"Programul Prima Casa va fi aplicabil din 20 iunie. Beneficiarii vor fi toti cei care astazi nu au o casa in proprietate sau nu au un credit ipotecar in derulare, nu exista criterii de varsta. Normele metodologice vor fi aprobate in maximum 15 zile", a anuntat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

Declaratiile lui Emil Boc:

 • Am simplificat si urgentat procedurile privind acest program.
 • In 15 zile programul va fi operational, deci din 20 iunie.
 • Beneficiarii programului sunt toti cei care nu au o casa in proprietate sau nu au vreun credit ipotecar in derulare.
 • Acestia pot merge dupa 20 iunie sa ceara o garantie guvernamentala, de pana la 60.000 de euro pentru obtinerea unui credit de cumparare a unei locuinte, in conditiile pe care deja le-am discutat, urmand ca ele sa se regaseasca in normele metodologice ce vor fi aprobate in maximum 15 zile: avansul maxim de 5% si cea mai mica dobanda existenta pe piata.
 • Astazi am simplificat si cadrul de functionare a mecanismului de acordare a ajutorului statului pentru achizitionarea primei locuinte.

Precizarile ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea:

 • "Plafonul anual al garantiilor care pot fi emise, conditiile de acordare, criteriile de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice care vor beneficia de Programul Prima Casa, precum si regulile de gestionare vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotarare de Guvern in termen de 15 zile. Incepand de astazi, in termen de 15 zile, vom stabili toate aceste conditii."
 • "Exista un interes crescut fata de Programul Prima Casa, atat din partea persoanelor, cat si din partea bancilor, si exista un interes si din partea Guvernului pentru a mobiliza aceste resurse si a relansa piata imobiliara si piata constructiilor."
 • "Peste 20 de banci au prezentat ofertele, sunt oferte complete care fac referire la nivelul dobanzilor, la nivelul comisioanelor, la nivelul marjelor."
 • "In cursul saptamanii viitoare vom fi in masura sa stabilim cu exactitate criteriile. In mare, criteriile de eligibilitate a bancilor care vor participa la program vor fi impartite in doua seturi: criterii generale pentru banci (o prezenta teritoriala reprezentativa, avansul care este stipulat pana la 5%, faptul ca trebuie sa indeplineasca conditiile de prudenta cerute de BNR si neperceperea de comision in cazul rambursarii anticipate)."
 • "Al doilea set de criterii sunt criterii care privesc costurile creditului: noi credem ca oferta care a fost formulata de banci si conditiile care au fost formulate au fost astfel puse in asa fel incat sa fie foarte stimulative, in special pentru persoane, vor reduce mult costul creditelor, dar si pentru banci."
 • "In Programul Prima Casa intra locuinte deja terminate - din fondul locativ existent, cele din fondul locativ nou, si cele care se vor construi si se vor finaliza in continuare." Peste doar cateva secunde, intrebat de jurnalisti daca pot lua credite prin "Prima Casa" si cei care doresc sa isi construiasca o locuinta, Gheorghe Pogea a raspuns ca "Prima Casa se refera doar la locuinte terminate."