Dan Nica a afirmat, marti, ca programul Prima casa se va referi "in principal" la locuinte nou construite pentru a stimula economia prin crearea de locuri de munca si resurse financiare directionate catre industria constructiilor si sustine ca momentan dobanzile bancilor sunt inca mari, transmite NewsIn. Nica a motivat orientarea programului spre locuinte noi spunand ca un numar cat mai mare de locuinte nou construite va conferi un "sprijin economic concret".

"Dorinta este aceea ca programul Prima Casa sa se refere in principal la locuinte, care sa fie locuinte nou construite, pentru ca sa avem un efect multiplicator in economie (...) Nu putem exclude si posibilitatea ca cineva sa isi achizitioneze, in situatia in care ele sunt mai ieftine, si locuinte din fondul locativ existent. Ideea noastra este de a da un ajutor economiei romanesti si cetatenilor Romaniei in mod implicit, dar mai putin developerilor, pentru ca la un momentdat ei cand si-au facut un business-plan, n-au contat pe programul Prima casa al Guvernului Romaniei si e bine sa nu ne amestecam in propriile lor planuri de afaceri", a afirmat vicepremierul Dan Nica, la finalul sedintei de marti a Coalitiei PDL-PSD.

Dobanzile sunt inca mari

Referitor la discutiile cu bancile pe acest subiect, vicepremierul spune ca reprezentantii acestora au avut o "atitudine foarte pozitiva", dar sustine ca, in opinia sa, dobanzile propuse pentru programul Prima Casa sunt inca mari. "Daca ma intrebati pe mine, ele inca sunt mari si pentru un tanar si o familie tanara ca sa poata sa aiba venituri de o mie si ceva de euro ca sa poata sa acceseze un program de acest tip, inca aceste conditii le consider ca fiind totusi restrictive fata de posibilitatile materiale reale ale familiei tinere. De asta este nevoie si de o abordare mai flexibila si mai inteligenta din partea noastra", a mai spus Nica.

Intrebat daca s-a stabilit o valoare a acestor dobanzi, Dan Nica a afirmat ca acestea nu pot "fi mai mici decat dobanda de refinantare a BNR, daca dobanda va scadea vor scadea si dobanzile". "(...)Nimeni nu isi doreste ca beneficiarii sau cei care sa obtina profit de pe urma programului Prima casa sa fie altii decat beneficiarii, adica familia care doreste sa isi faca o locuinta", a mai aratat Dan Nica.

Problema locuintelor sociale

Totodata, Nica spune ca un alt punct al discutiilor pe tema programului Prima Casa l-a constituit problema necesitatatii existentei unui numar mai mare de locuinte sociale. "Din pacate sunt foarte multe familii tinere care astazi nu au resursele financiare pentru a accesa macar un credit ipotecar, este un program foarte bun acest program Prima Casa, dar el trebuie sa mai rezolve si o alta componenta, in acest program, sau intr-un program separat, in care constructia de locuinte sociale pentru tinerii care nu au posibilitati financiare sa isi intemeieze o familie si sa aiba o casa, de asemenea sa functioneze si la un nivel extins", a mai aratat Dan Nica.