Statul poate garanta circa 16.000-17.000 de case noi cumparate prin Programul "Prima casa", iar bancile ar putea incepe sa dea credite pentru acest program incepand din lunile august-septembrie, a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, la Realitatea Tv, potrivit NewsIn.

Ministrul Finantelor a adaugat ca, in urma discutiilor preliminare pe care le-a avut cu reprezentantii bancilor, acestia au fost multumiti de programul Prima Casa, deoarece "acest pachet este cel mai bun mecanism pentru ca ajuta la securizarea riscului de nerambursare".

Gheorghe Pogea a explicat ca, prin acordarea de credite in cadru acestui program, bancile au posibilitatea sa isi reduca cheltuielile cu provizioanele. Ministrul Finantelor a adaugat ca statul va selecta bancile care vor participa la program pe baza unor criterii precum costurile efective cele mai mici si limitarea avansului la 5%.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de varsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.

Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • Costul creditelor
  • Reteaua de distributie
  • Durata de aprobare a creditului
  • Avansul solicitat beneficiarului