Onorariile notarilor publici pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca incheiate pentru achizitionarea de locuinte prin Programul "Prima Casa" au fost scazute cu 30%, printr-un ordin al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti.

"Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca in care figureaza ca parti persoane fizice care achizitioneaza o locuinta prin programul guvernamental aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima Casa", se arata in ordinul Ministerului Justitiei publicat marti in Monitorul Oficial.

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a anuntat inca din luna mai ca se poate alatura programului "Prima Casa", prin reducerea cu 30% a onorariilor atat pentru incheierea actelor de vanzare cumparare, cat si pentru autentificarea contractelor de ipoteca, potrivit NewsIn.

"UNNPR va inainta ministrului Justitiei propuneri concrete pentru o reducere considerabila a sumelor pe care cei indreptatiti sa beneficieze de aceasta masura a "primei case" le vor achita pentru a deveni primii proprietari", se arata intr-un comunicat al UNNPR.

Initial 20 de banci au depus oferte pentru participarea la Programul "Prima Casa", insa, pana in prezent, conventia a fost semnata de 13 banci, iar ING a anuntat ca se retrage din acest program.

In cadrul Programului "Prima Casa", dobanzile practicate de banci sunt calculate, in cazul creditelor in euro, in functie de EURIBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de maximum 4%, iar pentru imprumuturile in lei, in functie de ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de cel mult 2,5%. Persoanele care vor sa ia un credit vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca, in cazul in care programul "Prima Casa" se va dovedi de mare succes anul acesta, va fi finantat si anul viitor, tot prin sistemul garantiilor guvernamentale.