Conditiilor de calificare a clientilor pentru un credit prin Programul Prima Casa sunt analizate de FinZoom, analistii punand in discutie fiecare punct din Conventia incheiata intre Fondul de Garantare si banci. Acestia analizeaza atat conditiile pentru imobile finalizate, cat si conditiile pentru imobile care urmeaza sa fie construite sau sunt in curs de finalizare.

Astfel, pentru achizitia unui imobil finalizat pot obtine un credit imobiliar prin acest program persoanele care nu detin in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, indiferent de modul in care a fost dobandita si nici nu au in derulare un credit ipotecar. Dovada ideplinirii acestui criteriu se face cu declaratia pe propria raspundere a beneficiarului, data in forma autentica, se arata in Conventia incheiata intre Fondul de Garantare si banci.

Analistii sunt de parere ca desi intentia este buna (accesul cu prioritate a celor care nu au avut niciodata o locuinta), rezultatul poate nedreptati posibili beneficiari de drept; daca cumva sunteti proprietarul a 1/8 dintr-o casa batraneasca din chirpici aflata la 1000 km de locul in care traiti efectiv pe care ati mostenit-o de la bunici nu puteti solicita un credit "Prima Casa”. Declaratia va fi verificata prin extrasul de carte funciara emis, prin urmare o declaratie falsa nu numai ca nu va ajuta, insa este pedepsita cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, ajungandu-se la proces penal pentru fals in acte.

In ceea ce priveste avansul de minimum 5% din pretul de achizitie al locuintei, daca pretul acesteia este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei si 60.000 euro, daca pretul acesteia este mai mare de 60.000 euro, analistii cred ca pentru Bucuresti suma de 60.000 este o valoare frustranta: prea mult pentru garsoniera, aproape suficient pentru 2 camere si prea departe de 3/ 4 camere in conditiile in care vorbim de un angajament de 30 de ani care trebuie sa corespunda nevoilor clientilor pe toata aceasta perioada.

Astfel, daca va veti orienta catre un apartament cu 3/ 4 camere, un produs „Prima Casa” va va obliga sa depuneti un avans considerabil iar un produs standard, daca aveti veniturile necesare, sa va ofere posibilitatea unui avans accesibil (15 - 20%).

Citeste mai mult si comenteaza pe site-ul FinZoom.