Irina Constantinescu, director in cadrul Fondului National de Garantare pentru IMM a declarat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca Ministerul Justitiei a transmis un punct de vedere legat de tipul ipotecii care trebuie constituita in cadrul Programului Prima Casa. Bancile si autoritatile de resort se vor intalni joi pentru a finaliza modificarile necesare la documentul care reglementeaza garantarea creditelor acordate, a mai spus oficialul citat. Aceasta dupa ce o parte din bancheri au amanat sa intre oficial in Program din cauza detaliilor de ordin legislativ.

"Ministerul Justitiei a decis ca ipoteca, in cadrul Programului Prima Casa, trebuie sa aiba statutul de <> si nu conventionala si a recomandat sa fie modificat Ordinul comun" - care contine Conventia de garantare si Conventia de implementare ale programului, n.r. - a declarat Irina Constantinescu.

Potrivit site-ului de specialitate avocatconsult.net, ipoteca poate fi conventionala - cand ia nastere in virtutea conventiei partilor sau legala - cand ia nastere in virtutea unei dispozitii legale. Diferenta dintre cele doua este explicata aici http://avocatconsult.net/cursuri/drept-civil/203-ipoteca.pdf

Daca se aduc modificari la documentul legislativ, acestea se vor aplica si contractelor semnate deja de catre o parte din banci, care vor incheia acte aditionale la aceste contracte.

Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane, care se numara printre bancile ce nu au semnat deocamdata conventia cu FNGCIMM, a declarat pentru HotNews.ro-EurActiv.ro:

"BCR sprijina deplin Programul Prima Casa si isi pastreaza integral angajamentul de a participa cu cea mai competitiva oferta de creditare ca suma totala si cost. Am inregistrat deja peste 10.000 de solicitanti de credite Prima Casa, carora le oferim asistenta in alcatuirea dosarului de credit si le asiguram simulari in termeni reali privind ratele si graficul de rambursare. Vom incepe creditarea propriu-zisa foarte curand – clarificarile solicitate de banci cu referire la detalii de natura legala si formala privind creditarea si garantarea de catre Fond sunt in curs de finalizare".

Surse din mediul bancar au explicat pentru HotNews.ro - EurActiv.ro ca solicitarile bancilor de a modifica anumite detalii legislative dateaza de mai mult timp, acestea vizand in principal anumite aspecte legate de garantie si ipoteca. Spre exemplu, un mar al discordiei ar fi fost modul in care se efectueaza plata garantiei de catre Fond, catre banci. Sursele mentionate au exemplificat ca in unele articole din actul normativ se spune ca garantia este irevocabila si neconditionata, pe cand in alte articole se mentioneaza anumite situatii in care garantia nu se mai plateste.

Iata articolele care contin asemenea prevederi, in Conventia de garantare:

  • Art. 5^2

Este irevocabila - furnizorul protectiei nu isi poate rezerva prin contract dreptul de a revoca unilateral garantia sau de a creste costul efectiv al garantiei, cu exceptia cazului in care cumparatorul protectiei nu plateste la scadenta costul protectiei.

  • Art. 5^3

Este neconditionata - contractul prin care este furnizata protectia nu contine nicio clauza asupra careia cumparatorul protectiei nu detine controlul, clauza care sa poata scuti garantul de obligatia de a plati in termen de maximum 90 de zile calendaristice, in cazul in care obligatul principal nu achita la termen plata scadenta/platile scadente.

  • Art. 7^2

(1)In termen de cel mult 10 zile calendaristice de la primirea cererii de plata, Fondul analizeaza si aproba/respinge cererea de plata.

(2)Plata garantiei se face numai in conditiile respectarii de catre Finantator a obligatiilor prevazute la art. 6.1 lit. a) - k), m) si n) si art. 7.1 din prezenta conventie.

(3)Daca Finantatorul nu transmite cererea de plata in termenul prevazut la art. 7.1 si/sau cererea de plata nu este insotita de toate documentele prevazute la acelasi alineat, raspunderea pentru aceasta conduita ii revine integral.

Conventia de garantare in vigoare in acest moment - in documentul atasat.

Irina Constantinescu a mai declarat ca 12 banci au semnat pana in acest moment Conventia cu Fondul, Bank Leumi este in curs de semnare. Asadar, 7 banci nu au dorit sa semneze contractul in forma actuala.

Nota. HotNews.ro- EurActiv.ro a solicitat informatii legate de acest subiect Ministerului Finantelor Publice. Vom reveni de indata ce raspunsul va sosi la redactie.

De asemenea, a fost contactat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), care nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema, spunand ca "este anormal ca in presa sa se dezbata un astfel de lucru, este ceva ce se discuta intre doua institutii. ARB colecteaza intotdeauna pozitiile bancilor si merge mai departe cu ele daca este cazul".