Proprietarii britanici de locuinte au crescut in luna iulie preturile solicitate pentru casele scoase la vanzare, ca urmare a cresterii cererii din partea cumparatorilor, pe fondul masurilor de ajutor financiar la nivelul pietei bancare luate de autoritati, potrivit unei analize a celui mai mare site de intermedieri imobiliare din Marea Britanie, Rightmove Plc, citat de Bloomberg.

Pretul unei case a crescut in medie cu 0,6% pana la 227.864 lire sterline (372.000 dolari) dupa o scadere de 0,4% in iunie. Sapte din 10 regiuni din Marea Britanie analizate de Rightmove au inregistrat cresteri ale preturilor solicitate pentru proprietatile scoase la vanzare. In Londra, preturile solicitate la locuinte au crescut cu 1,4% fata de luna anterioara din acest an si cu 0,6% fata de luna similara a anului anterior.

Piata locuintelor din Marea Britanie da semne de redresare dupa mai multe masuri de ajutor financiar din partea autoritatilor guvernamentale.

Astfel, Banca Angliei a redus si a mentinut recent rata dobanzii de politica monetara la un nivel record de 0,5% si a lansat nu program de cumparare de active, prin care 125 miliarde de lire sterline sunt folosite pentru a cumpara obligatiuni guvernamentale de la bancile comerciale, care vor folosi acesti bani pentru a relua creditarea.

In Romania, datele evaluate de AnunturiParticulari.ro, serviciu ce monitorizeaza anunturile imobiliare de la proprietari postate in presa scrisa si pe internet, au indicat ca entuziasmul proprietarilor de locuinte legat de programul guvernamental "Prima Casa" s-a reflectat in piata in luna iulie, preturile solicitate la locuintele din Bucuresti crescand pentru prima data in ultimele 16 luni.