In apararea ideii programului “Prima casa”
Insa ideea in sine nu este rea.
Piata imobiliara la ora actuala este in cadere libera, numarul tranzactiilor, precum si preturile pe aceasta piata au scazut semnificativ in ultimele 6 - 12 luni (este adevarat, de la un nivel nesustenabil). Asa cum cresterea din 2007 - 2008 trebuia temperata, la fel si caderea libera trebuie si ea controlata.
Socurile nu fac bine economiei, nici intr-un sens, nici in celalalt.
Desigur, trebuie sa vina un laureat al premiului Nobel in economie (Stiglitz) in Romania pentru a ne da seama ca iarna nu-i ca vara si ca ar fi fost bine daca l-am fi citit pe La Fontaine, cu furnica lui cu tot.
Masura aceasta de garantare este o masura anticiclica si este bine-venita. Daca economia isi revine, ea va fi modificata sau anulata (sper). Daca economia nu isi revine, alte masuri anticiclice vor fi necesare.
Dl. Boc estimeaza ca prin acest program va creste creditarea cu 1 miliard de euro. Acesti bani vor iesi din sistemul bancar si se vor intoarce tot acolo, caci ma indoiesc ca vanzatorii vor tine 60.000 de euro la ciorap. Incet-incet, vanzatorii vor consuma / investi din acesti bani, dand de lucru altora, iar banii tot in sistemul bancar se vor intoarce, dupa ce s-au plimbat prin economia reala.
Cat costa? Guvernul aloca doar 80 de milioane de euro, deci costul maxim pentru contribuabil este de 80 de milioane de euro, sau sub 0.1% din PIB, insa prin repornirea unor rotite ale economiei, aceasta suma s-ar putea sa fie acoperita prin cresterea veniturilor din diferite impozite, increderea in economia romaneasca sa creasca, iar increderea atrage investitii, etc.
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Emil Stoica.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
2. Problema este: ce se intampla daca programul este utilizat fraudulos ? (cumperi casa si apoi nu platesti).
Potrivit logicii dumneavoastra, statul ar trebui sa sprijine caderea preturilor si la masini, electrocasnice si oricare alte bunuri. De fapt statul ar trebui sa aiba grija ca preturile tuturor bunurilor sa nu fie nici la un nivel nesustenabil, dar nici la un nivel prea scazut. Si piata libera ce rol mai are domnul Stoica in aceasta ecuatie. De fapt, stiti ce, statul ar trebui sa fixeze un pret pentru fiecare bun. Nu ar fi mai bine asa?
Cum a ajuns guvernul la suma de 60.000 de euro? Prin ce calcule? Dumnevoastra banuiesc ca aveti deja o casa de va permiteti sa laudati astfel de initiative. Lasa sa intervina statul si sa mentina un pret ridicat pentru profitul constructorilor, al speculatorilor si al bancilor, si prostii sa plateasca. Ca statul stie ce e bine pentru noi.
Sunt destui cei care si-au achizitionat “prima casa” cu ajutorul unui credit de nevoi garantat cu ipoteca, imobiliar sau ipotecar care azi datorita “camatarilor cu acte” si a contracteor impuse de acestia sufera prin marire marjelor. Este si exemplul meu, Piraeus Bank si-a marit marja din contractul pe 30 de ani cu 50% de la 4 la 6 puncte procentuale motivand “contextul financiar actual”. E inadmisibil si abuziv fata de client, o batjocura!
Programul daca va exista, trebuie sa permita inclusiv refinantarea primei case, in caz contrar este discriminatoriu!
Daca acum aceste norme sunt relaxate drastic, ne vom gasi practic in situatia de anul trecut. Pai idea BNR era tocmai de a stopa inconstientii de a se inrobi pe viata la preturi exorbitante. Acum totul este aruncat in aer.
Mai mult, cum vor fi analizate dosarele celor care nu beneficiaza de lege? Ei vor fi analizati in continuare cu exigenta?
Adica se va face discriminare intre unii si altiii doar datorita faptului ca pentru unii statul intervine cu garantie?
Pai de ce se doreste lucrul acesta, atata vreme cat doar simplul fapt al existentei unei garantii nu spune nimica despre puterea de rambursare a creditului a unei persoane!