Bulgarii nu mai reusesc sa atraga turisti in statiunile de pe litoral. Valul de entuziasm de acum cativa ani s-a dus pe Marea Neagra, iar statiunile din sud sunt acum aproape in totalitate "for sale", scrie presa de la Sofia. Mai exact, 204 hoteluri sunt in prezent scoase la vanzare, potrivit agentiilor imobiliare din Burgas, informeaza agentia Novinite.

Statiunile din sudul litoralului bulgaresc sunt aproape in totalitate
Statiunile din sudul litoralului bulgaresc sunt aproape in totalitate "de vanzare"
Foto: DGP / HotNews.ro

85 dintre acestea sunt de vanzare pentru mai mult de 1 milion de euro, la fel ca multe alte hoteluri administrate, insa, oficial, ca mici case familiale de oaspeti. Pretul cerut de majoritatea hotelurilor este de peste 300 de euro pe metru patrat; un tarif care, potrivit agentilor locali, este mult deasupra pretului la care proprietarii vor putea efectiv sa-si vanda afacerile. Agentii explica, insa, ca tarifele sunt atat de mari pentru ca multi dintre proprietari incearca sa-si acopere astfel datoriile uriase.

Cel mai scump hotel care a fost vandut este o mica vila din orasul istoric Nesebar, achizitionat la pretul de 3.333 de euro pe metru patrat, potrivit Novinite.

Paradoxal, Institutul National de Statistica de la Sofia anunta ca, in al doilea trimestru din 2009, numarul hotelurilor din Bulgaria a crescut cu 115 (14,5%) fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta in ciuda efectelor negative pe care criza economica le are asupra industriei turistice: numarul persoanelor care au stat in hoteluri in al doilea trimestru din 2009 a scazut cu 12,7% fata de anul precedent.