Guvernul va aproba, in sedinta de miercuri, actele normative necesare pentru ca toate bancile interesate de programul "Prima Casa" sa poata acorda credite cu garantie de stat. Anuntul a fost facut de Executiv in urma intalnirii de marti dintre premierul Emil Boc si reprezentantii bancilor care nu au semnat, pana acum, conventia cu Fondul National de Garantare pentru a participa la Programul "Prima Casa".

  • "In urma discutiilor, au fost gasite solutii la problemele tehnice ridicate de catre reprezentantii bancilor, urmand ca acestea sa fie aduse la cunostinta membrilor Cabinetului in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, 22.07.2009, cand vor fi si aprobate actele necesare pentru ca toate cele 19 banci interesate sa poata derula activitati de creditare in cadrul Programului Prima Casa", se arata in comunicatul Executivului.

La intalnirea de marti de la Guvern au mai participat si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Fondului National de Garantare si cei ai mediului bancar: Banca Comerciala Romana, UniCredit Tiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen si Credit Europe Bank.

  • Bancile si Fondul National de Garantare vor semna o noua conventie pentru "Prima Casa" la sfarsitul saptamanii

Bancile participante la Programul "Prima Casa" vor semna, la sfarsitul acestei saptamani, o noua conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei, a declarat, pentru NewsIn, vicepresedintele Raiffeisen Bank, responsabil cu divizia retail, Razvan Munteanu, dupa intalnirea premierului cu bancherii.

  • "Au fost clarificate unele aspecte legale, care intereseaza mai putin consumatorul, si au fost lamurite toate punctele care impiedicau programul. Pentru fiecare punct in parte am gasit un acord si a mai ramas ca unii consilieri juridici sa gaseasca formula legala pentru ca aceste aspecte sa fie puse in aplicare", a afirmat reprezentantul Raiffeisen Bank.

Potrivit acestuia, bancile vor semna, cel mai probabil pana la sfarsitul saptamanii, o noua conventie cu Fondul National de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri: "Modificarile nu sunt foarte vizibile, dar au fost gasite unele modalitati prin care putem verifica daca imobilul este sau nu asigurat si cum facem sa transferam ipoteca", a explicat el.

El a adaugat ca, prin noul document, ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin "Prima Casa" va fi legala, nu conventionala, asa cum era prevazut in documentul initial.

Ipoteca de tip conventional presupune un contract intre parti si le-ar permite bancherilor sa recupereze mai repede banii de la fondul de garantare in cazul executarii silite, in timp ce ipoteca legala presupune ca totul sa se rezolve in instanta, ceea ce face ca bancile sa isi recupereze banii mai greu.