Ministrul Constantin Nita la RFI : Programul Prima Casa ar trebui sa ieftineasca locuintele
20 de banci s-au aratat interesate sa participe la acest proiect. Unii analisti se tem insa ca stimularea pietei imobiliare va duce la o explozie a preturilor. Constantin Nita e insa de alta parere.
"Eu nu cred lucrul asta, dimpotriva, sper ca preturile sa scada, pentru ca, fiind o oferta de bani substantiala, ai si de unde alege si atunci in mod cert ca preturile la apartamente ar trebui sa scada, nu sa creasca", a afirmat ministrul.
Constantin Nita a argumentat prin faptul ca "cererea a scazut si la developerii care au construit apartamente, dar si pe piata libera, pentru apartamentele vechi".
"In aceste conditii, nu cred ca preturile vor creste in perioada urmatoare, sub nici o forma. La o cerere scazuta, nu putem aprecia ca preturile vor creste", a subliniat el.
Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa San Paolo Bank, Credit Europe, OTP Bank, Unicredit, ING, Emporiki, Millenium Bank si Garanti Bank.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
1. Cand e foame de bani preturile scad, nu cresc. Cand e oferta de bani, atunci cresc, ptr ca cei ce vand spun : "Las ca au fraierii bani"
2. Pe principii identice s-au nascut si Fannie Mae si Freddie Mac. Ce s-a intamplat cu aceste doua firme, este istorie.
3. Asistam la un fenomen simplu acum. Se cheama "jefuirea fraierilor", adica se iau banii pe care eu si dvs ii platim sub forma de impozite si care ar fi putut sa mearga in sosele mai bune, sanatate mai buna etc., si se varsa in contul baietilor cu ghiul si q7 adica "dezvoltatorii" de imobiliare.
4. Nu este un real ajutor tinerilor ptr ca vor fi inhamati la un credit pe 30 de ani, ptr a cumpara un apartament mai scump decat al altor tineri absolventi din alte state europene unde metrul patrat costa 6-700 euro fara sa inseamna criza.
5. Singurul mod in care pot fi ajutati tinerii este sa functioneze justitia, sa se faca autostrazi si sa incurajati libera initiativa. Si, poate sa reduceti cu 50% bugetarii, ptr ca sunt enorm de multe ghisee in tara asta a caror unic rol este sa te trimita la alt ghiseu.
6. Un sondaj al Min.Tineretului a concluzionat ca 80% din tinerii sub 26 de ani iau in calcul ideea plecarii din tara. Prin urmare, s-au mobilizat repede conducatorii sa gaseasca un mod sa ii lege pe tineri de Romanica.
Sunt 100% de acord!
pana sa isi permita tinerii sa cumpere ,corect, din veniturile proprii.
nu sa puna frana 1 an picajului cu programul lor "subprima casa". acum tot ce obtin e blocarea pietei la valoarea de 60 000 euro , indatorarea pe viata a fraierilor care iau credit anul asta si scoaterea din rahat a clientelei politice din imobiliare.
urmand ca la anul sa se prabuseaca in continuare piata , sa explodeze cursul leu-euro, sa creasca euriborul si ratele , iar fraierii sa intre in default colectiv.
(si inca o chestie: calitatea jurnalismului ma dezamageste din nou - ministrul cui???)
Daca fraierii se inhama la credit si nu-l pot duce,
ce facem? Fraierii devin chiriasi la stat cu avansul dat. si pierdut.
In conditiile de mai sus cine castiga si cine pierde?
"Care este cauza principala a variatiei preturilor pentru un bun intr-o piata libera?"
Raspuns: cerere VS. oferta.
Domnu' ministru macar taci din gura decat sa zici o prostie. Trebuia sa lasati preturile sa mai scada macar cu vreo 50%. Inainte de criza constructorii aveau profit de cam 100% din investitie. O data cu criza materialele s-au ieftinit cam cu 50% iar imobilele tot cam cu 50%. De ce sa nu ii facem si pe constructori sa mai diminueze si ei profiturile de la 100% la vreo 50%. Cred ca 50% profit e destul de mult nu?
- suma total garantata este de 1mld
- fiecare achizitie e limitata la 60,000
deci, vor fi vandute max 17,000apart.
In conditiile in care piata se invarte deja - in Buc- in jurul sumei de 60,000/2camere, ce se poate intampla:
- vanzatorii care voiau putin peste 60mii vor reduce usor, pt a a face marfa mai vandabila
- cei care erau sub vor creste pretul
Dar la nivelul Bucurestiului 17,000 de tranzactii nu deblocheaza piata decat pe termen scurt. Intrebarea este ce se va intampla dupa acest proiect, cu o piata in care bancile vor trebui sa-si vanda creditele mai scump pt a acoperi profitul redus din aceste program, plus ca multi dintre cei eligibili vor fi deja "satui".
Putem presupune ca cererea va cadea si mai abrupt?? Si daca acesta este riscul, nu ar trebui toti sa se grabeasca sa vanda acum?
Trebuie avut in vedere si faptul ca dupa realegerea lu nea Traian, guvernul nu va mai fi interesat sa faca cadouri.
a) posesorul de garsoniera care cerea 40kE se gandeste el bine ca daca cumparatorii pot oferii 60kE ... de ce sa nu ceara el 60kE
b) posesorul de ap 2cam aude de la vanzatorul de garsoniera ca cere 60kE si se gandeste pe buna dreptate ca el cu 2 cam ar trb sa ceara mai mult si mai pune si el 15-20kE la pret
c) cel de 3 si 4 cam la fel gandesc adaosul de pret micsorandu-se
2) Legile cererii si ofertei dau pretul pietii. Daca creste cererea creste si pretul. Cererea o sa creasca, chiar daca 17k locuinte nu sunt mare lucru. Deci trebuie sa creasca si pretul.
Daca TEORIA si PRACTICA spun acelasi lucru, domnul ministru zice invers, ca pretul o sa scada. Deci, iertata-mi fie parerea, dar daca eu, om simplu fara cultura economica, terminator de politehnica amarata pot gandi asa, atunci domnul ministru nu stie nici cat stiu eu in materie de economie, deci e PROST FACUT GRAMADA.
Intrebarea mea vine acum:
De ce sa platesc eu prin taxe si impozite banii astia din prima casa(care se vor duce in buzunarele bancherilor -- prin dobanzi si ale dezvoltatorilor imobiliari)? Nu as putea, mai bine, sa imi fac eu bagajele si sa plec unde-as vedea cu ochii in lumea asta? Asa ajungem la cifra de 80% din tinerii in jur de 26 de ani care iau in calcul posibilitatea emigrarii.
Nu!!! E mai bine sa plimbam tot blocurile vechi de la unul la altul, ca statu' tot ia impozite la tranzactii, banca face bani cu creditul...
Si preturile scazusera, primul lucru bun care se intampla pentru tineri dupa multi ani. Acum nu au facut decat sa reincurajeze specula si cresterea lor nejustificata.