Numarul proiectelor de locuinte incepute de dezvoltatorii imobiliari si cel al autorizatiilor de constructie eliberate in Statele Unite ale Americii au crescut in mai peste asteptarile analistilor, dupa ce atinsesera, in aprilie, cel mai scazut nivel istoric, potrivit cifrelor oficiale corectate cu variatiile sezoniere publicate marti si citate de AFP.

Numarul autorizatiilor de constructie a urcat la 518.000 in ritm anual, cu 4% mai mult decat in luna precedenta, precizeaza Departamentul pentru Comert. Indicatorul cazuse, in aprilie, la 498.000, in ritm anual - cel mai redus nivel de la prima sa publicare, in 1960.

Cresterea din luna mai a depasit asteptarile analistilor, care estimau un nivel de 508.000 autorizatii emise.

Pe ansamblul unui an, reducerea numarului de autorizatii de constructie a atins, la sfarsitul lui mai, 47%.

Numarul autorizatiilor de constructie ofera date privind tendinta pe care o va urma piata constructiilor, afectata de o recesiune fara precedent in ultimii doi ani. Relansarea pietei constructiilor este considerata esentiala pentru reluarea cresterii economice.

Indicator a stadiului actual al pietei constructiilor, numarul proiectelor imobiliare incepute de dezvoltatorii imobiliari a cunoscut si el o revenire, crescand cu 17,2% in raport cu luna aprilie.

In ritm anual, este vorba de 532.000 proiecte demarate, in comparatie cu 454.000 in luna precedenta - de asemenea, cel mai redus nivel atins de indicator de la prima sa publicare, in 1959.

Cresterea depaseste si in acest caz asteptarile analistilor, care estimau o cifra de 485.000.