Piata imobiliara romaneasca este periculos de aproape de o piata esuata total

Pacatul originar este lipsa de transparenta, foarte convenabila pe timp de crestere dar periculoasa pe timp de scadere. Incertitudinea pretului amana deciziile de cumparare si de vanzare; din acest motiv, manipularea prin mass-media din timpul balonului a avut atat de mult succes.

Mai exista anumite terte parti care ar dori ca nivelul real al pietei imobiliare sa nu fie cunoscut in anumite conditii - unele garantii bancare sunt deja inferioare ca valoare creditului primit, insa in acest caz, bancile ar fi fortate sa creasca si mai mult provizioanele. Oricum, dupa estimarile ING, restantele la credite vor creste pana in 2010.

Cat de expus este sistemul bancar pe imobiliare

La 31 martie 2009, 75% din creditul acordat companiilor este garantat cu active imobiliare, mai exact 73,2 miliarde lei. Tot la 31 martie, 47% din creditele acordate catre populatie sunt garantate cu active imobiliare, mai exact 47,7 miliarde lei.

Astfel, creditul total garantat cu active imobiliare este de 120,9 miliarde lei, la 31 martie 2009. Din acest credit, avem:

50,7 miliarde lei credit ipotecar (42%);

70,2 miliarde credit de consum garantat cu ipoteci (58%).

Media indicatorului LTV (valoarea imprumutata raportata la valoarea activului finantat) este de 66%, deci daca activul imobiliar finantat scade cu 34% fata de pretul de achizitie, atunci garantia nu mai acopera creditul iar cel care a luat creditul intra pe "negative equity".

Aici reintra din scena vestitul indicator al pietei imobiliare. Cand stim cu cat a scazut valoarea reala a activului respectiv? Nu stim. Autorii raportului de stabilitate al BNR par a fi destul de linistiti din acest punct de vedere, afirmand plat ca "o asemenea ajustare potentiala a pietei imobiliare ar depasi scaderea medie a preturilor imobilelor inregistrata pe plan international in cazul crizelor anterioare (respectiv de 29%)".

Vom fi siguri ca garantiile acopera soldul creditelor doar atunci cand vom sti exact nivelul pietei imobiliare, pe preturi de tranzactie. Conform Gandul, mai avem de asteptat pana in 2010.

Sursa date: Raportul de stabilitate financiara pe 2009, paginile 73 - 75.

Citeste si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.