Peste 2.400 de santiere erau in lucru in Romania, pe toate tipurile de constructii, in prima jumatate din acest an, in scadere cu circa 19% fata de perioada similara a anului trecut, arata o analiza a firmei de marketing in constructii Infobau. In ceea ce priveste sectorul rezidential, la data mentionata erau in lucru 1.375 santiere, in scadere cu 23,9% fata de prima jumatate a anului trecut, cand erau 1.808 santiere.

"Din cauza crizei economice, majoritatea celor care au deschis santiere nu mai extind lucrarile, incearca sa vanda ceea ce pot finaliza pentru a-si recupera o parte din investitia facuta", explica Bogdan Ignat, sef departament monitorizare in cadrul firmei.

Pe segmentul imobilelor de birouri, efectele crizei s-au facut simtite mai tarziu, sustin reprezentantii Infobau. Astfel, in prima jumatate a lui 2009 au aparut 195 de santiere, fata de 169 de santiere de birouri in perioada similara din 2008.

Monitorizarea firmei mai arata ca pe segmentul spatiilor comerciale, numarul santierelor in lucru a scazut cu 6% fata de primul semestru din 2008, procentul foarte mic fiind influentat, spun cei de la Infobau, de includerea in aceasta categorie, pe langa lucrarile mari tip supermarket si hipermarket , a lucrarilor mici de genul piete, spatii comerciale aflate la parterul imobilelor de locuinta etc.

Circa 700 de investitii in stadiul de proiect, cu data incerta de incepere a lucrarilor

Datele de mai sus se refera la numarul de investitii monitorizate la fata locului de Infobau. Pe langa 2.412 santiere in lucru identificate in prima parte a lui 2009, firma a mai identificat aproximativ 700 de investitii in stadiul de proiect sau inaintea executiei a caror data de incepere a lucrarilor este incerta (lucrarile ar fi trebuit sa inceapa la sfarsitul lui 2008 sau inceput de 2009 si au fost amanate). Aceste din urma date au fost obtinute prin monitorizarile de pe site-urile dezvoltatorilor, din relatarile din presa si autorizatiile de construire date de primarii.

Infobau este o firma de marketing in domeniul constructiilor, cu o vechime de sapte ani pe piata din Romania. Compania are 13 angajati permanenti, din care 4 se ocupa de monitorizare, si alti cinci colaboratori, oferind servicii de monitorizare a santierelor in lucru din tara, a anunturilor de licitatii in constructii si a cererilor de oferta de materiale si servicii de/pentru constructii si finisaje.