PSD propune preluarea, de catre Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), a 50% dintre locuintele pe care dezvoltatorii imobiliari privati nu le mai pot finaliza in prezent, potrivit NewsIn. Propunerea a fost anuntata de presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, si de seful Departamentului infrastructura, Sorin Bota.

In acest fel, sustine senatorul Sorin Bota, se va pune la punct un plan de relansare a pietei imobiliare, plan care vizeaza locuintele nefinalizate de dezvoltatorii imobiliari.

"Trebuie sa gasim o solutie prin care ANL sa poata prelua o parte, ne gandim noi la 50%, din apartamentele care pot fi date, la un pret prestabilit prin Hotarare de Guvern, preturi pe care azi ANL-ul le practica prin proiectele pe care le deruleaza (...) Credem ca vom relansa constructia de locuinte in Romania, alaturi de acel program de 50.000 de locuinte", a explicat Bota.

Parteneriatul public-privat are in vedere, pe langa preluarea de catre ANL a locuintelor nefinalizate, reabilitarea cladirilor de locuinte si instituirea unui Cod al Constructiilor.

Codul constructiilor vizeaza amenajarea teritoriului si urbanismul, proiectarea, autorizarea, exploatarea si calitatea constructiilor.

"Vedem cu totii ce se intampla de ani de zile in Capitala si in multe alte orase. Este clar ca este nevoie de un efort serios in ceea ce priveste urbanismul, pastrarea specificului local, regimul de inaltime si locuire. Reguli care se aplica in alte tari si care, din pacate, in Romania, nu au nici un fel de relevanta", a afirmat Adrian Nastase.

Bota a sustinut ca social-democratii incearca sa gaseasca "solutia de a realiza un parteneriat public privat intre constructorul care a ramas sa realizeze anveloparea termica si mansardarea cladirilor, astfel incat asociatiile sa nu mai contribuie cu acea cota de 20% si, mai mult decat atat, cota de 30% a primariilor sa se reduca la jumatate".

"Credem ca este fezabil, am facut calcule din punct de vedere tehnic si solutiile exista, urmeaza sa cream baza legala pe care urmeaza sa o inaintam din punct de vedere politic", a mai explicat senatorul PSD.