Pretul mediu al caselor din Anglia si Tara Galilor a crescut in luna iunie din acest an cu 0,1%, pana la 153.046 lire sterline, fata de luna anterioara din acest an, prima crestere de la luna la luna din ianuarie 2008, arata datele prezentate marti de agentia guvernamentala Land Registry, potrivit BBC. Fata de luna similara a anului trecut insa, pretul mediu al locuintelor a scazut cu 14%.

"Este pentru prima data in mai bine de un an cand se observa o crestere de la luna la luna. Totusi, in conditiile in care cresterea lunara este de doar 0,1%, miscarea nu indica o revenire la cresterea solida a preturilor, ci mai degraba o stabilizare a acestora", se arata in comunicatul Land Registry.

Cercetarea Land Registry e considerata cel mai semnificativ studiu in materie de analiza a preturilor, deoarece masoara evolutia acestora pe baza vanzarilor efective, si nu prin datele privind vanzarile ipotecare.

Preturile locuintelor in Anglia si Tara Galilor au avut o evolutie variata de la regiune la regiune, in luna iunie din acest an fata de luna anterioara. Astfel, cinci regiuni au inregistrat cresteri de pret, in timp ce in alte cinci regiuni preturile locuintelor au scazut. Cea mai mare crestere a preturilor, de 2%, a fost in Londra, iar cea mai mare scadere a preturilor de 1,2% s-a inregistrat in regiunea Yorkshire and the Humber.

Studiul mai arata ca in perioada ianuarie - aprilie 2009 s-au vandut lunar in medie 30.997 locuinte, in scadere fata de o medie de 59.948 locuinte vandute pe luna in perioada similara a anului trecut.