Piata investitiilor imobiliare din Romania (vanzari si cumparari de imobile pe toate sectoarele de piata) a atins doar 12 milioane euro in trimestrul doi din acest an, in scadere cu 98,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Oficialii reprezentantei din Romania sustin ca acesta este cel mai mic nivel trimestrial din ultimii cinci ani. In Europa, volumul tranzactiilor imobiliare s-a stabilizat in trimestrul doi din acest an la 11,97 miliarde dolari, cu 2,5% mai mult decat in trimestrul anterior din acest an, dar cu 56,2% mai putin decat in perioada similara din 2008.

"Volumul tranzactiilor imobiliare inregistrate in cursul celui de-al doilea trimestru din 2009 in Romania a atins un nivel de doar 12 milioane euro. Acesta este cel mai redus nivel trimestrial inregistrat in ultimii 5 ani. Comparativ cu perioada corespunzatoare din 2008, s-a inregistrat o scadere de 98%, reflectand blocajul existent pe piata. Incertitudinile privind stabilitatea economica a Romaniei si scaderea ratingului de tara au condus la scaderea interesului investitorilor internationali pentru Romania", a declarat Costel Florea, partener director departament investitii Cushman & Wakefield Romania.

Randamentele din 2007 vor mai fi atinse in minim cinci ani

Florea mai sustine ca "revenirea pietei imobiliare din Romania va fi foarte lenta, si probabil va fi necesara o perioada de minim 5 ani pentru a mai ajunge la randamentele inregistrate in 2007. Un avantaj major al pietei imobiliare din Romania poate fi reprezentat de valoarea scazuta a stocului de spatii existent pentru toate segmentele. Odata cu revenirea cererii de spatii, este posibil sa asistam la o crestere a activitatii de dezvoltare, insa acest lucru nu se va intampla inainte de a doua jumatate a anului 2010".

Datele studiului arata ca in prima jumatate a acestui an, piata investitiilor in Europa a ajuns la 23,6 miliarde euro, in scadere cu 66% fata de prima jumatate a lui 2008. In Romania, piata investitiilor imobiliare a ajuns la 62 milioane euro, cu 92% mai putin decat in prima jumatate a anului trecut (815,3 milioane euro).