Programul "Prima Casa" va fi aplicat timp de 4 ani, in aceasta perioada urmand sa fie construite, prin intermediul programului, 50.000 de locuinte, a afirmat, marti, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita. El a adaugat ca succesul programului depinde, in mare masura, de dobanzile la credite.

"Discutam cu BNR şi cu Asociatia Romana a Bancilor sa gasim mecanisme prin care acest program sa functioneze. Avem in vedere aplicarea programului pe o perioada de patru ani. Pentru primul an avem in plan sa fie construite 16.000 de locuinte sau sa fie cumparate, astfel incat in patru ani sa fie construite 50.000 de locuinte", a declarat Constantin Nita, citat de Mediafax.

"Proiectul poate sa aiba succes in conditiile in care bancile vor accepta dobanzi mai mici pentru acest program de anvergura, care are un rol multiplicator in economie. Din punctul nostru de vedere cel mai important este rolul multiplicator al proiectului", a spus Nita.

Guvernul a aprobat, miercurea trecuta, prin memorandum, programul "Prima Casa", destinat sprijinirii persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si nu au beneficiat in trecut de credit ipotecar. Prin acest program, Guvernul va garanta 80% din valoarea imprumutului pentru cumpararea locuintei. Potrivit premierului Emil Boc, programul va fi operational in maximum 60 de zile.

Valoarea maxima a creditului va fi de 60.000 de euro, iar pentru beneficiari nu va exista limita de virsta. Conditia esentiala este ca potentialii baneficiari sa nu fi beneficiat pina acum de un credit ipotecar.

Programul va fi derulat prin bancile care vor fi selectate dupa urmatoarele criterii de eligibilitate:

  • Costul creditelor
  • Reteaua de distributie
  • Durata de aprobare a creditului
  • Avansul solicitat beneficiarului