Circul de Stat din Bucuresti ramane fara menajerie. In locul casei animalelor dresate se va ridica o cladire de 19 etaje - birouri si locuinte - ca urmare a aprobarii date de Primaria Sectorului 2 si Consiliul Local. Terenul este clasificat drept spatiu verde public, iar legile interzic constructia pe astfel de terenuri.

Aprobarile pentru turnul de pe menajerie au fost date la inceputul anului 2009, prin hotararea de Consiliu Local nr. 9 din 2 februarie 2009, cu avizul dat de Primarie pe data de 20 ianuarie 2009. Conform documentelor de pe site-ul Primariei Sectorului 2, pe terenul in suprafata de 9126 mp, din strada Dinu Vintila nr 12, respectiv menajeria Circului de Stat, se aproba un imobil cu 5 subsoluri, un parter si 19 etaje.

De parca nu ar fi de ajuns ca Circul ramane fara menajerie, terenul respectiv este spatiu verde, potrivit Directiei de urbanism si amenajarea teritoriului din cadrul Primariei Capitalei. „Conform Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 269/2000, amplasamentul respectiv se incadreaza in Zona V1a – zona spatiilor verzi publice plantate”, reiese din raspunsul trimis catre HotNews.ro. Potrivit Ordonantei 114/2007, schimbarea destinatiei spatiilor verzi este interzisa.

Eu ce ar trebui sa fac, sa urc si sa cobor tigri de la etajul 19 cu liftul?

Brandusa Novac, director Circul de Stat

Brandusa Novac, directorul Circului de Stat, spune ca nu stia nimic despre aceasta situatie. “Sunt stupefiata. Aceasta este tara in care se poate orice. Eu ce ar trebui sa fac, sa urc si sa cobor tigri de la etajul 19 cu liftul? O sa vedem ce se poate face in conditiile astea. Fara menajerie desfiintam Circul. Nu avem ce sa facem. Se pare ca nimeni nu mai este interesat de acest subiect”, ne-a declarat aceasta.

Mai mult, Novac sustine ca la Primaria Capitalei este in curs de avizare un plan urbanistic zonal prin care se doreste reamenajarea menajeriei la standarde europene. “Noua nu ne-au aprobat acea constructie, desi era numai in subteran, pe motiv ca este spatiu verde. Primaria nu a putut cere declansarea procedurii de expropriere pentru cauza de utilitate publica deoarece amplasamentul era spatiu verde, iar ca sa expropriezi pentru acest scop trebuie sa construiesti ceva. Si lor le aproba acum Primaria Sectorului 2 un turn cu 19 etaje”, ne-a mai declarat Brandusa Novac.

Menajeria Circului, impreuna cu o fasie de teren paralela cu cladirile administrative ale institutiei, au fost restituite pe Legea 18/1991 familiei Tonolla in luna august 2006, fara ca administratia Circului sa fie instiintata. Ulterior, terenul a fost vandut unui anume Gheorghe Stelian. Circul a contestat in instanta actul de proprietate, dar a pierdut procesul pe motiv ca nu avea calitate procesuala, terenul respectiv fiind in proprietatea Primariei Capitalei si in administrarea Circului.

Dupa aceea, noul proprietar s-a adresat si el instantei si cere Circului daune de un miliard doua sute de lei vechi pe luna pentru ocuparea abuziva a terenului. Pana la inchiderea editiei, reprezentantii Primariei sectorului 2 nu ne-au raspuns la solicitarea prin care cerem clarificarea situatiei acestui teren.