"Cum repornim economia" este o initiativa a celor de la "Ziarul Financiar", pe care nu am perceput-o decat ca pe o actiune menita a acoperi cu ceva paginile ziarului. Alta fundamentare nu gasesc acestei initiative deoarece e clar ca atunci cand il intrebi pe comerciantul de ciunga cum vede iesirea din criza iti va spune ca cel mai potrivit e sa se adopte o lege conform careia ciunga e prioritate nationala. Din aceasta initiativa, mai precis din ideea emanata de epicureanu' Vladescu, s-a nascut prima masura concreta de stimulare a clientelei economiei. Prezentata cu tam-tam de catre membrii marcanti ai executivului, masura a starnit reactii violente atat pro cat si, mai ales, contra. Cu toate ca a fost dezbatuta intens, cred ca a fost tratata superficial, majoritatea analistilor nefiind capabili sa argumenteze logic de ce sustin sau nu un anumit punct de vedere. Vom incerca sa umplem acest gol aici, pentru ca, in final, sa descoperim care vor fi adevaratii beneficiari.

In primul rand, nimeni nu a remarcat faptul ca schema de garantare va conduce la o crestere a costului creditului. Aceasta deoarece FNGCIMM percepe in prezent un comision de risc in valoare de 1.5-2.5%, in functie de tipul garantiei. Avand in vedere faptul ca discutam de credite acordate segmentului retail, fondul va avea nevoie de resurse suplimentare, motiv pentru care, cel mai probabil, valoarea comisionului va fi mai apropiata de valoarea superioara, poate chiar mai mare decat aceasta.

Privind din punctul de vedere al clientului, lucrurile nu arata deloc tentant. Oricat de mult ar taia bancile din tarife, un credit ipotecar luat in noile conditii se va ridica la un DAE de aproximativ 12-13% pentru EUR si, probabil, 18-19% pentru RON. La asemenea costuri nu putem vorbi propriu-zis de un credit ipotecar ci, mai degraba, de un credit de consum. Cel care decide sa contracteze un asemenea produs nu poate avea decat doua motivatii: ori se gandeste sa-l achite accelerat (bazandu-se pe lipsa comisionului de rambursare anticipata), ori pur si simplu risca, gandindu-se ca, pe viitor, poate lucrurile se vor imbunatati. Cred ca este clar pentru toata lumea ca, pentru a avea o piata a creditului ipotecar in adevaratul sens al cuvantului, trebuie sa avem costuri ale creditului undeva sub 8%.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri Economice.