Statul va garanta, prin programul Prima Casa, si locuintele ce urmeaza sa fie construite. "Am completat cadrul legal pentru programul Prima Casa in asa fel incat sa putem garanta atat locuinte finalizate si inscrise in cartea funciara, cat si locuinte aflate in faza de constructie si locuinte ce urmeaza sa fie construite", a afirmat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

Cele mai importante declaratii ale lui Emil Boc:

  • Completarea pe care am adus-o astazi se refera si la posibilitatea de a achizitiona o locuinta neterminata sau o locuinta care este doar in stadiul de proiect, care urmeaza sa fie construita.
  • Reprezentantii Guvernului au purtat, in ultimele doua zile, discutii ample cu specialistii financiari si cu bancile pentru a putea include in program si aceasta varianta, pentru a intregi scopul actului normativ.
  • Acum putem spune ca Programul Prima Casa si-a atins cele 3 obiective: Primul este acela de a oferi romanilor tineri sau mai putin tineri sansa de a avea, in conditii mult mai bune, acces la cumpararea primei locuinte, in al doilea rand, prin acest program avem sansa sa dezghetam creditarea in Romania, si in al treilea rand, programul va contribui la stimularea activitatii economice, atat cea din sectorul constructiilor, cat si din domeniile conexe activitatii de constructie.
  • Conditiile pentru cei care vor sa acceseze programul raman neschimbate:

- Sa nu detina in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane. Toti cei care la data de 4 iunie nu aveau o locuinta in proprietate pot sa intre in acest program.

- Sa achizitioneze o locuinta in una dintre cele 3 forme pe care le-am mentionat: una gata terminata, una aflata in constructie sau una care urmeaza sa fie construita.

- Sa dispuna de un avans minim de 5% din pretul de achizitie a locuintei - adica cei 3.000 de euro, daca se doreste garantarea unei locuinte in valoare de 60.000 de euro.

- Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar.

  • In ceea ce priveste dobanzile, prin conditiile impuse de noi bancilor prin acest program, costul dobanzilor si al ratelor va cobori substantial. Rata EURIBOR va fi + 4 procente in cazul creditului in valuta si ROBOR + 2,5 in cazul creditului in lei. Astazi vorbim de dobanzi de 10, 11 si 12% in cazul creditelor in valuta.
  • Valoarea totala a dobanzilor pe care beneficiarii programului "Prima Casa" le vor plati va fi aproape la jumatate fata de cat trebuie sa plateasca astazi, pentru un credit ipotecar pe 25 de ani. Daca astazi, un cetatean plateste, in 25 de ani, costuri totale cu dobanzile la un credit de peste 81.000 de euro, la Prima Casa, costurile totale cu dobanzile vor fi de aproximativ 41.000 de euro.
  • Pe baza unor simulari realizate de Ministerul Finantelor, am calculat ratele lunare care trebuie platite de o persoana care doreste sa achizitioneze o casa prin acest program. Astazi de exemplu, daca cineva se duce la banca sa isi achizitioneze o casa prin credit ipotecar, cu o dobanda de 10,5% si valoarea creditului de 50.000 de euro, trebuie sa plateasca lunar o rata de 448 de euro. In cadrul Programului Prima Casa, aceeasi persoana va plati, pentru un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani, o rata lunara de 297 de euro.
  • La fel si in cazul veniturilor minime pe care o persoana trebuie sa le aiba pentru a intra in acest program: Daca astazi, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 25 de ani, trebuie sa ai un venit minimum 897 de euro pe familie, pentru acelasi credit, prin programul Prima Casa, trebuie sa ai un venit minim pe familie de 595 de euro.
  • De maine, curge termenul de 7 zile pentru banci de a informa Ministerul Finantelor cu privire la dorinta de a intra in acest program, prin precizarea clara a dobanzilor, care nu pot depasi plafonul maxim pe care noi l-am stabilit, si ne asteptam sa fie dobanzi mai mici chiar decat cele precizate in actul normativ, si evident limita de garantare - cat sunt dispuse ca valoare, ca suma de bani, sa vina bancile si sa ofere credite. Noi putem garanta credite in valoare totala de pana la un miliard de euro. Ulterior, Ministerul Finantelor va stabili bancile care sunt eligibile si indeplinesc criteriile pentru a intra in program.
  • Acest program nu se substituie celui de locuinte sociale si celui derulat de ANL, care merg mai departe.
  • Normele metodologice pentru Prima Casa au fost semnate si au plecat spre Monitorul Oficial, maine vor fi publicate.

Vezi mecanismul de creditare si garantarein cazul acestui tip de locuinte, prezentat de Gheorghe Pogea.