Intr-o atmosfera deosebit de festiva, printre cupe de sampanie si numeroase multumiri si felicitari reciproce, Emil Boc, Gheorghe Pogea si Aurel Saramet au venit sa asiste la semnarea primul credit acordat prin programul Prima Casa, de catre BRD, unei familii de tineri. Cei doi tineri din Bucuresti pareau incantati, au spus ca aveau dosarul depus mai demult si, daca nu ar fi fost acest program, era mai greu sa obtina creditul. Potrivit lui Saramet, din discutiile cu bancile care participa la program, se poate spune ca sunt peste 10.000 de posibili clienti, iar aproximativ 20-25% de solicitari au ca obiect constructia de locuinte noi.

UPDATE Miercuri, 8 iulie, ora 15:30. In urma publicarii articolului legat de semnarea primului contract, mai multi cititorii HotNews.ro au comentat faptul ca au solicitat recent informatii la sucursalele BRD despre Prima Casa si raspunsul primit a fost negativ, din cauza ca "programul nu a demarat" (vezi comentariile de la finalul articolului).

HotNews.ro a contactat BRD pentru clarificarea acestei probleme. "Ba da, programul este functional. L-am demarat mai devreme decat se estima. Incepand de astazi, toti cei interesati pot depune dosare", a raspuns Alina Neagu, director supervizare retea in cadrul BRD.

Semnarea primului contract: miercuri, 8 iulie, ora 10:30

Emil Boc si Gheorghe Pogea au tinut sa sublinieze, dupa momentul semnarii contractului dintre familia Avram si BRD, ca "spera ca programul sa-si atinga tinta si sa acceseze toti cei care au nevoie de o casa una din cele trei solutii prevazute de lege: achizitia unui apartament deja construit, a unuia in constructie sau constructia unei case de la zero" si ca "acest program va fi de natura sa satisfaca o componenta sociala".

Cum comentati ca deja cresc preturile pe piata, in urma anuntarii acestui Program? au intrebat jurnalistii. "Cel care decide pe piata cat anume plateste este dumnealui", a aratat Pogea inspre domnul Avram, proaspat beneficiar de credit; exemplificand ideea ca pretul il decid cumparatorii.

Cum stimuleaza acest program economia, daca chiar primul credit acordat este destinat unui apartament vechi? "Veti vedea ca o sa va invitam si la semnarea unui contract pentru constructia unei case", a raspuns Boc.

Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM a declarat ca, de maine, alte trei banci vor putea acorda credite prin programul Prima casa: Alpha Bank va semna "cu siguranta" astazi, 8 iulie, conventia cu Fondul de Garantare si se mai discuta cu Leumi Bank si Banca Romaneasca.

"Toate bancile au avut acces la acelasi tip de informatii. Depinde de capacitatea lor de folosi, in cadrul creat de conventia semnata cu noi, anumite nuante. Avem informatii ca unele banci mai asteapta sa-si faca norme interne pentru acest Program", a declarat Aurel Saramet.

Primul credit semnat: rata lunara de 306 euro, pe timp de 30 de ani.

Creditul contractat miercuri, de catre familia Avram, pentru un apartament situat in Colentina, este in valoare de 51.500 de euro, plus 3.000 de euro oferiti drept avans. Alina Neagu, director supervizare retea in cadrul BRD a declarat ca dobanda anuala efectiva este de 5,49%, iar rata pe care tinerii o vopr plati este de 306 euro, pe timp de 30 de ani.

"Nu ar fi reusit sa obtina decat aproximativ 30.000 de euro, daca nu ar fi fost acest program", a explicat reprezentanta BRD. Tot ea a mai declarat ca sunt cateva sute de dosare in analiza pentru acest produs de creditare si ca venitul minim pe care bancda il solicita, pentru acest program, este de 400 euro sau echivalent in lei.

Plafonul de creditare prin Prima Casa, pe care il are la dispozitie BRD, este de 171 milioane de euro. Creditele se acorda numai in euro, dobanda fiind EURIBOR la 3 luni +2,5% (pe 20 de ani) si EURIBOR la 3 luni +2,75% (pe 30 de ani)

"Procesarea unui dosar dureaza, la noi, circa o saptamana, dar depinde cum va decurge schimbul de documente cu Fondul de Garantare", a mai declarat Alina Neagu.

UPDATE 2

Ordinul ministerial care reglementeaza conventia cadru intre Fondul National de Garantare si banci a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 469 din 07/07/2009 ( 7 iulie - click pe: M. Of. Partea I nr. 469- "deschide")