Raiffeisen a transmis HotNews.ro ca plafonul pentru credite al bancii este de 50 milioane de euro, iar dobanzile sunt cele mentionate in Hotararea de Guvern, care sunt totusi "sub costul real al finantarii". Aceleasi dobanzi le-au anuntat Piraeus, Unicredit si Alpha Bank.

Radu Topliceanu, Director - Aria Clienti Persoane Fizice Raiffeisen Bank Romania a declarat pentru HotNews.ro ca banca a aprobat un plafon de 50 milioane euro pentru creditele in Programul Prima Casa, volum care poate fi suplimentat in functie de conditiile pietei.

"Dobanda va fi cea reglementata prin HG - EURIBOR 3M + 4% in EUR, respectiv ROBOR 3M + 2,5 %. La aceasta suma se adauga comisionul catre fondul de garantare - 0,37% anual. In conditiile actuale de piata, aceste valori propuse de catre Guvern sunt sub costul real al finantarii", a transmis directorul in cadrul Raiffeisen.

Unicredit: Suma estimata a fi acordata este de 25 mil EUR, iar conditiile exact cele solicitate de Ministerul de Finante. Euribor 3 M + 4%, 60.000 EUR, fara comisioane;

Robor 3 M + 2.5%, echivalent 60.000 EUR, fara comisioane.

Piraeus Bank: Niciun comision pentru creditele acordate. Dobanzile: 2.5% + ROBOR (lei, 4% + EURIBOR (lei). Plafonul de creditare solicitat: 100 milioane euro.

Alte detalii transmise de Piraeus Bank:

  • Avansul necesar cumpararii unui imobil de 60.000 EUR este de 5% (3000 EUR).
  • Noul produs va fi disponibil la mijlocul lunii Iulie si se adreseaza exclusiv celor care doresc achizitionarea unei locuinte respectand conditia de a nu detine alte proprietati imobiliare cu destinatie locativa.
  • Perioada de creditare este de 30 de ani in timp ce suma minima acordata de banca este de 10.000 EUR (sau echivalentul in RON) iar plafonul maxim al imprumutului de 57.000 EUR (sau echivalentul in RON).
  • Persoanele care doresc sa achizitioneze un imobil a carui valoare depaseste 60.000 EUR, au posibilitatea de a face acest lucru, contribuind cu un avans proportional cu valoarea locuintei.
  • Acest tip de imprumut poate fi accesat de persoane care obtin venituri din salarii, pensii, chirii, drepturi de autor, dividende sau alte activitati independente reglementate prin lege. Venitul minim acceptat de banca pentru acordarea creditului se situeaza la 300 EUR sau echivalentul in RON. La acodarea creditului, banca poate lua in considerare veniturile intregii familii, precum si a coplatitorilor indicati de solicitant. 
  • Varsta minima necesara pentru contractarea creditului este de 22 de ani iar cea maxima, la sfarsitul perioadei de creditare, de 65 de ani.

BCR: Corneliu Cojocaru. directorul de comunicare al bancii, a declarat pentru HotNews.ro ca institutia a depus oferte pentru a se inscrie in programul Prima Casa, estimand sa acorde credite in valoare de 450 milioane de euro.

Dobanda va fi mai mica decat cea reglementata, respectiv EURIBOR 3M + 3,8% in EUR, la care se adauga comisionul catre fondul de garantare - 0,37% anual.

Avansul minim necesar cumpararii unui imobil de 60.000 EUR este de 5%. Pentru imobilele ce depasesc aceasta suma, la avans se adauga suma ce depaseste 60.000 EUR.

Perioada de creditare este de 30 de ani.

Banca Transilvania: Plafonul propus de BT, cel putin ca prima transa, este de 25 milioane EURO.

Propunerea inaintata de Banca Transilvania este: credit in EURO- EURIBOR 3M + 4%.

La credit in lei: ROBOR 3 M + 0 pp si un comision de gestiune lunara de 0,2% pe an (anualizat 2,4%). Acest comision va fi aplicat la soldul creditului.

Reprezentantii Alpha Bankau declarat:

"Alpha Bank Romania a depus oferta pentru «Prima Casă», nivelul de pricing oferit fiind in concordanta cu cel indicat prin ordonanta.

In ceea ce priveste plafonul pentru volumul creditelor acordate prin acest program, acesta este dimensionat avand in vedere atat cota noastra de piata din total credit ipotecar, care in prezent este de peste 10%, cat si expertiza pe care banca o are pe acest segment.

Alpha Bank a trecut prin toata istoria creditului ipotecar pe piata locala, avand astfel o foarte buna intelegere a fenomenului.

Vom fi alaturi de clientii nostri si prin acest program a carui implementare speram sa aduca efecte benefice atat pe plan social, cat si economic."

UPDATE 20 de banci s-au inscris, pana la finalul zilei de joi, ultima zi pentru depunerea ofertelor, pentru programul "Prima Casa". Ofertele depuse de cele 20 de banci comerciale depasesc plafonul stabilit de Guvern, de 1 miliard de euro, avand valoare totala de 1,457 miliarde de euro, a anuntat Ministerul Finantelor.