Ieri, Institutul National de Statistica a dat publicitatii informatii legate de numarul locuintelor terminate in primul trimestru si se pare ca lucrurile stau destul de bine in acest sector din moment ce diferenta fata de primul trimestru al anului trecut este nesemnificativa, respectiv 2.8% sau 306 locuinte.

Astfel, daca in primul trimestru al anului trecut s-au finalizat 10.901 locuinte, in primele trei luni ale acestui numarul acestora a fost de 10.595.

Sa aruncam o privire asupra evolutiei numarului de locuinte terminate in ultimele 13 trimestre, respectiv de la inceputul anului 2006 si pana in martie 2009.

Dupa cum se poate observa din graficul de mai jos (click pentru marire), in ultimii ani s-a construit tot mai mult, investitorii mizand pe cresterea cererii insa criza economica a determinat o schimbare radicala de atitudine din partea clientilor, acestia fiind acum extrem de reticienti in a mai cumpara ceva inainte ca preturile sa se stabilizeze.

Locuinte finalizate
Locuinte finalizate
Foto: khris

Vestea buna este ca sectorul constructiilor nu s-a prabusit, se construieste in continuare chiar daca cererea este foarte mica. Mai mult, este foarte probabil ca in 2009 sa avem un record in ceea ce priveste numarul locuintelor finalizate, principala cauza fiind numarul extrem de mare de imobile aflate in curs de executie (graficul de mai jos).

Locuinte finalizate versus locuinte in constructie
Locuinte finalizate versus locuinte in constructie
Foto: khris

In ultimul trimestru din 2006 existau 98.167 de locuinte in diferite stadii de executie, la sfarsitul anului 2007 existau 120.570, iar la sfarsitul anului trecut 143.139, deci cu 20% mai mult fata de 2007, si cu 45% fata de 2006.

In conditiile in care cumparatorii straini s-au retras complet iar cei romani nu intentioneaza deocamdata sa achizitioneze o casa, este foarte probabil ca cele 60-70.000 de locuinte ce vor fi finalizate in acest an sa traga si mai mult preturile in jos, chiar daca doar o parte dintre ele vor fi scoase la vanzare.

Vestea buna este ca se construieste. Vestea proasta (pentru unii) este ca preturile vor continua sa scada.

Citeste si comenteaza pe Khris.ro.