Cele mai importante declaratii ale lui Emil Boc:
- Completarea pe care am adus-o astazi se refera si la posibilitatea de a achizitiona o locuinta neterminata sau o locuinta care este doar in stadiul de proiect, care urmeaza sa fie construita.
- Reprezentantii Guvernului au purtat, in ultimele doua zile, discutii ample cu specialistii financiari si cu bancile pentru a putea include in program si aceasta varianta, pentru a intregi scopul actului normativ.
- Acum putem spune ca Programul Prima Casa si-a atins cele 3 obiective: Primul este acela de a oferi romanilor tineri sau mai putin tineri sansa de a avea, in conditii mult mai bune, acces la cumpararea primei locuinte, in al doilea rand, prin acest program avem sansa sa dezghetam creditarea in Romania, si in al treilea rand, programul va contribui la stimularea activitatii economice, atat cea din sectorul constructiilor, cat si din domeniile conexe activitatii de constructie.
- Conditiile pentru cei care vor sa acceseze programul raman neschimbate:
- Sa achizitioneze o locuinta in una dintre cele 3 forme pe care le-am mentionat: una gata terminata, una aflata in constructie sau una care urmeaza sa fie construita.
- Sa dispuna de un avans minim de 5% din pretul de achizitie a locuintei - adica cei 3.000 de euro, daca se doreste garantarea unei locuinte in valoare de 60.000 de euro.
- Sa nu aiba in derulare un credit ipotecar.
- In ceea ce priveste dobanzile, prin conditiile impuse de noi bancilor prin acest program, costul dobanzilor si al ratelor va cobori substantial. Rata EURIBOR va fi + 4 procente in cazul creditului in valuta si ROBOR + 2,5 in cazul creditului in lei. Astazi vorbim de dobanzi de 10, 11 si 12% in cazul creditelor in valuta.
- Valoarea totala a dobanzilor pe care beneficiarii programului "Prima Casa" le vor plati va fi aproape la jumatate fata de cat trebuie sa plateasca astazi, pentru un credit ipotecar pe 25 de ani. Daca astazi, un cetatean plateste, in 25 de ani, costuri totale cu dobanzile la un credit de peste 81.000 de euro, la Prima Casa, costurile totale cu dobanzile vor fi de aproximativ 41.000 de euro.
- Pe baza unor simulari realizate de Ministerul Finantelor, am calculat ratele lunare care trebuie platite de o persoana care doreste sa achizitioneze o casa prin acest program. Astazi de exemplu, daca cineva se duce la banca sa isi achizitioneze o casa prin credit ipotecar, cu o dobanda de 10,5% si valoarea creditului de 50.000 de euro, trebuie sa plateasca lunar o rata de 448 de euro. In cadrul Programului Prima Casa, aceeasi persoana va plati, pentru un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani, o rata lunara de 297 de euro.
- La fel si in cazul veniturilor minime pe care o persoana trebuie sa le aiba pentru a intra in acest program: Daca astazi, pentru un credit ipotecar de 50.000 de euro pe 25 de ani, trebuie sa ai un venit minimum 897 de euro pe familie, pentru acelasi credit, prin programul Prima Casa, trebuie sa ai un venit minim pe familie de 595 de euro.
- De maine, curge termenul de 7 zile pentru banci de a informa Ministerul Finantelor cu privire la dorinta de a intra in acest program, prin precizarea clara a dobanzilor, care nu pot depasi plafonul maxim pe care noi l-am stabilit, si ne asteptam sa fie dobanzi mai mici chiar decat cele precizate in actul normativ, si evident limita de garantare - cat sunt dispuse ca valoare, ca suma de bani, sa vina bancile si sa ofere credite. Noi putem garanta credite in valoare totala de pana la un miliard de euro. Ulterior, Ministerul Finantelor va stabili bancile care sunt eligibile si indeplinesc criteriile pentru a intra in program.
- Acest program nu se substituie celui de locuinte sociale si celui derulat de ANL, care merg mai departe.
- Normele metodologice pentru Prima Casa au fost semnate si au plecat spre Monitorul Oficial, maine vor fi publicate.
Vezi mecanismul de creditare si garantare in cazul acestui tip de locuinte, prezentat de Gheorghe Pogea.
2. Ca sa ne dam seama cum a ajuns invatamantul si incotro se indreapta este suficient sa observam ca prim-ministrul este nevoit, pentru a strange cativa profesori, sa iasa si sa promita ca totusi bacalaureatul va fi platit. Asta in conditiile in care legi organice nu au fost respectate. In conditiile in care prin ministerele "productive" sunt sifonate sume colosale. In conditiile in care statul se indreapta repejor spre incapacitate de plata a salariilor... Poate de foame sa vina cineva la bac..
a Guvernului - aia in care a venit si Basescu
sa spuna ca se face prea multa carte si prea putin sport -
s-au adoptat "normele metodologice"
ale programului Prima Casa
*
Ieri s-a constata ca "normele metodologice" trebuie modificate...noroc ca nu aparusera inca in Monitorul Oficial...vor aparea azi sau maine cu modificarile facute ieri.
"
Acest Guvern si acest "jurist supecalificat",
ca altfel nu pot sa-i spun, Emil Boc
era cat pe-aci s-o dea in bara
cu un act normativ
de rang secundar...niste norme metodologice
care au au un domeniu restrans de aplicabilitate
(o da in bara oricum,
asta se va vedea in urmatoarele luni,
...mecanismul birocratic conceput pentru
Prima Casa este absolut na-u-ci-tor...
...iar bancile.... este destul de clar...
...nu sunt prea exuberante...ca de-aia le cearta Tatucul...presa va fi nemiloasa...ca vine vara...
...pleaca Parlamentul si Justitia in vacanta....interviurile cu tinerii care nu-si iau prima casa vor abunda...).
*
Asadar Guvernul Boc a dat un mega kix
cu prima lui Ordonanta...aia cu interzicerea
cumulului pensie-salariu....
si mai dadu un chix cu
redactarea reglementarii
pentru al doilea brend asumat: "Prima Casa"
*
Comunistii au visat candva sa adopte un Cod Civil si un Cod Comercial...dar pana la urma
nu s-au incumetat.
Si atentie, in anii 50 aia ii mai aveau la dispozitie,
care la Canal, care pe functii inferioare,
pe cativa dintre marii jurist formati "inainte".
Codul Familiei dateaza din 1954 si
este o lege destul de functionala,
nu au fost necesare modificari majore
dupa Revolutie.
Nu mai spun insa ce sansa in plan legislativ
pentru revenirea la normalitate
a fost faptul ca in 1989 inca erau in vigoare
Codul civil "burghezo mosieresc"
si Codul Comercial "capitalist".
*
Iar acum Guvernul Google care nu poate scrie ca lumea o ordonata cu 4 articole sau o norma metodologica se incumeta sa faca ei un Cod Civil. Dezastru !!!
"Traieste bine omu'
Mincind ce a taiat Ciomu."
E plina tara asta de infometati ca voi ce nu le ajunge o casa, nu le ajunge o masina etc. vor sa atinge nivelul de cocalar, cioban, samd !
Mi se pare absolut normal si corect ca nici unul din voi sa poata fi inscris in acest program. De indata ce iti permiti sa ai o a doua casa, o a doua masina e clar ca ai o situatie cu mult peste medie ... bravo tie (cat la suta sunt bani munciti?!), dar pentru acest lucru consider ca trebuie sa platesti (ca de` ... iti permiti) impozite si taxe de zeci de ori mai mari. In acest fel sa aiba o sansa si studentul care termina o facultate facuta pe bursa lui, isi intemeiaza o familie si doreste sa aiba si el o viata in Romania asta mizera.
Din pacate ... trebuie sa invinga atat sistemul de 2 bani din tara asta cat si cocalarii ce se inmultesc ca paduchii !!
Mult succes la luat credite pe 30 de ani!
Prapastia nu e departe
pentru curiosi, www.bcee.lu/en
in plus creditul il iei in 4 zile !
in Romania noi bancile jecmanesc in continuare, 4 procente peste euribor !!! afara au sub 1 procent in plus !
Sincer, ma asteptam la altfel de masuri de la un PDL asa-zis de dreapta. Ar trebui incurajata libera concurenta, nu tot pompati bani inspre categorii de populatie total inactive, ca poate-poate s-or dezmorti.
Suntem mereu tratati ca niste asistati sociali, probabil ne considera niste cretini, care pun botul la cea mai gogonata minciuna. Si mereu suntem santajati cu tentatia asta a locuintelor moka, pentru ca avem deja acest reflex din perioada comunista.
Oameni buni, la baza unei societati sanatoase sta munca, inventivitatea si libera concurenta. Atita vreme cit o sa asteptam pomeni din munca altora, o sa raminem la stadiul de sclav supus, care primeste tot ce i se arunca, si nu are nimic de zis, nimic al sau pentru care sa lupte.
Puneti mana fratilor si muncititi si nu mai asteptati sa va cada din cer nimic!
Combinatii normal ca sunt ca peste tot dar nu asta este scopul intregului proiect...frustratzilor
Sa stii ca normele alea cu 8-10 ore de munca pe zi maxim nu sunt puse degeaba...in curand o sa te doara ficatu`, ba splina ba nu stiu ce....o viata ai si daca te "prinzi" asa cu lucrurile care raman in urma ta ce rost mai are ...acumularea de bunuri nu e foarte sanatoasa din punctul meu de vedere...da o masina peste tine maine si habar nu ai cum e sa mirosi o floare, sau sa respiri un aer de munte.
masura cu casa mi se pare hilara din start propunand un pret mult prea mare pt 2 camere cu 6 pereti si apoi vor cumpara cei cu relatii care nu-si vor mai plati ratele statul va scoate la licitatie casa la juma de pret si o ruda o va cumpara:D in general asta facand cei care oricum aveau bani necesari cumpararii a cel putin o locuinta:)...stiu cazuri de baieti de bani gata care se pregatesc sa faca asta ca sa faca un ciubuc....
In acest program statul nu da nimic moka, doar garanteaza!
In cazul cel mai fericit in care toti or sa isi plateasca ratele statul nu o sa cheltuiasca nici un leu. Cine nu isi va plati ratele va zbura din casa.
Si cei care beneficiaza de acest program muncesc ca si voi si nu asteapta gratis nimic si nici pomeni ci doar preturi / dobanzi DECENTE!
Pai o masina de cum ai iesit cu ea pe poarta dealerului i-a scazut pretul cu 10%. In 5 ani nu mai iei decat jumate din banii pe care i-ai dat pe ea. De ce s-ar scumpii apartamentele? Are cineva o explicatie logica pentru asta?
- in Ro sunt circa 4300 sucursale si agentii bancare;
- fondul de garantare are 19 agentii;
- din cele 4300 sucursale si agentii bancare, sa zicem ca numai 2000 intra in acest program( nu toate bancile vor avea acces);
- daca in prima zi de functionare a acestui program, fiecare sucursala trimite cate un singur dosar catre fond, rezulta circa 100 dosare de analizat pentru fiecare agentie teritoriala a fondului.
Credeti ca fondul are suficienti angajati pentru a face fata acestui volum de dosare?
Cum vor fi selectate cele care intra in fata la analiza?
Daca in prima faza a programului vor fi disponibili 100 mil EUR, cred ca aceasta prima faza va dura cu indulgenta O ZI.
Multumesc.
In locul meu , in acea camera ar putea veni cineva cu si mai putini bani decat mine...si astfel rezolvati 2 cazuri. Dar, de ce sa va bateti voi capul...?
a se lua ca un pamflet
cum la noi comisioanele reprezinta cam 3/4 din dobanda(la unele banci chiar mai mult- il calculeaza lunar la soldul initial), ganditi-va cam care este rata lunara....
prin programul prima casa, rata este cam de 299.04 euro, dar ea nu include nici un comision sau asigurare....
s-au negociat si aceste lucruri sau ramane la latitudinea bancilor?
o alta problema, cum vor reusi sa traiasca din 295 euro pe luna familia respectiva?trebuie sa renunte la multe lucruri, si asta pe o perioada destul de lunga de timp...., iar daca comisioanele raman la discretia bancilor, perioada inseamna 25 ani....merita efortul? muncesti si te chinuiesti o viata doar pentru a-ti lua o cutiuta de casa?