dar nu le ajungeau garantiile si FNGCIMM SA i-a ajutat. Aceste firme banuiesc ca nu erau startup-uri, daca putea sa demonstreze rezultatele financiare bune, nu?
Ce poate sa demonstreze o persoana fizica care vrea credit cu avans zero, daca se poate? Ca poate economisi si plati rata la timp? Am unele dubii. De fapt aceasta norma se bate cap in cap cu reglementarile BNR si sunt curios cum se vor se vor armoniza.
Am contractat un apartament de 110000 de euro, am platit 20000 la contractare, iar in septembrie, cand va fi - sper... - gata, trebuie sa contractez un credit de 90000 euro...
Nu am casa proprietate, e primul credit imobiliar / ipotecar... am vreo sansa sa beneficiez de costurile reduse ale creditelor reglementate de acest program, sau nu pot din cauza ca suma depaseste 60000 euro ?
Multumesc.
Cand o sa aflam la ce bancii trebuie sa mergem pentru programul "prima casa"?
Ce o sa urmeze? eu nu vad decat o crestere din nou a preturilor caselor, preturi care nu isi au sensul...pentru un apartament cu 2 camere nou sa platesti 100000 de euro este enorm pentru nievelul de trai din Romania.
Eu poate am un serviciu bun sa zicem, castig in jur de 600 de euro, dar tot nu imi permit sa imi fac un credit nici de 50000. Ce sa fac sa platesc mai bine de jumatatea din banii pe care ii castig la o casa, o rata,,,,si sa traiesc cu ce...mai pui si intretinere, taxe...etc ..si ramai cu ce...?
Oriucm deja aceasta noua implementare a avut un ecou in piata imobiliara..deja cresc....preturile cu putin..dar cresc...1000- 2000 la ap..si 10000 la case....si tot asa...Oameni buni nu cumparati nimic, nu va indatorati pana la 60 de ani.....munciti ca sa platiti..
Avem preturi la fel ca in celelalte tari membre insa salarii vai de noi......
a).statul garanteaza 80% dintr-un imprumut ce nu poate depasi 60,000 eur, deci pentru 48,000 eur maxim ?
b). statul garanteaza in limita maxima a 60,000 eur, ceea ce inseamna 80 % dintr-un credit de maxim 75,000 eur pe care il va primi solicitantul, chiar daca imobilul valoreaza 120,000 eur ( presupunind ca solicitantul acopera diferenta de 45,000 eur din buzunar... )
c). valoarea maxima a imobilului achizitionat prin credit ipotecar sa nu depaseasca 60,000 eur.-
Multumesc celor ce vor avea bunavointa sa ma lamureasca...
dar voi oare ce ati facut ca sa traiti mai bn im ro?
oare nu voi sunteti unii dintre aci care dau si iau mita?oare nu totisuntem oarecum responsabili?
oare nu toti suntem parinti?si asa cum invatam si educam pe copii nostri asa va fi si viit romaniei.
desteptarea fratilor!
toti tre sa ne implicam,am vz multe com mai sus de genul:eu de ce sa ajut (prin taxele date catre stat)pe altii prin acest prog ca sa isi ia o casa?si atunci vreti sa fie bn in ro cind tu oricum platesti taxele si nu stii sigur daca prin acest prog ajuti pe cineva,dar te "revolti" : ce din taxele mele?
ce viitor ne cladim asa o sa avem....si baza buna eu zic ca avem dar tre sa daramam ce e cladit prost pana ajungem la baza solida si apoi sa incepem din nou.....
investiti in copii ca ei sunt viitorul!
Si cei care nu au o casa ce sa faca?Sa plateasca chirie la altii cit rata la banca?ar fi convenabil sa stai cu chirie toata viata?.Si e fff mult 200-300euro chirie +cheltuieli
In asemenea conditii normal ca te gandesti la o casa a ta .....
"Mandria nationala de a avea propria casa cred ca e mai bn spus pt cei care au mai mult de o casa/ap nu?
Cunosc un caz care are aproape 100 ap (in proprietate) inchiriate in TM....
Aici e problema......"nemultumitului sau nesatulului i se ia darul"...
ar fi disponibile apartamente in blocul lu patriciu ........etc etc
totul e o smechereala
as avea si eu o intrebare. Presupun ca, asa ca si la celelalte credite, in acest program se va putea face un credit impreuna cu cineva, chiar daca relatia este de uniune consensuala si nu de casatorie :P
Pe scurt, se aduna salariile la calcularea creditului chiar daca nu suntem casatoriti?
Care va fi solutia pentru aceste cazuri??
Nu incerc sa gasesc pe nimeni vinovat de situatie sau sa cersesc mila nimanui,dar mi se pare absurd pentru ca am dobandit o suprafata de 20 m sa nu pot lua o casa mult visata.Am intrebat la banca care este diferenta de a lua un credit fara programul prima casa,raspunsul :15.000-20.000 euro diferenta.Atat platesc in plus fata de programul "PRIMA CASA".Spuneti voi unde-i dreptatea fata de cetateni??????????????????