HotNews.ro a intrebat, in calitate de client interesat de Programul Prima Casa, consilierii de credite de la 9 banci, care sunt conditiile principale solicitate pentru obtinerea unui imprumut. Abordarea creditelor de la o banca la alta difera pe ici pe colo, in punctele esentiale. O parte din banci nu primesc inca dosare, la cateva evaluarea dosarelor se face contra cost si numai una din cele noua ofera dobanda la depozitul obligatoriu in valoarea a 3 rate lunare, care va fi blocat in banca pana la achitarea imprumutului.

Bancile care au semnat conventia cu Fondul de Garantare pana in prezent sunt Piraeus Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Românească, CEC Bank, ATE Bank, Emporiki, Millenium Bank, Garanti, Leumi, Intesa şi Volksbank.

Interesant este ca, desi nu apare pe aceasta lista, Raiffeisen si BCR au deja informatii detaliate legate de Program, pe cand Emporiki si Garanti apar pe lista, dar consilierii nu au putut oferi informatii.

Iata ce au spus consilierii de credite pe care i-am abordat, la sucursalele a opt banci:

  • Piraeus Bank:

- "Venitul minim este de 600 euro. Daca se doreste un imprumut mai mare de 57.000 de euro, diferenta dintre aceasta suma si pretul apartamentului o suporta clientul.

- La solicitarea creditului sunt necesare actele casei ce se va achizitiona si adeverinta de venit a solicitantului. Veniturile din drepturi de autor sunt luate in considerare in proportie de 80%. Se accepta pana la 4 giranti. Nu sunt necesare alte garantii.

- Banca recomanda o lista cu evaluatori, iar pretul pe care il solicita acestia este in jur de 500 de euro.

- Pe langa dobanda se mai platesc asigurare de viata, asigurarea imobilului - fie anual, fie in rate

- Se constituie un depozit de 3 rate de dobanda, care va fi blocat in banca pe toata durata creditului. Pentru acest depozit se plateste dobanda.

- Sistemul de calcul pentru acest tip de credite a fost transmis sucursalelor in data de 27 iulie, se pot primi dosare.

- Se aproba mai intai dosarul solicitantului si apoi exista o perioada de o luna pentru cautarea imobilului"

  • Bank Leumi

- "Nu exista venit minim

- Comisionul de analiza: 0,15% care se plateste catre fondul de garantare

- Pentru depozitul in valoarea a 3 rate nu se plateste dobanda

- Veniturile din drepturi de autor trebuie inregistrate la fisc si se iau in considerare numai daca durata contractului este mai mare de 12 luni

- Rata lunara in acest moment, la un credit de 57.000 de euro, pe 30 de ani, este de 302 euro"

  • Volksbank

- "Nu exista comision de analiza, nici de acordare.

- Pentru depozitul in valoarea a 3 rate lunare nu se plateste dobanda.

- Se solicita pentru acordarea creditului virarea salariului intr-un cont Volksbank.

- Se primesc deja dosare.

- Rata lunara, pentru un credit in valoare de 57.000 de euro, pe 30 de ani, este de 330 euro."

  • Emporiki Bank - consilierii de credit nu au primit inca normele pentru acest produs si au anuntat ca ne vor contacta.
  • Raiffeisen

-"Conteaza orice proprietate detinuta de unul din soti, chiar daca a fost dobandita inainte de casatorie si chiar daca celalalt solicita imprumutul individual.

- Este necesara o vechime de minim doi ani la locul de munca actual.

- Nu am primit inca nimic legat de garantarea cu depozit.

- Un salariu de 600 euro este suficient pentru o familie pentru a obtine credit.

- Abia vineri (25 iulie, n.r.) am fost anuntati ca luni vom putea incepe sa efectuam pre-scoring. Inca nu se primesc dosare."

  • Garanti Bank

"Programul nu este operational la noi si din cate am inteles, la nicio banca. Nu stiu in cat timp sa va spun sa reveniti."

  • Banca Transilvania

- "Cu un salariu de 600 euro se poate obtine un credit de 46.000 de euro. Venitul minim pentru a obtine suma maxima de 57.000 de euro este 3.400 lei. Rata lunara, pe perioada de 30 de ani: 310 euro.

- Evaluarea este gratuita. Trebuie platita asigurarea imobilului in valoare aproximativ de 7 euro/luna. Asigurarea de viata este optionala.

- Pentru depozitul in valoare de 3 rate lunare nu se plateste dobanda.

- Sunt necesare in primul rand actele casei, pentru ca juristul trebuie sa vada daca poate lua acest imobil in considerare.

- Sfatul meu este sa nu incheiati antecontractul pe valoarea de 5%, ci pe o valoare mai mica, si sa asteptati raspunsul bancii."

  • Alpha Bank

- "Cu un venit de 800 de euro pe familie ne incadram la suma maxima, de 57.000 de euro, pe 30 de ani. Rata lunara este de 312,79 euro.

- Se primesc deja dosare.

- Evaluarea dosarului costa 500 de lei. Notarul va costa in jur de 1.000 de euro. Inca nu s-a stabilit daca depozitul este cu dobanda sau fara. Din cate stiu, multe banci nu au primit inca informatiile. "

  • BCR

- "Desi nu acorda deocamdata credite, BCR a realizat un material promotional care contine toate conditiile utile solicitantilor de credite prin Prima Casa.

- Comisionul de acordare a creditului este de 0,5% aplicat la valoarea creditului si se plateste o singura data. Comision de evaluare: 300 RON +TVA

- Nu se plateste dobanda pentru depozitul in valoarea a 3 rate lunare de dobanda."