Premierul Emil Boc discuta, marti, la Palatul Victoria, cu reprezentantii institutiilor bancare care nu s-au aratat interesate sa adere la Programul "Prima Casa". 8 banci au refuzat participarea la program, printre care BCR si Raiffeisen Bank, care nu sunt de acord cu actuala forma a conventiei de colaborare cu Fondul de Garantare a Creditelor, potrivit Antena 3.

Programul este operational incepand din 8 iulie, cand primii beneficiari - doi tineri din Bucuresti, sot si sotie - au semnat documentele de garantare de catre stat a creditului de 60.000 de euro pentru achizitionarea primei locuinte.

  • Programul "Prima Casa", operational din 8 iulie

Prima locuinta achizitionata prin programul "Prima Casa" este un apartament de doua camere dintr-un bloc vechi din cartierul bucurestean Colentina, iar titularii contractului, sot si sotie, ambii angajati la compania Renault, au contractat un credit bancar de 55.000 euro pentru cumpararea casei.

Persoanele care vor sa obtina un credit prin programul "Prima Casa" vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maximum 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maximum 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.