Normele de implementare a programului "Prima Casa" au fost publicate. Locuinta achizitionata nu poate fi instrainata timp de 5 ani

de Ioana Morovan     HotNews.ro
Joi, 18 iunie 2009, 16:46 Economie | Imobiliar


Hotararea de guvern privind aprobarea normelor pentru programul "Prima Casa" sunt publicate in Monitorul Oficial, partea I, nr.418/18.VI.2009. Documentul poate fi consultat (click pe M. Of. Partea I nr. 418 - Deschide).
Intre obligatiile participantilor la program, prevazute in document, se numara: "sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobindirii".

Dintre principalele prevederi incluse in Hotararea de Guvern:

Definitii:

 - promisiune unilaterala de creditare: document prin care finantatorul isi exprima disponibilitatea de a acorda o finantare unui beneficiar. Documentul are o valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni
- promisiune de garantare: document emis de FNGCIMM catre finantator, prin care FNGCIMM isi exprima intentia de a garanta finantarea. Documentul are o valabilitate pe perioada de constructie a locuintei, dar nu mai mult de 18 luni.

Garantia:
 • Garantia emisa de FNGCIMM este platibila la prima cerere scrisa a finantatorului. Valoarea acesteia se reduce cu ratele de capital (principal) rambursate de beneficiar.
 • Contractul de garantare va cuprinde - valoarea maxima a garantiei acordate in euro si exprimata in moneda nationala sau acordate in moneda nationala.
 • FNGCIMM monitorizeaza garantiile acordate. Aceasta presupune, intre altele, urmarirea si verificarea indeplinirii de catre finantator a tuturor obligatiilor asumate prin contractul de garantare, la termenele si conditiile prevazute de acesta.
 • Plata garantiei se va face in maximum 15 zile de la data primirii de catre FNGCIMM a cererii de polata, fara a depasi 90 de zile calendaristice restante la plata de catre beneficiar.
 • Sumele garantate se platesc finantatorului de catre MFP din bugetul de stat, prin bugetul MFP - Actiuni generale si se recupereaza prin executare silita de catre ANAF de la beneficiarii finantarii garantate, persoane fizice.
Dispozitii finale:
 • In termen de 7 zile calendaristice de la data publicarii in Monitorul Oficial finantatorii vor transmirte FNGCIMM si MFP nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finantarilor in cadrul programului precum si valoarea estimata a finantarilor care urmeaza sa fie garantate si a promisiunilor de garantare care vor fi solicitate in 2009 in cadrul programului.
 • FNGCIMNM este autorizat sa evalueze, la intervale regulate de 3 luni, modul de utilizare de catre finantatori a plafonului alocat si sa efectueze realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate.
Criterii de eligibilitate pentru beneficiari:
 • La data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului "Prima Casa":
 • nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar; dovada indeplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe proprie raspundere a beneficiarului, data in forma autentica
 • se obliga sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu 3 rate de dobanda
 • se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata in primii 5 ani de la data dobandirii; dupa expirarea acestui termen, in cazul preluarii contractului de catre un tert, acesta trebuie sa indeplineasca criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii programului
 • se obliga sa asigure locuinta achizitionata de finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor si cesioneaza drepturile de despagubiri in favoarea statului roman.
Beneficiarii pot achizitiona a) locuinte finalizate; b) locuinte care urmeaza sa se construiasca; c) locuinte aflate in faza de constructie - constructie la rosu.
 • In cazul locuintelor mentionate la punctele b) si c), pe langa criteriile de mai sus, beneficiarii trebuie sa prezinte finantatorului un antecontract incheiat cu o societate de constructii.
Criterii pentru finantatori:
 • costul total al finantarilor se compune din: rata dobanzii EURIBOR + o marja de maximum 4% pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,5% pe an pentru creditele in lei; marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator
 • comisionul de gestiune datorat FNGCIMM este de 0,37% pe an, calculat la soldul finantarii
 • nu percep comision de rambursare anticipata
 • durata maxima a creditului este de 30 de ani
 • contractul de credit nu contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre finantator a acestuia.
 • accepta sa instituie si sa reinnoiasca in favoarea statului roman o ipoteca de rangul I asupra locuintei achizitionate in cadrul programului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8423 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  dobinda (Joi, 18 iunie 2009, 17:21)

  io [anonim]

  parca se laudau ca vor obliga bancile sa presteze dobinzi mici.
  pai euribor+4% numai mica nu e, in conditiile in care BRD da curent credite cu euribor+2.5%.
  programul PRIMA TZEAPA !
  adica daca banca nu-ti da 60.000 credit cu 6%,
  lasa ca-i iei prin program guvernamental de garantare cu 8%.
  holy crap !
  • +1 (3 voturi)    
   tu (Joi, 18 iunie 2009, 18:04)

   esti un bou [anonim] i-a raspuns lui io

   asa-i romanu nu intelege nimic da isi da cu parerea.... nu stiu cine te-a prostit dar nu exista acum in piata EURIBOR + 2,5 si EURIBOR la 3 luni e 1,235 + 4= 5,235, comisioane incluse si fara comision de ramb anticipata, se plateste doar un comision de 0,37% la fond ...succes
   • +2 (2 voturi)    
    oricum (Joi, 18 iunie 2009, 18:31)

    un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui esti un bou

    5.235% e foarte putin si tinand cont de dobanzile la depozite.

    Pai in prezent poti face depozite in EUR cu dobanda de 6.5% pe an, deci mai mare decat dobanda acestor credite.

    Poate sa iasa asa un produs pe piata (ca aceste credite)? Eu ma indoiesc.

    Daca ar iesi, cineva care are banii pentru un apartament ar putea sa faca credit cu 5.235% dobanda, sa cumpere apartamentul, si sa puna banii sai in depozit, cu dobanda 6.5%.
    Adica sa primeasca bani de la banca pe degeaba.
  • +1 (1 vot)    
   cuvantul cheie (Joi, 18 iunie 2009, 19:19)

   gimini [anonim] i-a raspuns lui io

   Cuvantul-cheie in toata povestea asta e "euribor".

   Cata vreme dobanda de 5,5 nu e fixa ci depinde de euribor, oricine se baga la Prima casa fara a avea minim 1000 de euro (acum) si perspectiva sigura de job pe urmatorii 5 ani e sinucigas sau cretinopat.

   Euribor e mic in clipa asta din cauza deflatiei declansata de criza economica prin care trece zona euro. Peste cativa ani insa va fi inflatie masiva si creditaciosii se vor trezi cu euribor de 6-7%.
 • +1 (1 vot)    
  traiasca creditul (Joi, 18 iunie 2009, 17:27)

  abc [anonim]

  Da, da, noi ne dorim preturi mai mari.
  Asta cu macroeconomia e important pt noi. Da, da.
  Noi nu ne intrebam ce poate sa faca statul pt noi ci ne intrebam ce putem sa facem noi pt stat. Da, da.
  Si atunci trebuie deci sa sustinem preturile mari. Da, da. Sa luam deci credite....
  Bleahhhh...
 • +3 (3 voturi)    
  :)) (Joi, 18 iunie 2009, 17:28)

  UNU [anonim]

  Ratele cum sunt? Egale pe tot parcursul creditarii? Ori in 90% din perioada platim mai mult dobanda???
 • 0 (0 voturi)    
  sunt putin nedumerit (Joi, 18 iunie 2009, 18:47)

  alin [anonim]

  Eu si sotia mea avem un apartament intr-un oras mic de munte. Noi am dori sa ne mutam in Timisoara unde si stam in prezent. Adica noi nu o sa putem beneficia de acest program ,,prima casa'' pentru ca avem o locuinta intr-un oras care nu putem muncii? Ce tampenie din partea guvernului daca nu te lasa sa iti cumperi cate locuinte vrei daca ai posibilitatea
  • +2 (2 voturi)    
   Cum nu te lasa (Joi, 18 iunie 2009, 19:16)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui alin

   Eu nu inteleg, unde scrie in hotararea asta ca nu ai voie sa iti cumperi casa? Eu am parcurs tot textul si nicaieri nu scrie ca in Romania este interzis sa ai mai mult de o casa. Ok, ca nu garanteaza statul, asta e alta problema, dar daca tot ai poibilitatea poti sa iti iei si 10. Te duci frumos la banca si ceri credit sa iti cumperi 10 case. Sau, daca chiar ai posibilitatea, poti sa cumperi chiar si cu banii jos, acest lucru fiind perfect legal in Romania, chiar daca multi oameni nu stiu acest lucru.
   Si probabil daca citeai titlul programului vedeai ca se numeste prima casa nu primele cinspe case. Dar asa sunt oamenii, dupa 45 de ani de comunism nu stiu decat sa ceara de la stat.
   • -3 (3 voturi)    
    pentru gigi (Joi, 18 iunie 2009, 19:49)

    ionel [anonim] i-a raspuns lui gigi

    Pritene da-mi voie sa iti spun ca esti un tembel, omul de mai sus se simte discriminat, ;la fel se simt si cei care platesc dobanzi mult mai mari pentru credite luate anterior.
    Probabil aia sunt vinovati ca nu au avut rabdare sa astepte legea asta
    • +3 (3 voturi)    
     da-mi voie sa iti spun (Joi, 18 iunie 2009, 20:02)

     Ghita [anonim] i-a raspuns lui ionel

     cu toate consideratia ca o gandire mai idioata nu am gasit. tu nu te simti discriminat ca azi cam esti obligat sa te speli, cat timp acu doua mii de ani era doar o chestiune de bun simt?!
 • 0 (0 voturi)    
  scuze, dar nu cred ca ai inteles (Joi, 18 iunie 2009, 20:07)

  alin [anonim]

  Scuza-ma prietene, dar cred ca nu ai inteles ceea ce vroiam sa spun. Statul nu te mai crediteaza sa iti cumperi o locuinta daca ai deja una,,nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar; dovada indeplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe proprie raspundere a beneficiarului, data in forma autentica'. Ai inteles? Eu numai am bani de-a mai cumpara una si trebuie sa fac rate, asa ca statul nu va vrea sa ma mai ajute sa cumpar una.
  • +2 (2 voturi)    
   siii (Joi, 18 iunie 2009, 20:52)

   mdea [anonim] i-a raspuns lui alin

   nu poti sa o vinzi pe prima daca tot nu stai in ea?

   De ce te-ar ajuta statul sa o cumperi pe a doua? Ma rog, eu nu inteleg ajutorul statului nici la prima, dar e alta problema.
 • +1 (1 vot)    
  Prima Teapa (Joi, 18 iunie 2009, 23:22)

  andrei [anonim]

  E o mare teapa, la fel ca si programul ANL. ideea cu care s-a inceput s-a pierdut pe drum Aceasta era: tinerii care doresc sa-si achizitioneze-construiasca PRIMA CASA -locuinta beneficiaza de acest program . In momentul in care se spune ca nu trebuie sa detii la momentul respectiv o locuinta, deja lucrurile se schimba total Beneficiarii acestui program nu mai sunt tinerii ci constructorii, adica aia care construiau cu 300 de euro mp si-l vindeau cu 2000. Trebuie facut ceva pentru ei, are dreptate dl Boc. !!!!!!
  In rest, sa zicem, eu, ca sa nu se supere cineva, am avut 123 de case pana acum am facut 10 mil de euro, dar acum nu am casa pt ca am vila pe numele soacrei, celelalte 49 de apartamente pe al mamei si eu nu am casa! Ajutati-ma dl boc, vreau si eu o casa sa o inchiriez cu bani mai multi decat dau rata, ca 10 mil de euro sunt in depozite si nu umblu la ei ca iau dobanda buna! Multumesc dl.boc, ca va-ti gandit la noi astia amaratii cu milioanele de euro blocate in banci, sunteti un adevarat prim ministru! Iar voi aia tineri si saraci oricum nu va incadrati ce atata vaicareala, la munca!
  • 0 (0 voturi)    
   tanar si nelinistit!!! (Vineri, 19 iunie 2009, 21:59)

   mariutza [anonim] i-a raspuns lui andrei

   mare dreptate ai!!! cand s-au mai gandit cei "de sus " la noi, amaratii ca sa se mai gandeasca si acu??! MARE TZAEPA!!!!!!!!!!!
 • -2 (2 voturi)    
  dar la noi la proprietarii cine se gandeste ?! (Joi, 18 iunie 2009, 23:26)

  bogdan [anonim]

  Am un apartament de 2 camere in Bucuresti-Vitan (la moll) si ma chinui din primavara sa-l dau cu 80.000 euro si nu gasesc. Acum ma suna lumea sa-l dau cu 60.000, ca cica atata e creditul de la stat. Adica practic statul a fixat implicit un pret maximal - nu mi se pare normal. Valoarea maxima a creditului trebuia sa fie ca si pana acum in functie de veniturile celui care cumpara. Practic toate casele acum se vor tranzactiona la preturi de 50.000 + sau - 25%, fct de nr de camere, zona si amenajare.
  Prost am fost ca n-am vandut vara trecuta, ma ruga lumea sa le vand cu 100.000 dar eu nu si nu ... :(
  • +1 (1 vot)    
   piata fixeaza pretul (Vineri, 19 iunie 2009, 10:18)

   VictorS [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

   E drept ca piata pana in 60 si ceva de mii o sa reinvie insa nu inteleg de ce e o problema asta pt cineva. prietena mea a primit oferta de 100 k anul trecut si anul asta ar vinde si cu 60, care e problema?

   asa e viata stai in statie si uneori vine mai des tramvaiul care merge in alta zona...

   Eu as zice ca iar isi fac astia matrapazlicurile cu banii de la buget - dar deja daca ma mai enervez cu asta sunt eu masochist.
  • +1 (1 vot)    
   nu se gandeste nimeni (Vineri, 19 iunie 2009, 10:33)

   eu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Sigur nu programul prima casa, dar trecand de asta, cand eu cautam sa cumpar o locuita anul trecut in februarie si vedeam ce preturi sunt si ma certam cu proprietarii ca cereau asemenea preturi (fara nici o motivatie logica: apartament cf2 langa cora pantelimon la care nu se facuse nimic de cand era facut, fara loc de parcare si pe straduta caruia nu am putut sa bag masina la pretule de 80.000 eur, garsoniera pod colentina la 75 000 eur etc.)stateam si ma gandeam: oare nu s-o intoarce roata... si iata ca s-a intors... asa ca hai sa lasam gainariile astea cu "la noi cine sa gandeste" ca sunt specifice noua, orice s-ar intampla noi avem ceva sa ne plangem... nu conteaza ca ne-a fost bine la un moment dat si ca atunci nu ne-a pasat de altii.
  • +1 (1 vot)    
   ceva (Vineri, 19 iunie 2009, 15:24)

   ceva [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   Mai precis cate case ai tu domnule proprietar? Ti se pare nedrept ca nu mai poti vinde cu 100k? Daca ai vinde sa-ti iei altceva ai gasi si tu mai ieftin decat anul trecut in vara, deci ar fi aceeasi chestie. Dar nu, hai sa facem specula sa ne imbogatim noi astia care am luat pe vremea lu ceasca apartamente gratis, lasa-i pe aia mici care ies din facultati sa munceasca sa-si dea tot salariu pe o chirie.
 • +1 (1 vot)    
  cateva aspecte (Vineri, 19 iunie 2009, 0:08)

  bernard70 [anonim]

  O sa notez cateva aspecte care imi par interesante:
  1. "Beneficiarul" (persoana fizica) (anexa2, art 1, lit. h) se obliga sa asigure locuinta achizitionata din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor si cesioneaza drepturile de despagubiri in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice.
  -adica- daca se intampla ceva cu imobilul achizitionat - firma de asigurari despagubeste statul, nu "beneficiarul". Dar, asta nu scuteste "beneficiarul" de plata in continuare a ratelor.

  2. teoretic, "prima casa" se adreseaza cumpararii de locuinte finalizate, care urmeaza sa se construiasca sau la rosu. pentru ultimele doua e necesar un contract de constructie, respectiv un antecontract de vanzare-cumparare. Dar, (anexa 2, art.1, lit.b) "achizitioneaza in cadrul programului o locuinta finalizata, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legii si libera de sarcini, cu exceptia privilegiului vanzatorului asupra pretului; " si, (art. 22) "Inainte de expirarea termenului de valabilitate a promisiunii unilaterale de creditare, beneficiarul prezinta finantatorului documentele din care rezulta finalizarea locuintei. Daca la aceasta data finantatorul constata indeplinirea integrala de catre beneficiar a criteriilor programului, aproba finantarea sub conditia obtinerii garantiei FNGCIMM. "
  -adica- in realitate se primesc bani doar pentru achizitionare unui imobil finalizat. Daca e la rosu sau urmeaza a se construi, se primesc banii/creditul in momentul in care se doveste ca imobilul e finalizat!!! La revedere plata anticipata pentru dezvoltatori! La revedere casuta construita cu "prima casa"...
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate (Vineri, 19 iunie 2009, 1:17)

   gigelu [anonim] i-a raspuns lui bernard70

   dar probabil ca asta e singura metoda de a preveni abuzuri de genul luat banii, nefinalizare constructie, neplata rate---> teapa sigura pentru stat fiindca garantia ramasa e doar terenul si nivelul costructiei. deci, foarte putin. s-a si explicat ca dezvoltatorul trebuie sa ia credit, dar va fi ceva mai lesne <vom vedea pana la urma) deoarece are cumparatori prin acest program. e destul de complicat....

   oricum, la momentul asta programul e mai mult pentru cele finalizate/in finalizare. e oarecum logic. oarecum. mai incolo, poate programul se dezvolta si vor introduce si facilitati clare si pentru constructii de la zero, poate cu finantari pe faze de executie
  • 0 (0 voturi)    
   combatere (Vineri, 19 iunie 2009, 12:34)

   007 [anonim] i-a raspuns lui bernard70

   Vreau sa iti imbunatatesc cunostintele, fara nici o rautate, probabil nu cunosti situatia.

   Daca se intampla ceva cu imobilul asigurat (incendiu, cutremur, explozie, etc.)care duce la o dauna totala a imobilului, firma de asigurari plateste despagubirile care acopera creditul ramas, iar diferenta de bani o primeste proprietarul. Daca se intampla sa fie o dauna partiala (o inundatie, sau alte chestii mai minore) firma de asigurari repara imobilul asigurat si tu platesti in continuare ratele la banca deoarece stai in continuare acolo.
   • 0 (0 voturi)    
    corectie (Vineri, 19 iunie 2009, 23:40)

    bernard70 [anonim] i-a raspuns lui 007

    normele de aplicare prevad clar ca "beneficiarul": "cesioneaza drepturile de despagubiri in favoarea statului roman" (anexa 2 - art. 1 litera H)

    nu se mentioneaza absolut nimic in legatura cu impratirea despagubirilor intre stat si "beneficiar" iar textul acestui aliniat nu cred ca poate fi interpretat in sensul impartirii despagubirilor acordate de firma de asigurari.
 • 0 (0 voturi)    
  Prima casa - Programul Absurdului (1) (Vineri, 19 iunie 2009, 2:14)

  bernard70 [anonim]

  "Prima casa" = Cadou absurd!

  La 1 miliard de EUR, cu suma maxima garantata de 60.000 EUR, avem un minim de 16.700 de credite garantate de stat.

  Presupunem ca 2-3% (adica 334-501 credite, calculate la valoarea maxima de 60.000 EUR) din creditele acordate cu "prima casa" vor avea restanta la plata de mai mult de 90 de zile. Daca am inteles bine, la intarzieri de plata de 90 de zile bancile au dreptul absolut de a cere si primi suma garantata de stat (maxim 60.000 EUR). Asta inseamna cheltuieli de la bugetul de stat de 20-30 milioane EUR pentru o rata de 2-3% a creditelor neperformante.

  E interesant ca programul "prima casa" se adreseaza doar persoanelor care, la momentul publicarii legii "prima casa" in Monitorul oficial, nu detin in proprietate (unica sau comuna) un imobil. Legea prevede ca ANAF sa inceapa executarea silita. Tot legea prevede suspendarea temporara totala sau partiala in cazuri in care se genereaza "consecinte sociale deosebite."

  Interesant este urmatorul aspect: conform Ordonantei Guvernului 92/2003 (privind codul de procedura fiscala), art. 143, alineat (3) se prevede ca "În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare."

  Legea in vigoare pentru "spatiul minim locuit" este legea 114/1996 (cu modificarile si completarile ulterioare - ultima republicare pe 11 decembrie 2008), care prevede ca spatiul minim (exigente Minimale - Anexa 1 - B) este de:

  pt. 1 persoana - 1 camera - 37 mp utili (58 mp construiti)
  pt. 2 persoane - 2 camere - 52 mp utili (81 mp construiti)
  pt. 3 persoane - 3 camere - 66 mp utili (102 mp construiti)
  pt. 4 persoane - 3 camere - 74 mp utili (115 mp construiti)
  pt. 5 persoane - 4 camere - 87 mp utili (135 mp construiti)

  Imi pare evident ca locuintele existente care nu satisfac aceste cerinte minimale se incadreaza automat sub incidenta legii locuintei.
 • 0 (0 voturi)    
  Prima casa - Programul Absurdului (2) (Vineri, 19 iunie 2009, 2:16)

  bernard70 [anonim]

  Sa continuam...

  Normele de aplicare a legii "prima casa" prevad:

  art 17, alin. (1)
  "Sumele garantate de FNGCIMM se platesc finantatorului de catre Ministerul Finantelor Publice din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor Publice - Actiuni generale, si se recupereaza, prin executare silita, de catre organele competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de la beneficiarii finantarii garantate, persoane fizice, conform reglementarilor legale in materie de colectare a creantelor fiscale."

  si

  art.18, alin (1) si (2)

  (1) In temeiul titlului executoriu, organele fiscale vor proceda la emiterea si comunicarea somatiei de plata pentru sumele individualizate in inscrisul prevazut la art. 17 alin. (2), executarea silita urmand sa se realizeze potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
  (2) In cazul in care popririle infiintate de organul de executare genereaza consecinte sociale deosebite, organul fiscal poate dispune, la cererea debitorului si tinand seama de motivele invocate de acesta, fie suspendarea temporara totala, fie suspendarea temporara partiala a executarii silite prin poprire, conform prevederilor Codului de procedura fiscala.

  si OUG 60/2009 (legea "prima casa"), art.1, alin (8) si (9):

  " (8) Creanțele rezultate din garanțiile acordate și plătite
  instituțiilor de credit în cadrul programului „Prima casă” sunt
  creanțe bugetare a căror recuperare prin executare silită se
  efectuează de Agenția Națională de Administrare Fiscală,
  conform procedurii reglementate de Ordonanța Guvernului
  nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu
  modificările și completările ulterioare.
  (9) Valorificarea bunului care face obiectul contractului de
  garanție, în cadrul procedurii de executare silită prevăzute la
  alin. (8), se efectuează de către organele competente ale
  Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
  "
 • 0 (0 voturi)    
  Prima casa - Programul Absurdului (3) (Vineri, 19 iunie 2009, 2:17)

  bernard70 [anonim]

  DAR, conform Legii 92/2003 (privind codul de procedura fiscala), art 143, alin (3):

  "În cazul debitorului persoană fizică nu poate fi supus executării silite spaţiul minim locuit de debitor şi familia sa, stabilit în conformitate cu normele legale în vigoare."

  Astfel, executarea silita este ilegala.

  Statul va fi obligat sa plateasca toate creditele cu restante bancilor (in limita a 60.000 EUR/credit), fara a putea sa execute silit vreun "beneficiar" al programului "prima casa".

  Nici macar pe cei care au achizitionat cu "prima casa", de ex. 2 persoane la 3 camere cu 70 mp utili, pentru ca astfel ar priva "beneficiarul" de un imobil mai mare decat "spatiul minim locuit", dar care e compus si din "spatiul minim de locuit" (care, da!, nu poate fi executat silit!). In situatia de exemplu, nu cred ca statul va putea executa silit doar o camera din apartamentul de 3 camere...

  Prin urmare statul roman nu promoveaza program de "imobile cadou".

  "Prima casa". Un program absurd.
 • 0 (0 voturi)    
  Atentie !!! (Vineri, 19 iunie 2009, 10:28)

  mihai [anonim]

  Am citit si comentariile altora si vad din textul legii ceva nou care seamana a tunuri imobiliare.
  Deci eu ca tzepar iau apartament cu garantia statului dupa care nu mai platesc.
  Pentru ca am luat apartament sub spatiul minim garantat nu ma poate executa deci raman cu imobilul !
  Cine credeti ca are acces la acest program ?
  1. Oamenii de rand care isi iau de la gura sa plateasca ratele sau
  2. Rekinii imobiliari care vor face bani pe kestia asta sau camatarii care pot lua prin terti case cu nemiluita

  Eu personal nu cred ca statul vrea sa faca ceva pentru populatie.

  De asemenea imprumutul la FMI este luat si acela cu cap.
  Zice guvernu ca e luat pentru investitii.
  Sa zicem ca-l cred.
  Cand or incepe sa faca dea bani pentru proiectele de investitii cine credeti ca are prioritate:
  1. Oamenii de rand care vor sa faca o afacere in RO
  sau
  2. Clientela politica care trebuie sa-si recupereze banii sau sa si-i dubleze pentru ca au investit in functiile din guvern pentru cei prezenti acum acolo.

  Deci oricum ar fi noi privim din prisma omului de rand si incercam sa potrivim daca guvernul kiar s-a gandit la noi si uite ce ne ajuta , pe cand guvernul in timpul sedintelor discuta cum sa mai tzepuiasca niste fraieri pentru ca sa fim sincer la 18 mils sau cati au mai ramas in RO inca mai au de unde sa aleaga !!!
 • 0 (0 voturi)    
  link corect (Vineri, 19 iunie 2009, 11:15)

  bedexe [utilizator]

  http://www.monitoruloficial.ro/emonitor2/index.php?zi=18&luna=06&an=2009

  Gratuit e disponibil 10 zile :

  e-monitor
  Produs electronic conţinând actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.
  (Legea nr. 224 /2009)
 • 0 (0 voturi)    
  Ierarhia imprumuturilor !? (Vineri, 19 iunie 2009, 16:21)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua, vreau sa va intreb daca este undeva o clasificare a imprumuturilor precum si conditiile de obtinere a lor. Se tot vorbeste fie de 60.000 E fie de 50.000 E dar pentru cei care vreau sume mai mici spre exemplu 30.000 E sau 20.000 E ce conditii trebuie sa indeplineasca.
  Imi cer scuze in caz ca in M. Of. Partea I nr. 418 sunt redate aceste informatii dar nu pot deschide acest document.
  Cu respect, Adrian.
  • 0 (0 voturi)    
   ca si pana acum (Vineri, 19 iunie 2009, 23:34)

   bernard70 [anonim] i-a raspuns lui Adrian

   Origramul "prima casa" nu prevede o "clasificare" a imprumututilor (creditelor). O persoana X va putea lua credit de la banca la fel de mult ca si pana acum (se face un scoring in functie de veniturile fixe ale familiei, si un % din veniturile familiale fixe sunt laute in calcul). Singura diferenta - daca bancile depun oferte concrete pana la sfarsitul saptamanii viitoare - va fi cadobanda anuala efectiva ar trebui sa fie mai mica.

   Acest "program" nu ajuta la primirea unui credit mai mare, ci doar primirea aceleiasi sume la o dabanda ceva mai mica.

   Pe scurt, daca banca va dadaea inainte un credit de maxim 19.000 E pe 15 ani, la fel de mult da acorda si acum.
 • 0 (0 voturi)    
  PRIMA CASA (Luni, 22 iunie 2009, 0:34)

  CATA [anonim]

  DACA STIE CAREVA CU M SE CALCULEAZA RATA LA 60000 DE EURO IN 30 DE ANI PLATIM 150000 . DECI 417 EURO/LUNA CE SALARIU MINIM TREBUIE SA AVEM
  • 0 (0 voturi)    
   prima casa (Luni, 6 iulie 2009, 15:43)

   manolache [anonim] i-a raspuns lui CATA

   As vrea sa cumpar o casa prin acest program copilului meu care are 23 ani , a terminat in 2008 facultatea si momentan este somer. Eu si sotul meu ne incadram cu salariile. Putem face imprumutul pe numele nostru si sa cumparam casa pe numele ei?
 • 0 (0 voturi)    
  O intrebare (Joi, 25 iunie 2009, 19:36)

  Baloo [anonim]

  Daca am impreuna cu fosta mea sotie un apartament (nu am facut partajul) mai pot beneficia de programul Prima Casa?
  Actuala mea sotie poate beneficia ea de acest program (vrem sa cumparam apartamentul numai pe numele ei)?
 • 0 (0 voturi)    
  in caz de succesiune?? (Vineri, 26 iunie 2009, 12:22)

  INTREB [anonim]

  "nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar; dovada indeplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe proprie raspundere a beneficiarului, data in forma autentica"

  inseamna ca nu beneficiezi de acest asa zis ajutor de la stat nici in situatia in care detii in comun cu alte persoane proprietati dobandite in urma succesiunii?????!!
  Pai daca este asa mi-am pierdut orice speranta de a avea vreodata "prima casa"!!
  Eu inca stau cu sotul in casa parintilor din care in urma decesului tatalui meu detin o parte impreuna cu fratele si cu mama!! Este absurd doar nu pot sa vand apartamentul si sa-mi dau afara neamurile din casa doar pentru ca in desteptaciunea lor cei din gurvern considera ca este destul pentru a-mi lua o locuinta cat de mica fara sa beneficiez de programul lor stupid!!!

  Astept pareri!
  • 0 (0 voturi)    
   ???? (Marţi, 7 iulie 2009, 18:57)

   ali [anonim] i-a raspuns lui INTREB

   Buna intrebare....ultima......si mai stiu ca legea prevede ca o locuinta detinuta dinaintea casatoriei de sot/sotie nu intra in proprietatea celuilalt sotie/sot....e pe bune???...deci eu in cazul dat mai sus sunt ligibila sau nu?....
 • 0 (0 voturi)    
  creditarea si prima casa (Joi, 3 decembrie 2009, 14:39)

  ileana [anonim]

  buna ziua as dori sa intreb si eu pe acest bloc daca cineva stie sa imi zica .Eu mi-am cumparat o casa si platesc 700 euro lunar un an am platit 500 de euro si de 10 luni platesc 700 de euro de ce pe noi cu prima casa care mi-am dorito atat de mult nu ne ajuta statu .Nu detin alta proprietate si nici nu am vandut.datimi voi o solutie cum as putea face sa nu platesc atatia bani.MULTUMESC


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by