"Discutam cu BNR şi cu Asociatia Romana a Bancilor sa gasim mecanisme prin care acest program sa functioneze. Avem in vedere aplicarea programului pe o perioada de patru ani. Pentru primul an avem in plan sa fie construite 16.000 de locuinte sau sa fie cumparate, astfel incat in patru ani sa fie construite 50.000 de locuinte", a declarat Constantin Nita, citat de Mediafax.
"Proiectul poate sa aiba succes in conditiile in care bancile vor accepta dobanzi mai mici pentru acest program de anvergura, care are un rol multiplicator in economie. Din punctul nostru de vedere cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", a spus Nita.
Guvernul a aprobat, miercurea trecuta, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.
Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.
Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:
- Costul creditelor
- Reteaua de distributie
- Durata de aprobare a creditului
- Avansul solicitat beneficiarului
De ce nu face aceste guvern "superperformant" ceva direct, nu "noi facem, daca si X-ulescu face"? Daca doar dobanzile bancare e (intentionat "e") de vina, de ce nu imprumuta guvernul direct suma respectiva, eventual, printr-o banca a sa? Poate sa dea creditul la o dobanda de 4-5% (DAE undeva la 7%) care e oricum mai mare decat dobanda pe care guvernul ar primi-o de la banci daca ar depune 1mld euro (adica undeva la 1,5-2%), dar pentru cumparatori ar fi mult mai mica decat cea de la bancile comerciale. Doar restul de suma ar putea fi suportat direct de la banca la dobanda care este...
O parere...
deci, e fara bani la momentul asta. poate bani fictivi la fondul de garantare.
Un alt punct grotesc il reprezinta numerele exacte: 16.000 shi 50.000. E clar ca oamenii astia nu stiu ce vorbesc. Dar totushi sunt modesti, puteau zice ca 99.999,09 apartamente vor fi construite. O sa rasara ca ciupercile dupa ploaie. Shi in fiecare dimineata o sa te impiedici de ele ca de ocazionalul rht-ul de caine european. Ca in sfarshit o sa asistam la victoria socialismului multilateral dezvoltat.
Dar Romania chiar exista?